Caravan schoonmaken

Caravan schoonmaken: de beste onderhoudstips voor het begin van het seizoen

6 min read

Of het nu gaat om een huurvoertuig of een huis op wielen: jullie caravan moet regelmatig worden schoongemaakt. Maar waar moet je daarbij eigenlijk op letten? Hoe verloopt de schoonmaak van de caravan? En kun je niet gewoon de wasstraat op de hoek binnenrijden? Deze en vele andere vragen beantwoorden we uitgebreid in dit artikel.

Vooral moderne caravans met hun complexe interieurs hebben zorgvuldig onderhoud nodig. Daarom is de reiniging niet even in vijf minuten gepiept, maar kost het zeker wel wat meer tijd dan dat. We raden aan om hier het beste een hele dag voor vrij te maken, en dat sowieso twee keer per jaar, namelijk:

• voor het begin van het seizoen
• en na het kampeerseizoen

Twee dagen per jaar is uiteindelijk niet echt veel. En je krijgt daar een caravan voor terug waarin je je fijn voelt en die je vele jaren naar de mooiste plekken brengt. Maar hoe verloopt de schoonmaak nu eigenlijk precies? Over het algemeen kan het proces in drie stappen worden onderverdeeld:

  • Binnenkant van de caravan schoonmaken
  • Reiniging van de watertanks en boordtechniek
  • Laten we dit nu eens in detail bekijken!

Laten we dit nu eens in detail bekijken!

Wat is de beste plek om de caravan te reinigen?

Nog een tip vooraf: er zijn nauwelijks wasstraten voor caravans. Theoretisch gezien kun je ook vrachtwagenwasstraten gebruiken, maar vanwege de zeer grove wasborstels kunnen daardoor krassen ontstaan op met name de beglazing. Gebruik van een wasstraat voor vrachtwagen raden we daarom af. Het beste is om zelf aan de slag te gaan en de caravan met de hand te reinigen.

Belangrijk: schoonmaken op eigen terrein of op openbare plaatsen is meestal niet toegestaan, omdat het afvalwater in het grondwater terecht kan komen. Het is dus het beste om naar een speciale wasplaats te gaan of naar een andere commerciële wasinstallatie met een afgesloten ondergrond.

📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.

Buitenkant schoonmaken: de caravan wassen met een hogedrukreiniger

Het is verstandig om te beginnen met het reinigen van de buitenkant van de caravan. Begin daarbij het beste boven op het dak en werk dan naar beneden toe. Reden: als je het dak van vuil bevrijdt, loopt het vuile water aan de zijkant naar beneden. Het zou dus vrij zinloos zijn om aan de zijkanten van het voertuig te beginnen, want die worden dan weer vies.

Als je niet op het dak kunt komen, is een ladder daarbij erg handig. Gebruik in plaats van een gewone tuinslang het beste een hogedrukreiniger. Wielkasten en velgen kunnen ook goed worden ontdaan van vuil met de hogedrukreiniger. Hier verzamelen zich vaak ophopingen die roestvorming bevorderen.

Belangrijk: richt de waterstraal niet rechtstreeks op afdichtingen of ventilatieroosters. Deze kunnen beschadigd raken door de harde waterstraal. Om vuilresten na de hogedrukreiniging te verwijderen, moet je de buitenwanden vervolgens schoonmaken met een milde caravan- en camperreiniger.

Regenstrepen op caravan en camper verwijderen

Regenstrepen ontstaan vooral op de dakranden en onder de ramen. De strepen krijg je prima weg met speciaal ontwikkelde producten. Meng het schoonmaakmiddel met water en breng het vervolgens aan op de aangetaste plekken met een zachte schrobborstel. Na een korte inwerktijd verwijder je de vuile plekken zonder problemen. Controleer daarna de buitenwanden op scheuren en lekken. Indien nodig moet je de raam- en/of deurafdichtingen vervangen en scheuren repareren.

De voorruit van de caravan reinigen

Het schoonmaken van de voorruit van de caravan is heel belangrijk voor meer veiligheid. Strepen, vegen of ander vuil kunnen namelijk vooral bij tegenlicht het zicht aanzienlijk belemmeren. Voor het reinigen is een ruitenreiniger geschikt. Het middel wordt eenvoudig op het glas gespoten en met een microvezeldoek afgenomen.

