Camper wassen in de wasstraat

Camper wassen in de wasstraat: hier moet je op letten

5 min read

Kun je met een camper veilig een reguliere wasstraat voor vrachtwagens binnenrijden? Waar moet je op letten? En welke alternatieven zijn er om ervoor te zorgen dat de camper weer net zo mooi glanst als op de dag van aankoop? De antwoorden vind je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Zelfs bij goed onderhoud is je camper op een gegeven moment aan een grondige schoonmaakbeurt toe. Afhankelijk van hoe vaak je op pad bent, kan dit weliswaar enkele jaren duren. Maar vroeg of laat is het zover en dan rijst de grote vraag: hoe krijg ik mijn camper weer brandschoon?

Wassen met de hand kost relatief veel tijd en voor een normale wasstraat voor auto’s is een camper doorgaans veel te groot. Dan blijven de wasstraten voor vrachtwagens over, waar qua grootte in ieder geval een camper in past. In theorie klinkt dat eigenlijk geweldig: gewoon de camper naar de wasstraat rijden, wasprogramma starten en klaar is kees.

📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.

Met de camper een vrachtwagenwasstraat binnenrijden: dit zijn de gevaren

Maar let op, gewone wasstraten voor vrachtwagens zijn niet of slechts zeer beperkt geschikt voor kampeervoertuigen. De reden is dat vrachtwagens in de regel veel steviger gebouwd zijn dan campers en caravans, en hebben over het algemeen ook minder (zwakke) plekken waar water naar binnen kan sijpelen.

  • Op kampeervoertuigen zijn vaak uitstekende onderdelen gemonteerd (bijvoorbeeld voor de satellietinstallatie), die beschadigd kunnen raken.
  • Machinaal roterende borstels kunnen op de gevoelige acrylglasramen van kampeervoertuigen onherstelbare krassen achterlaten.
  • Water uit de hogedrukspuit in wasstraten voor vrachtwagens kan via zijdelingse ventilatieopeningen (voor bijvoorbeeld de koelkast) in de camper terechtkomen en ernstige waterschade veroorzaken.
  • De reinigingsprogramma’s omvatten vaak ook een wasbeurt voor de onderkant van het voertuig. Ook hier kan water door openingen in de vloer (bijv. voor de verwarming) binnendringen.

Als je overweegt een wasstraat voor vrachtwagens binnen te rijden, kijk dan eerst in de handleiding van je camper. Hier vind je vaak een waarschuwing waarin wordt afgeraden in een vrachtwagenwasstraat te wassen. Is dat daadwerkelijk het geval, neem dat dan serieus en ga het liefst op zoek naar een alternatief.

Check ook van tevoren of kampeervoertuigen überhaupt mogen worden gereinigd in de wasstraat die je voor ogen hebt, omdat veel exploitanten van vrachtwagenwasstraten dit vanwege de genoemde gevaren helemaal niet aanbieden en dus toestaan.

Was de zijkanten van het dak van het motorhome met de hand
Was de zijkanten van het dak van het motorhome met de hand © Tomasz Zajda

Zijn er speciale wasstraten voor kampeervoertuigen?

Er zijn tal van vrachtwagenwasstraten die ook kampeervoertuigen wassen. Vele daarvan hebben handmatige bediening en minder agressieve textielborstels. Soms wordt ook een eenvoudige handwas uitgevoerd. Helaas is er geen algemeen overzicht van vrachtwagenwasstraten die geschikt zijn voor kampeervoertuigen, dus je moet zelf even onderzoek doen naar de wasstraten in jouw omgeving.

Over het algemeen raden we af in een vrachtwagenwasstraat je camper of caravan te wassen. Maar los daarvan staat het natuurlijk iedereen vrij om zelf te beslissen wat hij of zij met zijn of haar camper doet. Veiliger is echter naar een wasstation rijden en je camper of caravan daar met de hand wassen.

Het dak kan gemakkelijk worden gereinigd met hoge druk
Het dak kan gemakkelijk worden gereinigd met hoge druk © Tomasz Zajda

Alternatief: wasplaatsen met zelfbediening voor kampeervoertuigen

Wasplaatsen met zelfbediening zijn aangewezen plaatsen voor het reinigen van personenauto’s, maar ook geschikt voor kampeervoertuigen. Dergelijke wasstations zijn doorgaans te vinden in elke gemeente of op zijn minst in de nabije omgeving. Soms zijn er ook wasboxen geschikt voor campers – afhankelijk van de hoogte en lengte van het voertuig.

  • Let bij handmatig wassen vooral op bij het gebruik van hogedrukreinigers. Hier bestaat het gevaar dat opgeplakte folies en afdichtingen loslaten als je er de waterstraal op richt.
  • Houd daarom liever wat afstand en verminder zo nodig de druk.
  • Hardnekkig vuil zoals roet of een grijze laag week je eerst in met de schuurborstel voordat je met de hogedrukreiniger afspoelt.
  • Een veelvoorkomend probleem bij kampeervoertuigen is het dak, omdat je daar niet zo gemakkelijk bij kunt. Hier is helaas geen standaard oplossing voor.
  • Neem eventueel een ladder mee. Sommige wasboxen hebben ook een hefbrug waarmee je het dak bereikt.
De meeste zelfbedieningsautowasstraten hebben ook stofzuigers om te stofzuigen
De meeste zelfbedieningsautowasstraten hebben ook stofzuigers om te stofzuigen © RobbieWi

Mag ik de camper op mijn eigen terrein reinigen?

Het wassen en reinigen van personenauto’s en campers op de eigen oprit (of op openbare plaatsen) is in sommige gemeenten verboden. Reden voor het verbod: de gebruikte reinigingsmiddelen kunnen in het grondwater terechtkomen en het milieu belasten.

Naar informatie zoeken over autowassen op straat of je oprit in een bepaalde gemeente is niet altijd gemakkelijk. Niet elke gemeente vermeldt namelijk een eventueel verbod duidelijk online. Vaak staat de wetgeving wel in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Die staat op de website van je gemeente en moet je dus zelf even doornemen.

Staat in de APV geen specifiek verbod, dan wil dat niet zeggen dat het dus wél mag. Soms valt een autowasverbod op de openbare weg bijvoorbeeld onder de meer algemene regels over lozing van afvalwater. Vind je niets op de site van je gemeente, maar wil je toch precies weten wat wel en niet mag, dan neem je even contact op met je gemeente.

Commerciële faciliteiten zoals wasstraten hebben een afgedichte ondergrond en leidingen die het afvalwater rechtstreeks naar de zuiveringsinstallatie leiden, waar het wordt behandeld. Bij reiniging op de binnenplaats of het gras stroomt het afvalwater in plaats daarvan naar het riool en komt het van daaruit in het aparte regenwaterafvoersysteem terecht en vervolgens – na een korte filtratie – direct in het grondwater.
Dit geldt overigens ook voor het afvalwater dat tijdens het rijden ontstaat. Lees hier hoe je het grijswater op een camperdumpstation kunt lozen.

Foto: © Tomasz Zajda – stock.adobe.com

Laatste aanpassing: 05/06/2024