Caravan neerzetten en ondersteunen

Caravan neerzetten en ondersteunen: zo doe je dat

4 min read

Na een hopelijk aangename en relaxte rit ben je eindelijk aangekomen op je droomplek. Maar voordat de vakantie echt mag beginnen, moet je je caravan nog correct positioneren. In dit artikel leggen we uit waarom, hoe en met wat je je caravan moet uitlijnen en ondersteunen.

Inhoudsopgave

Waarom je je caravan moet uitlijnen en ondersteunen

In een goed uitgelijnde caravan gaan deuren, laden en kleppen niet vanzelf open of dicht. Niets rolt van tafel, olie stroomt niet eenzijdig in de pan, afvoeren werken correct en je ligt beter in bed. Bovendien is het verblijf in een caravan zonder helling aangenamer en blijft de koelkast optimaal werken.

Als je caravan niet wordt ondersteund, kan deze kantelen bij gewichtsverplaatsingen naar achteren. Bovendien zou hij bij elke beweging binnenin extreem schommelen. Dat is natuurlijk niet heel fijn. Daarom moet je hem ondersteunen met de poten die zich bevinden op alle vier hoeken.

Tip: dit zijn poten ter ondersteuning, geen krikken. Je mag de caravan niet optillen of uitlijnen met de steunpoten. Dit leidt vrijwel direct tot schade aan de opbouw en het chassis.

Uitgebreide ondersteuning voor een caravan
Uitgebreide ondersteuning voor een caravan ©Tomasz Zajda - stock.adobe.com

Zo richt je je caravan uit en ondersteun je hem

De juiste uitlijning van je caravan controleer je het beste met een waterpas op het keukenblok. Daar zijn hellingen het meest merkbaar, bijvoorbeeld bij olie in de pan. Daarna breng je je caravan in evenwicht in relatie tot een eventuele zijwaartse helling.

  • Plaats daarvoor planken onder het wiel aan de lagere zijde of gebruik een oprijblok.
  • Planken hebben als voordeel dat je de caravan er ook met de hand op kunt duwen.
  • Op een oprijblok kun je de caravan ofwel met de auto of met behulp van een elektrische rangeerhulp (mover) verplaatsen.

Let op: bij het gebruik van een rangeerhulp mag het blok niet te steil zijn. Zorg ervoor dat je niet te ver rijdt, anders valt de caravan vrij ruw van het blok, zelfs op de handrem. Je moet ook altijd achteruit op het blok rijden. Anders rolt de caravan, ondanks de aangetrokken handrem, een beetje terug vanwege de achteruitrijautomatiek.

Tip: de rechterkant optillen van het voertuig zorgt ervoor dat de instap hoger wordt en een voortent niet meer goed past vanwege de grotere voertuighoogte. Hier is de hoogtecompensatie snel aan zijn grenzen. Nadat de zijwaartse helling is gecorrigeerd, beveilig je je caravan tegen wegrollen. Bij gebruik van een oprijblok moet je waarschijnlijk ook de handrem gebruiken, ondanks het risico op vastroesten bij langere stilstand. Er zijn echter ook oprijblokken met hun eigen wielstop.

Een steun verlengen met een accuschroevendraaier
Een steun verlengen met een accuschroevendraaier ©Janevans35 - stock.adobe.com

Helling compenseren en steunpoten bijstellen

  • Vervolgens compenseer je de helling in de lengterichting door het neuswiel aan te passen.
  • Daarna draai je eerst de achterste steunen en vervolgens de voorste uit.
  • Als je eerst de voorste steunen uitdraait, wordt de voorkant van het voertuig zonder merkbare weerstand eenvoudig opgetild.
  • Draai de steunen totdat ze de grond raken en draai ze vervolgens nog ongeveer drie extra slagen uit.
  • In de meeste gevallen moet je de steunen al tijdens de opbouw meerdere keren bijstellen.

Tip: als je niet op een harde ondergrond staat, leg dan kleine planken of kunststof platen onder de steunen. Deze voorkomen dat de steunen wegzakken. In de speciaalzaak koop je zowel eenvoudige platen om onder het voertuig te leggen als platen die al stevig aan de steunpoten zijn gemonteerd en daar ook tijdens het rijden kunnen blijven zitten.

  • Til nu alleen het neuswiel een beetje op en de vakantie kan beginnen.
  • Je caravan staat nu recht en mag niet meer wiebelen.
  • Mogelijk geeft de grond onder de steunen in het begin een beetje mee. Is dat het geval, dan moet je de steunen na een of twee dagen een beetje aandraaien.
Steunpilaren onder een caravan met aangelegde afvoerbuizen
Steunpilaren onder een caravan met aangelegde afvoerbuizen

Waarmee je je caravan kunt uitlijnen en ondersteunen

In de meeste gevallen zijn er op alle hoeken van je caravan kruissteunen gemonteerd. Deze zijn verkrijgbaar in een standaard en zware uitvoering. Zware steunen hebben een groter hefvermogen dan standaardsteunen.

Maar let op! Deze verklaring heeft alleen betrekking op de steunen zelf. Deze zijn namelijk gemonteerd ofwel direct op de bodem van de caravan, op dunne metalen armen of zeer smalle dwarsbalken.

Deze bevestiging is een lichte constructie en dat leidt helaas tot het feit dat je – zoals al gezegd – je caravan ernstig kunt beschadigen door de steunpoten te ver uit te draaien. Deze steunen worden bediend met een slinger. Je kunt ook een accuboormachine gebruiken, maar wees daarmee voorzichtig. Afhankelijk van de accuboormachine kunnen er enorme krachten op worden uitgeoefend.

Als de handmatige bediening te omslachtig voor je is, heb je de keuze tussen:

  • Elektrische steunen
  • Hydraulische hefsteunen

Elektrische steunen

Elektrische systemen zijn verkrijgbaar in een halfautomatische en een volledig automatische versie.

Halfautomatisch

Bij de halfautomatische versie stel je eerst handmatig de zijwaartse helling in met behulp van een oprijblok of onderlegborden. Daarna stel je de lengtehelling in met het neuswiel en schuif je vervolgens de steunen elektrisch uit.

Volledig automatisch

Bij de volledig automatische versie plaats je een oprijblok voor het lagere wiel en start je vervolgens de uitlijning. Met behulp van de mover rijd je je caravan dan zo ver op het blok dat de zijwaartse helling is gecompenseerd. Vervolgens worden de steunen uitgeschoven en wordt tegelijkertijd de lengtehelling gecompenseerd.

Hydraulische steunen

Hydraulische systemen zijn volledig automatisch. Bij deze systemen worden de hoeksteunen hydraulisch bediend. Daarnaast zijn er aan de as twee hydraulische steunen gemonteerd. Deze zijn zo krachtig dat ze de hele caravan kunnen optillen. Ze vervangen dus tegelijkertijd een krik. Een dergelijk systeem richt de caravan binnen twee minuten volledig uit. Onderlegborden of oprijblokken zijn dan overbodig. Dit is comfortabel maar helaas ook vrij duur.

Foto: © contrastwerkstatt – stock.adobe.com

Laatste aanpassing: 05/06/2024