diefstal

Wielklem, koppelingsslot of alarm: zo werkt diefstalbeveiliging voor caravans

7 min read

Hoogwaardige en comfortabel uitgeruste caravans worden niet alleen steeds populairder bij vakantiegangers, maar helaas ook bij dieven. In politierapporten verschijnen regelmatig meldingen van gestolen kampeervoertuigen. Een betrouwbare diefstalbeveiliging biedt uitkomst. We presenteren de meest effectieve maatregelen.

Inhoudsopgave

Eerst het slechte nieuws: honderd procent bescherming tegen inbrekers en dieven is helaas een utopie. En nu het goede nieuws: desondanks is diefstalbeveiliging voor caravans en campers zinvol, omdat het afschrikkend werkt en ongewilde toegang tot de caravan een stuk lastig maakt. Hierbij geldt de regel: hoe moeilijker het is om het voertuig te verplaatsen, hoe onwaarschijnlijker het is dat criminelen zullen inbreken. Dieven hebben meestal namelijk maar heel weinig tijd.

Om te voorkomen dat je caravan wordt gestolen, neem je verschillende maatregelen. Sommige hiervan zijn technisch van aard en hebben betrekking op beveiligingsmaatregelen zoals koppelingssloten, wielklemmen of alarmsystemen. Andere zijn algemene voorzorgsmaatregelen die je ook zonder hulpmiddelen kunt nemen. In dit artikel bespreken we beide soorten. Maar eerst zetten we enkele feiten en cijfers op een rij die illustreren waarom diefstalbeveiliging voor caravan- en camperbezitters zinvol is.

Statistieken: meer registraties van caravans, maar ook meer diefstal

Volgens de BOVAG neemt het aantal registraties van vrijetijdsvoertuigen in Nederland al jaren gestaag toe. De branche ontwikkelt zich en kamperen blijft onverminderd populair. Op 1 januari 2023 stond een recordaantal van 589.409 caravans en campers geregistreerd. Tussen 2015 en 2019 lag dat totale aantal caravans en campers rond de 547.000 à 548.000 stuks

Voor dieven betekent dit: volop kansen op buit. Natuurlijk zijn er absoluut gezien veel meer personenauto’s. Toch zijn nieuwe (maar ook gebruikte) kampeervoertuigen een geliefd object van diefstal. Geen wonder: de waarde van een volledig uitgerust voertuig is vaak enkele tienduizenden euro’s. Het is dan ook niet verrassend dat er in 2021 aanzienlijk meer caravans zijn gestolen dan in voorgaande jaren. Deskundigen vrezen dat deze trend de komende jaren doorzet.

Caravans worden het vaakst gestolen vanaf het eigen terrein

Veel caravanbezitters wanen zich veilig, omdat ze hun voertuig in de wintermaanden op hun eigen terrein parkeren. Maar dat is helaas een vergissing: juist daar slaan de professionals het vaakst toe. Volgens statistieken wordt in 60 procent van de gevallen de caravan gestolen op het eigen terrein, 20 procent op campings. Ook parkeerplaatsen bij tankstations zijn populaire locaties. De diefstallen vinden meestal ‘s nachts plaats. Het merendeel van de gevallen wordt toegeschreven aan professioneel georganiseerde bendes die zijn uitgerust met de nodige technologie.

Camper dief
Camper dief © Tomasz Zajda - stock.adobe.com

4 eenvoudige tips om je te beschermen tegen caravandiefstal

Voordat we ingaan op technische beschermingsmaatregelen om diefstal te voorkomen, vertellen we je eerst enkele eenvoudige tips die je zonder veel moeite zelf kunt toepassen.

Parkeer het kampeervoertuig veilig

De politie adviseert om campers en caravans zelfs in het hoogseizoen alleen op veilige, afgesloten plaatsen te parkeren. Dit omvat afgesloten parkeerplaatsen met camerabewaking, garages en campings. Laat vrijstaande voertuigen niet onbewaakt achter.

Regelmatig controleren

Vertrouwen is goed, controle is beter. Als je je camper in het laagseizoen op een veilige plek hebt geparkeerd, controleer dan toch om de paar dagen of alles in orde is.

