Toegestane gewichten voor caravancombinaties in Nederland

Toegestane gewichten voor caravancombinaties in Nederland

6 min read

Hoeveel mogen je auto en caravan wegen? Wat zijn de voorschriften rondom gewichtsverdeling en lading? Dit zijn de regels voor caravancombinaties in Nederland.

Inhoudsopgave

Wanneer je met je auto en caravan op pad gaat, moet je rekening houden met verschillende wettelijke voorschriften. Een van de belangrijkste regels waar je mee te maken krijgt, is niet alleen het gewicht van je caravan, maar ook dat van je auto en de totale combinatie. Daarnaast is het noodzakelijk om te letten op de gewichtsverdeling, de wiel- en asbelasting en de kogeldruk op je trekhaak. Genoeg om aan te denken dus. Hoe zit het in Nederland precies met de regels rondom het gewicht en de verdeling daarvan voor auto’s met een caravan?

📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.

Gewichtsbeperkingen voor caravans

Wanneer je met een caravan reist, wil je natuurlijk graag weten hoeveel gewicht je in totaal mee mag nemen. In Nederland mag de totale massa van de caravan, oftewel het gewicht van je caravan inclusief de lading, niet hoger zijn dan wat op je kentekenbewijs staat. Als op het kentekenbewijs van je caravan staat dat het maximaal toegestane gewicht 1.500 kilo is, dan mag de caravan met lading samen dus niet zwaarder zijn.

Misschien ten overvloede, maar ook je auto moet in staat zijn om deze caravan te trekken. Als je auto een trekcapaciteit heeft van 1.800 kilogram, dan mag je deze caravan veilig trekken.

Minicaravan
Minicaravan - © wkbilder - stock.adobe.com

Hoeveel mogen een caravan en auto samen wegen?

Als je wilt weten hoeveel bagage je in je auto en caravan mee mag nemen, let dan op deze zaken:

Maximaal toegestane gewicht

De “technische maximum massa” is het gewicht van het lege voertuig plus de maximale belading. Dit gewicht mag je voertuig technisch gezien niet overschrijden. Je vindt dit gewicht achter de code F1 op het kentekenbewijs. Wat alleen niet op de kentekencard voor caravans of andere aanhangers staat, is de “maximum massa samenstel” (code F3 op het kentekenbewijs). Dit is het maximale gewicht van je auto en caravan samen. Je vindt deze informatie gemakkelijk online op rdw.nl. Vul je kenteken in en bekijk de gegevens voor jouw caravan.

Let op: de maximummassa samenstel is niet altijd de optelsom van de maximaal toegestane massa van de auto en de technische maximum massa van de aanhangwagen. Vaak ligt dit getal lager.

Maximale laadvermogen auto

Om te weten wat het laadvermogen van jouw auto is, moet je kijken naar de maximaal toegestane massa en de ‘massa rijklaar’ van de auto. Ook deze gegevens vind je op je kentekenbewijs. Hierop staan drie gewichten: de ‘technische maximum massa’, de ‘toegestane maximum massa’ en de ‘massa rijklaar’. De ‘massa rijklaar’ is het gewicht van de auto in rijklare toestand, inclusief een voor 90 procent gevulde brandstoftank en een bestuurder van 75 kg.

Je berekent het laadvermogen als volgt:

Technische maximum massa – massa rijklaar = laadvermogen.

Dit geeft aan hoeveel kilo je nog kunt inladen in je auto.

Maximale laadvermogen caravan

Bij caravans kan de ‘massa rijklaar’ lager zijn dan het werkelijke gewicht, omdat de RDW uitgaat van de basisuitvoering zonder extra accessoires zoals een mover, huishoudaccu of luifel. Om het echte laadvermogen van je caravan te weten, moet je deze wegen. Hierdoor krijg je een nauwkeurig beeld van hoeveel bagage je nog kunt meenemen. Het wegen van je caravan doe je gemakkelijk en betrouwbaar op de weegbrug bij de plaatselijke milieustraat van de gemeente waar je woont.

Niet elke caravan weegt hetzelfde.
Niet elke caravan weegt hetzelfde. © Tomasz Zajda - stock.adobe.com

Auto en caravan veilig beladen

Een goede gewichtsverhouding tussen je auto en caravan is heel belangrijk voor een stabiele wegligging. We kennen allemaal de beelden van een te zwaar beladen slingerende caravan of aanhanger achter een auto. De gevolgen kunnen groot zijn. Over het algemeen geldt dat je veiliger rijdt wanneer je auto zwaarder is dan de caravan die je trekt. Probeer je caravan tot maximaal 75% van het gewicht van de beladen auto te laden. We hebben het dan over het totale gewicht van je auto, dus inclusief alle inzittenden en bagage.

Risico’s van een te zwaar beladen auto of caravan

Als je jouw caravan of auto te zwaar belaadt, heeft dit niet alleen een negatieve invloed op het weggedrag. Ook kan dit schade veroorzaken aan de vering en het chassis. Een te zwaar beladen caravan slingert gemakkelijker, verlengt de remweg en maakt het simpelweg moeilijker om de combinatie in een noodsituatie onder controle te houden. Dit is de reden waarom er in Nederland streng wordt gecontroleerd op te zwaar beladen auto’s en caravans, vooral tijdens de vakantieperiodes.

Tip: Gebruik de ANWB Caravantrekkertool om uit te rekenen wat een veilige caravan of aanhanger is voor jouw auto.

Regels rondom de gewichtsverdeling van een caravan

Wanneer jouw auto en caravan voldoen aan alle eisen rondom het maximale aantal kilo’s, is het bij caravans ook belangrijk hoe je het gewicht van je lading verdeelt. Hiervoor gelden ook een aantal regels. Een gelijkmatige gewichtsverdeling is namelijk nodig om een goede stabiliteit te behouden. Te veel gewicht aan één kant kan gemakkelijk leiden tot instabiel rijgedrag en onnodige schade aan de banden en ophanging van je caravan.

Maximale aslast

De maximale aslast is het gewicht dat op de as(sen) van de caravan rust. Dit wordt door de fabrikant bepaald en staat vermeld op het kentekenbewijs van je caravan. Voor een enkelassige caravan ligt deze meestal tussen de 1.000 kg en 2.000 kg. Voor een tandemasser kan dit oplopen tot 3.500 kg of meer. Controleer altijd het kentekenbewijs voor de exacte waarde.

Bandenbelasting

Elke band heeft een maximale belasting die niet mag worden overschreden. Deze maximale belasting staat aangegeven op de zijkant van de band en wordt meestal uitgedrukt in kilogrammen of een load index. Controleer de bandenspanning regelmatig en pas deze aan op de belading van je caravan.

Kogeldruk

De kogeldruk is het gewicht dat de dissel van je caravan op de trekhaak van je auto uitoefent. De kogeldruk mag niet te hoog of te laag zijn. In Nederland ligt de aanbevolen kogeldruk meestal tussen de 50 en 100 kg, afhankelijk van de trekauto en de caravan. Dit staat vaak vermeld in de handleiding van zowel de caravan als de auto.

Conclusie

Ga je met een caravan op pad? Let dan goed op de verschillende gewichten en belastingen. Dit zorgt niet alleen voor een veilige rit, maar voorkomt ook boetes. Vooral in de vakantieperiodes controleert de Nederlandse politie streng op overbelading en gewichtsverdeling. Op de kentekenbewijzen van je auto en caravan vind je de exacte cijfers. Reis je naar het buitenland? Houd dan ook rekening met de regels in de verschillende landen die je doorkruist.

Laatste aanpassing: 21/06/2024