Caravan slepen

Caravan slepen als een professional: zo doe je dat

3 min read

Heb je pech met je caravan en kan het voertuig niet meer op eigen kracht verder? Moet je de caravan om wat voor reden dan ook van zijn plek krijgen? Dan moet je de caravan laten slepen! In deze gids leggen we uit waar je op moet letten en welke fouten je vermijdt tijdens het wegslepen.

Inhoudsopgave

Niemand wil in deze situatie belanden, maar het gebeurt soms: je auto heeft pech, je kunt het niet snel oplossen en plotseling sta je met een volgeladen caravan ergens in de middle of nowhere. Dat is niet alleen heel erg vervelend, maar onder bepaalde omstandigheden zelfs gevaarlijk, vooral als je midden op een drukke weg staat.

Eerste stap: bel de pechhulp. In veel gevallen kun je hiermee het probleem oplossen. Maar wat als dat niet lukt? In dat geval blijft er slechts één optie over: het voertuig en de caravan laten slepen. Omdat je hopelijk lid bent van de ANWB is de feitelijke afhandeling vrij eenvoudig. Toch zijn er bij het slepen en vervoeren van de caravan een aantal dingen om rekening mee te houden. Laten we dat eens even onder loep nemen.

📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.

Caravan slepen en op het transportvoertuig laden

Allereerst moet je ervoor zorgen dat de caravan veilig op het transportvoertuig terechtkomt. In principe zijn er twee mogelijkheden:

  • Kraan: De eenvoudigste manier is om de caravan met behulp van een kraan op het transportvoertuig te tillen. Dit is ook de enige optie als je caravan niet meer kan rollen.
  • Helling: Als je caravan nog kan rollen, kan deze ook via een helling of laadplanken op het transportvoertuig worden getrokken.

Belangrijk: Bij laadplanken moet je er rekening mee houden dat je niet alleen twee laadplanken nodig hebt voor de wielen van de caravan, maar ook nog een derde plank voor het neuswiel. Plaats het neuswiel zo dat de dissel zo laag mogelijk is. Het moet echter wel vrij kunnen draaien, minstens 360°.

Caravan op het transportvoertuig trekken

Als je caravan nog kan rollen, wordt deze meestal via een helling op de transporter getrokken. Hierbij moet je de lier voor het trekken van de caravan in het midden van het transportvoertuig naar de trekhaak van je aanhanger leiden. Daar bevestig je het met behulp van een manoeuvreer- en bergingshulp aan de kogelkoppeling van de caravan. Het mag onder geen beding worden bevestigd aan het neuswiel of een langs-/dwarsbalk van je caravan.

Tip: veel sleep- en transportvoertuigen hebben geen manoeuvreer- en bergingshulp aan boord. Overweeg dus om er zelf eentje aan te schaffen.

Goed letten op de hellingsgraad

Een groot probleem bij het laden via een helling of laadplanken is de beperkte bodemvrijheid van caravans. Met andere woorden, als de helling te steil is, kan de achterkant van de caravan onder bepaalde omstandigheden de grond raken, omdat het voertuig onderaan niet genoeg ruimte heeft. Dat moet je absoluut vermijden.

Laten we eens kijken wat er precies gebeurt bij het rijden op de helling:

  • Het neuswiel wordt naar de helling getrokken.
  • Door het schuine oppervlak komt het voorste gedeelte van de caravan omhoog.
  • Tegelijkertijd zakt de achterkant van je caravan naar beneden.

Nu is het belangrijk te controleren hoe steil de helling is en hoeveel ruimte de caravan in het achterste gedeelte naar beneden heeft. Bij een Knaus-caravan in de 500-klasse mag de helling bijvoorbeeld niet steiler zijn dan 13%. Is de helling steiler, dan leidt dit onvermijdelijk tot ernstige schade doordat de achterkant van de caravan onbedoeld naar beneden zakt.

Caravan voor het slepen op het transportvoertuig bevestigen

Staat je caravan veilig op het transportvoertuig? Dan moet je hem daar nog stevig vastmaken. In het ideale geval heeft het transportvoertuig een kogelkoppeling op het laadplatform. Daar kun je de aanhanger aankoppelen zoals aan een trekkend voertuig. Vervolgens moet je de wielen van de caravan nog fixeren. Trek de handrem aan en plaats indien nodig wiggen of rubberen steunen onder de wielen. Klaar is kees.

Let op: bind de caravan nooit extra vast via zijn dwarsliggers, omdat de caravan ook tijdens het transport een beetje speling nodig heeft. Om precies te zijn moet de opbouw in staat zijn om tijdens het rijden de middelpuntvliedende kracht te kunnen compenseren. Dit kan alleen als uitsluitend de wielen en de trekhaak zijn vastgezet.

Is de caravan toch niet meer te redden? Lees dan bij ons hoe je je caravan kunt laten afvoeren.

Foto: © Butch – stock.adobe.com

Laatste aanpassing: 06/06/2024