Niet elke caravan weegt hetzelfde.

APK overschrijden bij campers en caravans: Dit moet je weten

6 min read

Hoewel een geldige apk (algemene periodieke keuring) voor personenauto’s meestal heel vanzelfsprekend is, blijkt dit voor campers niet altijd zo te zijn. De meeste campers worden namelijk vaak slechts enkele weken of maanden per jaar gebruikt. Daardoor is het gemakkelijk om de apk-keuring te vergeten.

Maar wat gebeurt er als de apk van je camper is verlopen? Vanaf wanneer dreigen de eerste boetes? Hoe zit het met de dekking van je verzekering? Zijn er uitzonderingen voor als je met je camper in het buitenland verblijft en je apk verloopt? Hoe vaak moet je jouw camper eigenlijk laten keuren? Is een apk voor caravans ook verplicht in Nederland? Veel vragen, en daarom geven we in deze gids antwoord op de belangrijkste vragen rond de apk voor campers en caravans.

Bestaat er een apk voor caravans in Nederland?

In Nederland bestaat er geen apk voor caravans. De apk is alleen wettelijk verplicht voor personenauto’s, bedrijfsauto’s en aanhangers of caravans met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg. Caravans vallen hier meestal niet onder, tenzij ze zwaarder zijn dan deze grens. Hoewel een apk voor caravans dus niet verplicht is, blijft het wel verstandig om je caravan goed te onderhouden. Wanneer je jouw caravan verzekerd hebt, stellen sommige verzekeringsmaatschappijen specifieke onderhoudsvereisten. Ook zonder apk voor caravans is het belangrijk om wel te voldoen aan de regelgeving, zoals het hebben van werkende verlichting, een goede reminrichting en banden met voldoende profiel.

In België gelden vergelijkbare regels als in Nederland, terwijl in andere landen caravans die meer dan 750 kg wegen periodiek gekeurd moeten worden. Zo kent Duitsland de TÜV-keuring om de twee jaar, Zwitserland de Fahrzeugprüfung voor caravans gemiddeld elke drie jaar en Oostenrijk de Pickerl, met elke twee jaar een verplichte keuring.

Apk voor campers

In Nederland is de apk verplicht voor campers, net zoals voor auto’s en andere voertuigen op de weg. De apk is bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren, maar ook te controleren of je camper nog voldoet aan de normen voor uitstoot van uitlaatgassen.

Apk-keuring voor campers op benzine of elektriciteit

Een nieuwe camper van maximaal 3500 kg die op benzine of elektrisch rijdt, moet na 4 jaar voor het eerst een apk-keuring ondergaan. Voor een dieselmotor is deze eerste keuring al na 3 jaar vereist. Na de eerste keuring moeten elektrische campers of kampeerauto’s op benzine elke 2 jaar worden gekeurd totdat ze 8 jaar oud zijn. Daarna is een jaarlijkse keuring verplicht. Is je camper zwaarder dan 3500 kg? Dan moet je deze na de eerste keuring jaarlijks laten keuren.

Apk-keuring voor campers op diesel

Campers op diesel moeten na de eerste keuring jaarlijks worden geïnspecteerd. Is je camper 30 jaar of ouder? Dan moet je deze elke 2 jaar een apk laten ondergaan.

Is je camper al ouder dan 50 jaar? Dan heb je geluk, want er geldt dan geen apk-plicht meer.

Waar vind ik de datum van de apk-keuring voor mijn camper?

In principe stuurt de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) je een herinnering als het tijd is om de apk voor je camper te laten uitvoeren. Je blijft wel altijd zelf verantwoordelijk om te controleren voor welke datum de apk uitgevoerd moet zijn, ook als je geen brief hebt ontvangen.

Wil je precies weten wanneer je camper apk-gekeurd moet worden? Bekijk de apk-datum gemakkelijk via de RDW online kentekencheck. Je vindt de datum onder het tabblad basis bij vervaldata en historie.

Keuren kan al twee maanden voor de vervaldatum van de apk. Na de keuring behoud je de oude datum, plus 1 of 2 jaar. Uitstel aanvragen voor de apk is niet mogelijk.

Verlopen apk-keuring voor je camper

Als de apk van je camper is verlopen, kun je een boete krijgen. Zonder apk de weg op gaan is een strafbaar feit, waarvoor je een boete van zowel de politie als de RDW kunt krijgen. Als je niet met je camper rijdt, mag je deze twee maanden zonder geldige apk in de stalling laten staan. Daarna krijg je automatisch een boete.

