panbrood zelf bakken

Heerlijk panbrood zelf bakken – recept voor op de camping

4 min read

Samen in de zomer eten in de buitenlucht, met de slaapplaats slechts een paar meter verderop en de geur van hartige lekkernijen uit de pan in de lucht. Dat is de droom van veel kampeerders. Bijpassende broodrecepten voor op de camping zijn echter zeldzaam, zoals we hebben gemerkt. En als we al een recept hebben gevonden, is het vaak zo ingewikkeld dat we het niet voor elkaar kregen met de apparatuur in de kampeerkeuken.

Inhoudsopgave

Voor ons betekende dit ook deze keer: doe het zelf! Onze criteria voor campingbrood waren: het moest gezond zijn, maar tegelijkertijd ook lekker. Bovendien wilden we dat het gerecht snel en eenvoudig te maken was. Daarom zoeken we altijd naar recepten voor in de pan of koekenpan. Bijna iedereen heeft immers een pan en koekenpan bij zich in zijn camper, caravan of busje, want ze horen bij de standaarduitrusting.

Op de pannen, klaar, af!

Gist? Desem? Allemaal niet bruikbaar voor de zeer eenvoudige campingkeuken. Wij kwamen uiteindelijk uit bij havermout of een mengsel van haver en boekweit. Kun je hiermee brood bakken? Ja! Oké, dit klinkt misschien een beetje naar geitenwollensokken. Maar kom op, probeer het gewoon eens, en dan merk je vanzelf dat deze platte broodjes absoluut niet onderdoen voor het brood van de warme bakker.

Deeg
Deeg
📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.

Alle ingrediënten zijn overal verkrijgbaar. En we beloven plechtig: de bereiding is snel en lukt zowel binnen als buiten. Bovendien maakt het niet uit welke warmtebron je gebruikt. Je kunt dit campingrecept bereiden met elke denkbare gasbrander of gewoon boven het vuur. Wij gebruiken zelf altijd een heel eenvoudige gasbrander. Maar het allerbelangrijkste is: campinggerechten moeten bij iedereen in de smaak vallen – en dat is zeker het geval bij panbrood.

Het oorspronkelijke idee zagen we ooit vele jaren geleden in een ontbijtprogramma op de tv. Lange tijd hebben we het panbrood gewoon thuis gebakken (het werkt zelfs in het wafelijzer), maar onlangs is het brood bij ons gepromoveerd tot een gecertificeerd campingrecept. Enkele van de ingrediënten vind je bijna in elke voorraadkast van een kampeerder. Als er iets ontbreekt, is de kans groot dat je het bij de buren of in de lokale winkel op de camping of om de hoek vindt!

ingrediënten
ingrediënten

Ingrediëntenlijst voor panbrood (1-2 personen)

• 170 g havermout (of een mengsel van haver en boekweit)
• ½ theelepel zeezout of Himalayazout
• 1 theelepel bakpoeder
• 260 ml water
• Optioneel: 2 eetlepels hennepmeel om het deeg te verfijnen
• Kruiden en specerijen naar smaak

Bereiding

Eerst moet je het deeg bereiden. Hiervoor kun je een handmixer zonder stroom of een kom gebruiken waarin je het deeg met een lepel of garde roert. Of je het deeg voor vertrek kunt bereiden en dan kunt meenemen? Nee, helaas niet, want dan droogt het uit.

Bereiding
Bereiding

Meng alle droge ingrediënten, voeg dan water toe en laat het even rusten. Zet de gasbrander aan en plaats de pan erop. Giet vervolgens het mengsel in een pan; er is geen vet nodig om te bakken. Met een mes of een vork verdeel je het deeg goed over de pan.

Als de bovenkant van de haverflap droog wordt, draai je het panbrood om. Breng het deeg liever dun in de pan en test even of je het panbrood liever zacht van binnen of helemaal doorbakken wilt. Beide zijn lekker. In ieder geval is het panbrood een soort plat brood.

Nu zijn er geen grenzen aan je verbeelding als het gaat om het beleggen van het broodje. Laat je gerust inspireren door de omstandigheden van het land waar je bent en lokale specialiteiten. Onze persoonlijke favoriet is een hartige variant, waarbij we een saus van tahin, knoflook, sojasaus en ahornsiroop maken en er heerlijk overheen gieten. Hierbij passen rode kool, avocado, gedroogde of verse tomaten, geroosterde zaden of verse zaden. Eroverheen komt wat olijf-, hennep- of lijnolie.

panbrood
panbrood

De zoete variant

Zoetekauwen komen ook aan hun trekken – met boter en bananen of met honing. Hiermee maak je het recept ook probleemloos kindvriendelijk. Kinderen zijn dol op zoet – of gewoon zonder beleg, dat kan natuurlijk ook. En je eet dit lekkere brood prima uit het vuistje.

Helaas is het deeg niet geschikt voor stokbrood, omdat het te weinig plakt. Voor het kampvuur is het panbrood dus niet echt een alternatief. Daarvoor is echt de pan nodig.

Laat het je smaken – en wees creatief met beleg!

Foto: Michaela und Marcus (ENJOY the SMILE )

Laatste aanpassing: 06/06/2024