Kamperen in Groningen

Vakantie in Groningen

Van alle markten thuis

Groningen is echt zo’n bestemming waar iedereen blij van wordt. Lekker de stad in, urenlang wandelen of fietsen, varen door een nationaal park of nog even met de boot een Waddeneiland ontdekken: het kan hier allemaal.

Overal terrasjes

De provincie Groningen is meer dan de stad Groningen, maar daarmee heb je wel meteen de grootste trekker te pakken. Wat een gezellige studentenstad is dit. De Grote Markt is het bruisende hart met het historische Goudkantoor en de sfeervolle Vismarkt. De pakhuizen, hofjes en natuurlijk de Martinitoren zorgen voor een prachtige historische sfeer. Houd je wel van monumentale panden, sla dan ook de bekende Groninger borgen niet over. Deze fraaie buitenverblijven zijn gebouwd rond een 'steenhuis' uit de 14e of 15e eeuw: dankzij de dikke muren konden rijke boeren hier schuilen voor gevaar. In latere eeuwen werden het echte pareltjes, zoals je bijvoorbeeld ziet aan de Menkemaborg. De gereconstrueerde vestingstad Bourtange mag je ook niet overslaan.

Eilanden ontdekken

Zin in een frisse neus? Je wordt hier verwend met Nationaal Park Lauwersmeer, ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee in 1969. Je kunt er geweldig watersporten en de kleine eilandjes ontdekken waar je gewoon aan mag leggen. Wandelen en fietsen kan ook. Niet alleen rond het meer, maar ook van het leuke vissersdorp Zoutkamp naar de stad: hier ontdek je de meanderende rivier Reitdiep, een van de oudste cultuurlandschappen van Europa. Of pak je liever de veerboot naar Schiermonnikoog?

De mooiste wierden van Groningen

 • Niehove

  Wierden, kunstmatige heuvels, beschermen de bewoners van deze streek al meer dan duizend jaar. Niehove is een mooi bewaarde wierde, met een bezoekerscentrum in de13 de eeuwse kerk.

 • Museum Het Hoogeland

  Midden op de oude wierde van het dorp Warffum vind je Openluchtmuseum Het Hoogeland. Hier is zien hoe de Groningers leefden tussen 1775 en 1920.

 • Museum Wierdenland

  Dit museum in het wierdedorp Ezinge laat zien hoe het huidige wierdenlanschap is ontstaan. Neem hier meteen de fietsroute Vijftien Wierden mee: een tocht van 30 kilometer langs wierden, Middeleeuwse dijken, boerderijen en kerken.

 • De Bouwerd

  Een van de wierden waar je langskomt met de Vijftien Wierden fietsroute. Deze is bekend van het dubbel paardengraf dat er is gevonden, nu te zien in Museum Wierdenland.

 • Eenum

  Deze wierde werd al bewoond in 500 voor Christus. In het twaalfde eeuw romaanse kerkje is een plaatje. Vlak buiten het dorp ligt een van de hoogste wierden van de provincie: de Eenumerhoogte.

Kampeerthema's in Groningen