Winterbanden voor campers

Winterbanden voor campers: dit moet je weten

3 min read

Natuurlijk kun je ook ‘s winters met de camper op avontuur. Mits je camper daarop is uitgerust en – heel belangrijk – de juiste winterbanden heeft. Hier kom je alles te weten over de beschikbare modellen, wat ze kosten en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Inhoudsopgave
bandensymbool
bandensymbool @ jozsitoeroe - stock.adobe.com

Kun je in de winter ook met zomerbanden rijden? Nee. Sinds 2010 zijn winterbanden of vierseizoenenbanden met het M+S-symbool verplicht. Vakantiegangers die hun voertuig het hele jaar door willen registreren, hebben daarom zeker winterbanden voor hun campers nodig. Omdat moderne campers goed uitgerust zijn, zijn kampeervakanties in principe in alle jaargetijden mogelijk. Dankzij de ingebouwde verwarming en optimale isolatie wordt de camper een knus mobiel vakantiehuis wanneer sneeuw en ijs het weerbeeld en dus de wegen domineren. De banden moeten vanzelfsprekend tegen een stootje kunnen.

De belangrijkste criteria voor winterbanden voor campers

Het is vooral belangrijk om een goede grip te hebben op natte, droge of zelfs ijzige wegen. Een korte remweg, een goede grip in bochten op nat wegdek, anticipatie op aquaplaning en rijden op de limiet zijn criteria die altijd een rol spelen in gangbare bandentests. De focus ligt op rijveiligheid, vooral wanneer de camper volgeladen is.

Hoe vind ik de juiste winterbanden voor mijn camper?

De informatie over welke winterbanden bij je camper passen, vind je in de voertuigdocumenten. Deze tonen de afmetingen, alsmede de belastings- en snelheidsindex. Die cijfers mogen niet worden ondermijnd, anders kunnen ze een veiligheidsrisico vormen. Met deze informatie bestel je je banden bij de plaatselijke handelaar of op internet.

💡Opmerking: let erop dat sinds 2017 alleen banden met het alpine-symbool – een pictogram van een berg en een sneeuwvlok – goedgekeurd en dus geschikt zijn voor de winter. Deze zijn getest in een uniforme en nauwgezette procedure. Bovendien ben je er nu zeker van dat de banden ook in andere landen worden erkend

Hoeveel kosten winterbanden voor campers?

De prijzen voor winterbanden zijn afhankelijk van je budgetvoorkeur. Zo kun je producten van premium fabrikanten of juist goedkopere modellen kopen, bijvoorbeeld uit het verre oosten. Er bestaan aanzienlijke prijsverschillen tussen de ene set winterbanden en de andere. Vier banden met stalen velgen van een bekende fabrikant kosten samen al gauw zo’n 1.000 euro. Er zijn ook varianten die zo’n 150 tot 200 euro minder kosten. Diverse tests op internet geven je een beeld over de rijeigenschappen per merk en type.

Is er een algemene winterbandenverplichting voor campers?

Over het algemeen is het aan te raden winterbanden voor je camper te kopen als je van plan bent om tussen oktober en Pasen de weg op te gaan; het winterseizoen dus. Dit is grof genomen de periode waarin het gebruik wordt aanbevolen, logischerwijs omdat er winterse weersomstandigheden te verwachten zijn. Zonder geschikte banden vormen kampeerders een gevaar bij bijvoorbeeld sneeuw en ijs – ook voor andere weggebruikers.

In typische wintersportlanden zoals Oostenrijk is er van 1 november tot 15 april een algemene verplichting van winterbanden in zogenaamde winterse rijomstandigheden. In Duitsland is de verplichting afhankelijk van de situatie ter plekke: als er ijs, modder of sneeuw op de weg ligt, moeten winterbanden worden gebruikt. In Zwitserland zijn winterbanden niet expliciet verplicht, maar bestuurders moeten hun voertuig te allen tijde onder controle kunnen houden, hetgeen eigenlijk op hetzelfde neerkomt.

💡 Tip: Als extra uitrusting voor een winterse campervakantie zijn sneeuwkettingen eveneens het overwegen waard. In combinatie met de winterbanden kom je gegarandeerd elke berg op, zelfs bij sneeuw en ijs op de weg

Wanneer heb je geen winterbanden nodig voor de camper?

Kampeerders met een seizoenskenteken voor de zomermaanden hoeven zich natuurlijk geen zorgen te maken over winterbanden. Wie in het zuiden overwintert evenmin. Maar wees voorzichtig: op weg naar huis door pakweg Duitsland moet je natuurlijk opletten of het daar sneeuwt of koud is. Een andere optie is de terugreis pas aanvaarden zodra het weer dat op de gehele route toestaat, dus in de lente of zomer. Overigens kiezen kampeerders steeds vaker voor all-season banden, die zowel in de winter als in de zomer kunnen worden gebruikt.

Kortom, als je met je camper op wintervakantie wilt, kun je niet om winterbanden heen. Pak daarom de voertuigdocumenten erbij voor de exacte informatie omtrent deze essentiële aankoop. Daarna staat niets je kampeeravontuur in de weg, onder welke weersomstandigheden dan ook.

Laatste aanpassing: 30/12/2024