Los van de boete heb je misschien nog wel een groter probleem bij een ongeval. Wanneer je camper namelijk geen geldige apk meer heeft, kan de verzekering weigeren om schade uit te keren. Dit betekent dat je zelf voor alle kosten moet opdraaien, wat zeer kostbaar kan zijn. Bij langdurige overschrijding van de apk-keuringsdatum kan de RDW besluiten om het kenteken van je camper zelfs te schorsen.

Is de apk voor je camper verlopen? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij een erkend apk-keuringsstation. Rijden naar de keuring is overigens toegestaan zonder geldige apk, maar je moet dit bij een eventuele controle door de politie wel kunnen aantonen.

Boetes voorkomen door je camper te schorsen

Om boetes te voorkomen, is het mogelijk om de apk-verplichting tijdelijk stop te zetten door je voertuig te schorsen. Dit betekent dat je ook je verzekering en motorrijtuigenbelasting tijdelijk niet hoeft te betalen, totdat je weer met je camper de weg op wilt. Tijdens de schorsing hoeft je voertuig niet apk-goedgekeurd te zijn, maar je mag er dus ook niet mee rijden of je camper op de openbare weg parkeren.

Je mag met een geschorste camper zonder apk naar een garage of RDW-keuringsstation rijden voor de apk-keuring. Je moet er wel voor zorgen dat je camper die dag wel minimaal WA-verzekerd is. Je mag alleen rond de afspraaktijd van je woon- of stallingsadres naar de locatie van de apk-keuring rijden. Vergeet niet de afspraakbevestiging met de tijd bij je te hebben.

Wat als de apk voor je camper in het buitenland vervalt?

Campers zijn gemaakt om mooie reizen mee te maken, zowel in binnen- als buitenland. Het kan dus voorkomen dat je apk verloopt op het moment dat je op reis bent in het buitenland. Wat doe je dan? In principe moet je hier zelf al rekening mee houden. Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je camper ook tijdens de periode dat je in het buitenland bent een geldige apk heeft.

Ook in het buitenland mag je zonder een geldige apk namelijk niet rijden. Neem daarom altijd het keuringsrapport mee, om bij een eventuele staandehouding te laten zien. Het komt erop neer: verloopt de apk van je camper tijdens je verblijf in het buitenland, maak dan voordat je uit Nederland vertrekt al een afspraak voor de apk en zorg dat je met een goedgekeurde camper naar het buitenland rijdt.

Tip: in Spanje en België is het bij bepaalde garages mogelijk om voor een Nederlandse camper een apk te laten doen. In de rest van Europa kan dat niet.

Apk verlopen: gevolgen voor de verzekeringsdekking

Als je de apk-keuring van je camper vergeet of bewust uitstelt en een ongeval veroorzaakt, vervalt de verzekeringsdekking niet automatisch. Eventuele claims blijven gedekt door de WA-verzekering. Als uit onderzoek blijkt dat een gebrek, dat tijdens de apk-keuring had kunnen worden ontdekt, de oorzaak van het ongeval is, kan de verzekering je aansprakelijk stellen. Dit betekent dat ze (een deel van) het schadebedrag van jou kunnen terugvorderen. In de praktijk zijn er al gevallen bekend waarin dit is gebeurd.

Is de apk voor campers duurder dan voor auto’s?

De apk-keuring voor campers lijkt in veel opzichten op die voor auto’s, maar er zijn wel een aantal verschillen en extra controlepunten. Daardoor is een apk-keuring voor campers meestal iets duurder dan die voor personenauto’s. Vooral oudere campers hebben vaak wat extra zorg nodig om veilig en betrouwbaar te blijven op de weg.

De technische eisen waaraan een camper moet voldoen, gaan over de prestaties van de motor, de uitstoot van schadelijke stoffen, de werking van de verlichting en de algemene staat van de camper.

Naast de algemene technische eisen zijn er ook een aantal speciale regels voor campers. Zo moeten huishoudaccu’s en gasflessen stevig vastzitten, om te voorkomen dat ze tijdens het rijden verschuiven of omvallen. Gordels zijn verplicht op alle zitplaatsen in de rijrichting, inclusief zelfgemaakte zittingen. Als je ruiten in de achterdeuren hebt, is een achteruitkijkspiegel verplicht voor een goed zicht naar achteren.

Laatste aanpassing: 05/07/2024