Laat geen waardevolle spullen in het kampeervoertuig achter

Dit zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn, maar we benadrukken het toch nog maar eens. Laat geen waardevolle spullen zoals camera’s, geld, laptop, et cetera achter in het kampeervoertuig. Als er toch wordt ingebroken, dan ben je namelijk ook die spullen gegarandeerd kwijt.

Sluit een caravanverzekering af

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het toch gebeuren dat je caravan wordt gestolen. De politie adviseert daarom met klem een passende verzekering af te sluiten, zoals een deel- of volledige cascoverzekering, die in geval van diefstal de schade vergoedt.

Technische hulpmiddelen ter bescherming tegen caravandieven

Met welke technische maatregelen bescherm je nu je voertuig het beste tegen dergelijke criminele activiteiten? Hier presenteren we de beste mogelijkheden voor diefstalbeveiliging bij caravans en campers. Deze beveiligingsvoorzieningen sluiten elkaar niet uit en kunnen dus gecombineerd worden.

Wielklem als diefstalbeveiliging

De oude vertrouwde wielklem, ook wel parkeerklem genoemd, is nog steeds een populaire bescherming tegen diefstal omdat ze het verplaatsen van het voertuig effectief voorkomt. De klem blokkeert het wiel en schrikt ook af, zodat de dief jouw voertuig liever overslaat.

Het kraken van een wielklem is niet onmogelijk, maar vereist tijd, gereedschap en ervaring. Overweeg voor de aankoop of je een universeel model wilt dat ook voor je personenauto kan worden gebruikt, of dat het specifiek voor de caravan moet zijn.

De stevige metalen constructies zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen: ofwel leidt het om het wiel of door het wiel. De laatste is veiliger. Ook geldt: hoe steviger de wielklem, hoe moeilijker deze te breken is. Dat betekent wel dat het gebruik en de opslag iets ingewikkelder worden, maar de veiligheid is deze extra moeite waarschijnlijk wel waard. Kies dus voor kwaliteit.

Sommige dieven vervangen het wiel eenvoudig als ze de wielklem niet kunnen losmaken. Maak het hen daarom moeilijker door aanvullende maatregelen voor diefstalbeveiliging te nemen en mogelijk een tweede wielklem op een ander wiel te plaatsen. Of kies voor een wielklem die de demontage van het wiel bemoeilijkt door een stevige afdekking van de wielbouten.

Overzicht van koppelingssloten

Om de diefstal van een caravan te voorkomen, zijn zogenaamde koppelingssloten zeer geschikt. Het is waarschijnlijk de meest gangbare diefstalbeveiliging voor caravans. Hiermee wordt voorkomen dat een ander voertuig ongeoorloofd kan aankoppelen.

Er zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar. Gangbaar zijn onder andere:

• Kastsloot
• Hangslot
• Steeksleutelslot
• Veiligheidsklem
• Veiligheidsbal

Ze worden allemaal bevestigd aan de trekhaak en voorkomen mechanische diefstal. Ook hier geldt: honderd procent bescherming is niet mogelijk, daarom raden we altijd aan om ze te combineren met een andere diefstalbeveiliging.

Kastsloot

De kastsloot is een doos van zwaar metaal die om de dissel het trekhaakoog omvat en zo aankoppelen voorkomt. De metalen doos wordt met een slot beveiligd. Veel kastsloten zijn in breedte verstelbaar en daarom ook geschikt voor stabilisatorkoppelingen.

Hangslot

Het hangslot is geschikt voor alle gangbare koppelingen met een diameter tot 50 mm. In dit geval wordt een massieve ijzeren bal met een beugel vergrendeld en blokkeert zo de koppeling van de aanhanger.

Steeksleutelslot

Steeksleutelsloten zijn bijzonder snel te monteren en ook vanwege hun formaat gemakkelijk op te bergen. Hier is het echter belangrijk dat je de fabrikant van de koppeling kent, omdat deze beveiligingen vaak specifiek en niet universeel bruikbaar zijn.

