Caravanverwarming: op gas, met warmwaterverwarming of als combiverwarming?
Ontdek & boek je volgende camping
Gasten: 2
Volwassenen
Kinderen
Leeftijd van de kinderen bij uitchecken:
Of het nu laagseizoen is of je simpelweg vakantie viert in een wat frisser oord – echte kampeerders nemen hun caravan mee, zelfs als het zomerse kwik langzaam maar zeker daalt. En wanneer de temperatuur niet langer stijgt, maar juist de deken – of zelfs je partner – niet genoeg warmte bieden, is het fijn om een verwarming in de caravan te hebben. In dit artikel leggen we de verschillende soorten caravanverwarming aan je uit.
Verwarming voor de caravan – één basisprincipe, drie systemen
Knop indrukken of hendel bedienen, even wachten, snel opwarmen – uiteindelijk moet het lekker warm zijn in de caravan. Maar hoe werkt zo’n verwarming eigenlijk? Voor degenen die niet zo goed hebben opgelet bij natuurkunde wordt hier het basisprincipe kort uitgelegd. De caravanverwarming wordt opgewarmd via het gassysteem van het voertuig met de benodigde brandstof. In de verbrandingskamer wordt het gas-luchtmengsel ontstoken door een elektrische vonk. Van buitenaf wordt de benodigde verbrandingslucht aangevoerd.
Alle verwarmingen werken volgens het zogenaamde circulatieprincipe. Dat wil zeggen: lucht uit de binnenruimte wordt aangezogen, verwarmd via een warmtewisselaar en vervolgens afgegeven aan de omgeving. Afhankelijk van het type verwarming wordt de luchtcirculatie ondersteund door een ventilator. En zodra de gewenste temperatuur in het voertuig is bereikt, wordt de gastoevoer in de brander verminderd of – afhankelijk van het verwarmingstype – tijdelijk uitgeschakeld. Fabrikanten bieden verschillende systemen voor verwarming aan. Je kunt je caravan verwarmen met gas, maar ook met een warmwaterverwarming. Of je laat een zogenaamde combiverwarming installeren.
Caravan verwarmen op gas
Het meest gangbare is de caravanverwarming op gas. Dit is vrij praktisch, omdat gas zich reeds in het voertuig bevindt. De brandstof zorgt ervoor dat de koelkast tijdens het rijden voedsel koel houdt (let op veiligheid). Bovendien wordt meestal ook in de caravan gekookt op gas. Hoe krachtig de gasverwarming moet zijn, hangt voornamelijk af van de grootte van je voertuig. Maar ook van hoe goed je huis op wielen is geïsoleerd en in welk seizoen je daadwerkelijk op reis gaat.
Achteraf een verwarming in de caravan installeren
Je kunt ook een verwarming in je caravan laten installeren. Modellen zoals die van de Beierse fabrikant Truma worden eenvoudig aan de wand gemonteerd. Ze zien eruit als compacte radiatoren, zijn relatief plat en daardoor ruimtebesparend.
Voordelen van warmwaterverwarming voor de caravan
Muisstil en toch een aangenaam binnenklimaat – een van de grote voordelen van watergedreven verwarmingssystemen is dat ze relatief geluidsarm zijn. En ze kunnen meer dan alleen kamertemperatuur creëren: de verwarmingsketel levert tegelijkertijd ook warm water voor douche en dergelijke. Op dit gebied heeft bijvoorbeeld de Beierse fabrikant Alde naam gemaakt. Deze firma biedt in zijn assortiment verwarmingsketels aan die zo zijn ontworpen dat ze zo min mogelijk ruimte innemen. De ketel wordt aangedreven door elektriciteit of vloeibaar gas. Convectoren langs de buitenmuren van de caravan zorgen ervoor dat de warme lucht door het hele voertuig kan circuleren.
En wat is een combiverwarming?
Twee functies, één apparaat – wie kiest voor een combiverwarming krijgt niet alleen een behaaglijk binnenklimaat in zijn caravan, maar ook warm water. Hierdoor kun je bij deze verwarmingsvariant de boiler in het voertuig overslaan. Bij combiapparaten kun je bijvoorbeeld kiezen voor Truma – de fabrikant behoort tot de marktleiders op dit gebied.
De oplossing is eigenlijk geniaal: in de combiverwarming is ook een waterreservoir van 10 liter geïntegreerd. En wanneer de verwarming aan staat, wordt het water tegelijkertijd opgewarmd. Je hoeft echter niet altijd beide functies tegelijkertijd te laten werken. Beide functies kunnen ook onafhankelijk van elkaar worden gebruikt. Dit verwarmingssysteem wordt voornamelijk ingebouwd in campers, maar kan ook in caravans worden geïntegreerd. De combiapparaten zijn verkrijgbaar in twee vermogensniveaus; met en zonder elektrische verwarmingselementen en als dieselvariant.
Met deze veelzijdige verwarmingsmogelijkheden mag je je pas echt verheugen op het koude seizoen.
Bild: © Sebastian adobe