voortentkleed

Zo vind je het juiste voortentkleed voor je caravan

4 min read

‘s Ochtends koffie serveren vanuit de caravankeuken naar buiten op tafel kan een behoorlijke uitdaging zijn. Scherpe stenen, nat zand, modder of kleine insecten zoals mieren kunnen behoorlijk vervelend zijn, om nog maar te zwijgen van het vuil dat aan je voeten of schoenen blijft plakken en je weer mee naar binnen neemt. Een eenvoudige en praktische oplossing voor dit probleem? Het voortentkleed.

Inhoudsopgave

Welke kampeerkleden zijn er?

Ten eerste moet je jezelf afvragen welke eisen je stelt aan het tentkleed. Natuurlijk moet het voorkomen dat vuil uit de voortent in de caravan komt en tegelijkertijd meer ruimte bieden om te ontspannen, koken en spelen. Maar het speelt ook een rol of je een honkvaste kampeerder bent, tijdens een reis vele campings met verschillende ondergronden bezoekt of in welk seizoen je op vakantie gaat.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende kampeerkleden verkrijgbaar, die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Het is niet verstandig gewoon een plastic zeil in de voortent te leggen. Ten eerste omdat dit op de meeste plaatsen sowieso verboden is – het gras eronder kan niet ademen – en ten tweede omdat het constante geritsel in de voortent snel vervelend wordt. Afgezien daarvan warmt een plastic zeil ook erg snel op en isoleert het de ruimte niet.

Een kampeerkleed moet dus licht-, water- en luchtdoorlatend zijn om de ondergrond eronder te ontzien. Als het echt mooi vol gras is, kun je zelfs helemaal zonder tentkleed. De meeste kleden zijn gemaakt van polyester of polypropyleen en hebben een geweven, luchtige structuur. Je moet er echter op letten dat de gaten in de structuur niet te groot zijn, omdat anders vuil en zand door de gaten kunnen dringen. Bij langdurig verblijf kan zelfs gras in de voortent door zo’n tapijt groeien.

Het weefsel moet dus worden afgestemd op de ondergrond. Als je van plan bent om lang op een camping te blijven, zijn mobiele bodemsystemen van kunststof platen of roosters die in elkaar kunnen worden geklikt geschikt. Ze zijn robuuster en duurzamer dan conventionele voortentkleden, maar duurder in aanschaf en ook vrij omvangrijk om te vervoeren.

Voortenttapijt
Voortenttapijt © Janni – stock.adobe.com

Voortentkleed: grootte, kleuren, gewicht en accessoires

Over het algemeen geldt: het oppervlak van een voortentkleed moet minstens zo groot zijn als het oppervlak onder de luifel. Als het te groot is, kan het eenvoudig aan de rand worden gevouwen. Als de gewenste maat niet in de handel verkrijgbaar is, bieden veel fabrikanten ook stof per meter aan, die eenvoudig op maat kan worden geknipt. Eenmaal uitgevouwen moet je het kampeerkleed zeker vastzetten om te voorkomen dat het door de wind wordt meegenomen of kreukt. Veel modellen hebben gaten aan de hoeken, zodat ze met haringen in de grond kunnen worden vastgezet.

Bij stof per meter kunnen achteraf clips worden bevestigd. De kleurkeuze van de fabrikanten is niet erg groot. De meeste tapijten worden aangeboden in grijs of groen, omdat ze zo het beste bij de omgeving passen. Het bedrijf Arisol biedt bijvoorbeeld ook wat modernere kleuren aan, zoals lichtblauw, lichtgroen of paars.

Het gewicht van de kampeertapijten ligt tussen de 200 g/m² en 550 g/m². Bij de keuze speelt dus ook mee hoeveel ruimte je hebt bij het inladen van de caravan. De prijs van een voortentkleed is natuurlijk afhankelijk van de grootte en de kwaliteit. Al vanaf ongeveer 13 euro is bijvoorbeeld stof per meter verkrijgbaar. Kleine modellen met afmetingen van 2,50 x 3,00 meter zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 30 euro. Zoals bij alle kampeeruitrusting geldt: wie lang plezier wil hebben van de ondergrond, moet niet te veel besparen op de prijs.

Welke eigenschappen moet het voortentkleed hebben?

Welk voortentkleed je uiteindelijk kiest, is een kwestie van smaak. Hier zijn echter een paar criteria waar je op moet letten bij het kopen:

  • schimmelbestendig
  • snijdbaar zonder rafelen
  • gemakkelijk op te bergen
  • dempt geluiden
  • slijtvast
  • Uv-bestendig
  • gemakkelijk schoon te maken

Wie bij de aanschaf deze punten in gedachten houdt, heeft ongetwijfeld lang plezier van zijn voortentkleed.

Hoe maak je het voortentkleed schoon?

Hoe maak je het voortentkleed schoon
Hoe maak je het voortentkleed schoon stock.adobe.com

De meeste exemplaren zijn waarschijnlijk te groot om in de wasmachine te doen. Dan blijft er maar één ding over: een grote vrije ruimte zoeken, bij voorkeur asfalt, het tapijt uitrollen, schoonvegen en vervolgens schrobben met een mengsel van water en reinigingsmiddel en naspoelen met schoon water. Een hogedrukreiniger is ook handig. Op deze manier vermijd je chemische middelen en maak je het kleed alleen met water goed schoon. Na het drogen gewoon opvouwen en opbergen voor de volgende kampeervakantie.

Sommige kampeerders zweren ook bij de methode met de vuilniszak. Gewoon een grote, stevige plastic zak pakken, het kleed erin doen en dan vullen met warm water en reinigingsmiddel. Na het sluiten een paar uur laten staan en de zak heen en weer rollen om het reinigen van een wasmachine na te bootsen. Na deze behandeling is het kleed meestal weer mooi schoon.

Conclusie

Een voortentkleed werkt isolerend en voorkomt dat vuil in de caravan wordt gedragen en meubels verschuiven. Bovendien vergroot het de leefruimte. Wie er bij de aankoop bovendien op let dat het kleed lucht- en waterdoorlatend is, komt ook niet in de knoei met de natuur en geniet van alle voordelen van een kampeervakantie.

Foto: © PrintEquipment – stock.adobe.com

Laatste aanpassing: 06/06/2024