Acrylramen reinigen

Ramen van kunststof mogen niet met normale glasreiniger worden schoongemaakt, omdat anders spanningsscheuren ontstaan en de oppervlakken ondoorzichtig kunnen worden. Ook voor het reinigen van acrylramen zijn er speciale producten. Tip: was het raam na het reinigen met water en droog het met een leren doek voor een extra mooi resultaat.

Tips voor het reinigen van de binnenzijde van de caravan

Nadat je het voertuig volledig aan de buitenkant hebt schoongemaakt, ga je in de volgende stap naar het interieur van de camper. Bij de interieurreiniging wordt de kampeerwagen eerst volledig gestofzuigd en vochtig afgenomen. Reinig ook alle oppervlakken en fronten met een vochtige doek. Lak- en kunststofonderdelen moeten nauwkeuriger worden gecontroleerd. Vliegroest die vaak in de winter ontstaat, kan eenvoudig worden verwijderd met zuurvrije vliegroestverwijderaar.

Ga als volgt te werk:

• Zuig en reinig of ventileer kussens en tapijten. Voor hardnekkig vuil helpt tapijtreiniger of vlekverwijderaar. Opmerking: vochtige en vieze kussens zijn een ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën.
• Reinig of klop de matten uit.
• Lucht bij warm lenteweer de matrassen.
• Kalkaanslag in bad en in de keuken is goed te verwijderen met huishoudazijn.
• Wrijf de afdichtingen van deuren en ramen in met een verzorgende stift of talkpoeder.
• Microvezeldoeken en verdunde allesreiniger zijn bijzonder geschikt voor kasten, badkamer en meubeloppervlakken. Opmerking: gebruik geen schuurmiddelen, deze kunnen gefineerde oppervlakken gemakkelijk beschadigen.
Pro-tip: Laat tijdens het schoonmaken ramen en deuren openstaan, zodat het vocht kan wegtrekken.

Leidingen reinigen, boordtechniek controleren

Een belangrijk onderdeel van het onderhoud van de caravan is het reinigen van de waterleidingen en de watertank. Hier kunnen zich door langere stilstand groenalgen en bacteriën ophopen. Daarom moet je hier bijzonder zorgvuldig te werk gaan.

Doorspoelen van waterleidingen met ontsmettingsmiddel

Belangrijk is dat de waterleidingen worden doorgespoeld en gedesinfecteerd met een ontsmettingsmiddel. Om ervoor te zorgen dat alle groenalgen en bacteriën zijn verwijderd, moet deze spoelstap twee maal worden uitgevoerd.

Belangrijk: voordat je de watertank vult, moeten alle aftapkranen en het veiligheidsventiel gesloten zijn.
• Let bij het doorspoelen van de waterleidingen op lekkages.

Gasflessen aansluiten

In de volgende stap kun je nu de gasfles weer aansluiten. Controleer vervolgens meteen of alle aangesloten verbruikers zoals de warmwaterboiler, het fornuis en de verwarming vrij zijn van verstoppingen en goed functioneren.

Let op: de gaskeuring maakt geen deel meer uit van de apk. Het is nu een onafhankelijke keuring die door onafhankelijke keurmeesters kan worden uitgevoerd.

Controleren van de voertuigtechniek

Sluit de accu aan en controleer de spanning, want mogelijk moet je deze opladen. Controleer ook het niveau van de koelvloeistof en motorolie. Zonder een grondige controle van de banden van je voertuig kom je nergens. Controleer de bandenspanning, de profieldiepte, draai de wielmoeren vast en controleer het reservewiel. Als je met je kampeerauto of bus in de winter op pad bent geweest, vervang dan de antivries in het ruitenwisservloeistofreservoir door een zomerruitenreiniger.

Let op: als je zomer- en alcoholhoudende winterreinigers mengt, kunnen vaste stoffen neerslaan. Deze kunnen mogelijk de sproeiers van de ruitenwissers verstoppen.

Na een blik in de handleiding van het voertuig weet je wanneer de volgende inspectie gepland is. Kijk meteen wanneer de volgende apk-keuring gepland staat. Voordat je weer op reis gaat, moet je zeker de staat van de caravan- en camperbanden controleren. Controleer daarbij:

• de bandenspanning (de normale bedrijfsdruk moet na de winterpauze worden hersteld)
• de profieldiepte
• of de wielmoeren nog stevig vastzitten
• of het reservewiel nog inzetbaar is

Laatste aanpassing: 09/05/2024