Kamperen in Friuli-Venezia-Giulia

Vakantie in Friuli-Venezia-Giulia

Bergen, natuurparken en pittoreske stadjes

De meest oostelijke regio van Italië grenst aan Slovenië en Oostenrijk. Friuli-Venezia-Giulia heeft een zeer gevarieerd landschap. In het noorden zijn het de toppen van de Dolomieten die in het oog springen. Heuvels met wijngaarden domineren het binnenland van deze regio. En dan is er natuurlijk nog de kust aan de Adriatische Zee die door zijn lange zandstranden en mooie badplaatsen uitermate geschikt is voor een strandvakantie. Kortom: tijdens een kampeervakantie in Friuli-Venezia-Giulia gaat wandelen door de alpenweide moeiteloos samen met een dag aan zee.

Prachtige natuurparken

In dit gebied kun je mooie fietstochten en wandelingen maken. Er zijn verschillende natuurparken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Parco Naturale Regionale delle Prealpi Giulie met zijn heuvels, bergen en mooie wandelroutes. Een vlakkere omgeving vind je in natuurpark Riserva Naturale della Valle Canal Novo. Houten bruggen verbinden de eilanden in dit waterrijke gebied. In dit natuurpark liggen ook nog verschillende authentieke vissersdorpen die een bezoek waard zijn.

Historische steden en dorpen

Friuli-Venezia-Giulia heeft ook alles in huis om de cultuurliefhebber op zijn wenken te bedienen. Veel stadjes in deze regio waren al in trek bij de Romeinen. De dorpen hebben vaak een middeleeuws centrum met authentieke huizen en mooie pleinen. De zon schijnt hier graag, dus ook op de terrassen is het goed vertoeven. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de pittoreske plaats Grado. In het stadscentrum is veel te doen en te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld de Grado Dom en bewonder de mooie mozaïeken. En dan te bedenken dat deze regio ook nog rijk is aan kastelen, grotten en mooie musea…

Ook nog te ontdekken in Friuli-Venezia-Giulia

 • Muggia

  In deze badplaats zwerf je door steegjes en wandel je langs het water in het haventje. Veel gebouwen zijn in typische Venetiaanse stijl gebouwd, anderen hebben pasteltinten, wat de plaats veel sfeer en karakter geeft.

 • Grotta Gigante

  Deze grot heeft een grote ruimte, ook wel de zaal genoemd, van 107 meter hoog. Wandel over ondergrondse paden langs de druipstenen.

 • Parco Zoo Punta Verde

  Deze dierentuin heeft ook een kinderboerderij. Het park is groot opgezet met paden, bruggetjes en planten. Kom meer te weten over de dieren door workshops en videopresentaties.

 • Castello di Duino

  Dit kasteel uit de 14de eeuw ligt op een rots aan zee. De vertrekken zijn toegankelijk voor bezoekers, net als de tuin en de bunker die in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd door de nazi’s.

 • Spilimbergo

  Dit is de stad van de mozaïek en dat is te zien. Overal in de stad zijn muren en straten versierd met de steentjeskunstwerken.