Veiligheidsklem

Een zogenaamde veiligheidsklem voorkomt het ontgrendelen van de koppelingshendel en dus het aan- en afkoppelen. Dit systeem is zeer praktisch, omdat het ook werkt als de caravan aan een trekkend voertuig is gekoppeld.

Veiligheidsbal

De laatste variant is de veiligheidskogel, ook wel veiligheidsbal genoemd. De disselkoppeling wordt volledig gevuld door de bal, wat transport onmogelijk maakt. Let bij de aankoop op roestvrij materiaal.

Caravansteunen en bijpassend slot als diefstalbeveiliging

Met uitgeschoven steunpoten is het heel lastig om een caravan af te voeren of aan te koppelen. Dit op zichzelf is al een vorm van diefstalbeveiliging, omdat diefstal daardoor veel bewerkelijker wordt. Als je ook nog een steunslot toevoegt, wordt het snel omhoogdraaien van de poten bovendien nog lastiger.

Hoe dat werkt? De beveiliging wordt eenvoudig over de moer geschoven en vergrendeld met een cilinderslot. Dit vier maal, dus voor elke steunpoot. Met het juiste gereedschap kan de dief deze diefstalbeveiliging natuurlijk nog steeds verwijderen om de aanhanger vervoerbaar te maken. Maar dat kost tijd. En hoe langer de dieven nodig hebben voor de diefstal, hoe groter de kans dat ze eerder worden ontdekt – of helemaal geen poging doen.

Alarmsysteem voor de caravan

Net zoals je je huis met al zijn inboedel kunt beveiligen met een alarmsysteem tegen inbrekers geldt dat ook voor de caravan. Als je bedenkt dat er steeds meer wordt geïnvesteerd in kostbare uitrusting, zoals airconditioning, kampeerkeuken, meubilair, et cetera, loont de installatie van een elektronisch bewakings- en meldsysteem ook zeker de moeite.

Het alarmsysteem heeft vooral een afschrikkende werking door het schrille geluid van de sirene en knipperend licht. Voor alle beschikbare modellen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze zonder aansluiting op het stroomnetwerk of de autobatterij moeten werken. Eenvoudige varianten hebben bijvoorbeeld sensoren op deuren of ramen. De sensoren reageren wanneer iemand probeert ze te openen.

Bewegingssensoren

Ook bewegingssensoren via infrarood zijn zeer effectief. Ze slaan aan bij bewegingen rond de caravan. Je moet ze echter zo instellen dat een voorbij rennende kat de alarmfunctie niet kan activeren, maar de bewegingssensor pas bij diefstal aanspringt.

Gsm-eenheid

Als de dief de aanhanger ongeopend wil afvoeren, helpen alleen sensoren die geactiveerd worden zodra de caravan beweegt. Hoogwaardige alarmsystemen hebben ook een gsm-eenheid. Het gsm-alarmsysteem voor caravans stuurt een noodoproep naar je mobiele telefoon als het voertuig wordt verplaatst.

WLAN-bewakingscamera voor de caravan

Aanvullende bescherming bieden beveiligingssystemen met bewakingscamera. Zogenaamde WLAN-camera’s of IP-webcams zijn al verkrijgbaar voor minder dan € 50,- en sturen livebeelden naar je smartphone, op voorwaarde dat de camera op de betreffende locatie is verbonden met een WLAN-netwerk.

Gps-tracking

Mocht ondanks alle beveiligingsmaatregelen toch het ondenkbare gebeuren, dan slaat waarschijnlijk de paniek toe. Om de crimineel op het spoor te komen, helpt ingebouwde gps-tracking via een simkaart. Dit apparaat stuurt de huidige positie van je caravan naar je mobiele telefoon. Gps-trackers zijn kleine, onopvallende apparaten die goed verborgen kunnen worden in de camper. Let ook hier op een goede stroomvoorziening met een batterij, die je natuurlijk regelmatig moet controleren.

Foto: © Wellnhofer Designs – stock.adobe.com

Laatste aanpassing: 04/06/2024