Camper parkeren in een woonwijk

Camper parkeren in een woonwijk – kan dat zomaar?

4 min read

Camper parkeren in een woonwijk, mag dat zomaar? Mag je een camper in een woonwijk parkeren? Wat zijn de regels in Nederland en hoe hoog is de boete wanneer je een camper te lang laat staan?

Inhoudsopgave

Je eigen camper voor de deur parkeren is natuurlijk ideaal als je op vakantie gaat of net terugkomt. Dat scheelt een hoop gedoe met in- of uitladen en bovendien houd je jouw camper op die manier goed in de gaten. Bovendien is het handig om je camper voor de deur van stroom te voorzien, zodat je koelkast werkt en de accu mooi op peil blijft. Maar wist je dat er speciale regels zijn voor het parkeren van een camper in een woonwijk? Hier vind je alle informatie over wettelijke voorschriften en regels die in Nederland gelden, zodat je jouw camper met een gerust hart voor de deur parkeert.

📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.

Mag ik mijn camper voor de deur in mijn woonwijk parkeren?

In de meeste Nederlandse gemeenten bestaan speciale regels voor het parkeren van campers. De specifieke afspraken hierover verschillen per gemeente, maar in de praktijk geldt meestal dat je jouw camper drie tot maximaal vijf achtereenvolgende dagen mag parkeren. Op sommige plaatsen is het zelfs helemaal verboden om campers binnen de bebouwde kom te parkeren.

De regeling geldt bovendien niet alleen voor campers, maar ook voor caravans, vouwwagens en andere soorten aanhangers. De exacte regels voor jouw woonplaats vind je in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente. Kijk daarom voor de zekerheid op de website van je gemeente of vraag bij een medewerker naar de APV.

Camper parkeren op eigen oprit of eigen parkeerplaats

Beschik je over een eigen oprit of parkeerplaats voor de deur? Zelfs dan gelden er regels. Vaak is dit geen probleem, behalve wanneer je camper vanaf de openbare weg zichtbaar is en mensen zich er mogelijk aan kunnen storen. Ook op dit gebied verschillen de regels per gemeente, dus kijk dit altijd even na in de APV die in jouw woonplaats geldt. In het centrum van Amsterdam gelden bijvoorbeeld andere regels dan in een klein dorp in Friesland.

Waarom mag je een camper meestal niet lang parkeren in een woonwijk?

De reden waarom veel gemeenten speciale regels hebben voor het parkeren van campers in woonwijken heeft te maken met de overlast die deze voertuigen voor andere bezoekers of bewoners kunnen veroorzaken. Ten eerste kan er een gebrek aan parkeerplaatsen ontstaan als iedereen in de wijk zijn camper of caravan voor de deur parkeert. Veel mensen vinden dat geparkeerde campers het straatbeeld verstoren en het vrije uitzicht belemmeren. Hoe dan ook willen bijna alle gemeenten niet dat je jouw camper voor langere tijd in een woonwijk parkeert.

Is er dan alleen maar slecht nieuws? Zeker niet, want gelukkig is het vaak wel mogelijk om een ontheffing bij je gemeente aan te vragen. Bijvoorbeeld wanneer je jouw camper meerdere keren per week gebruikt of anderen er duidelijk geen last van hebben. Het is in ieder geval meestal niet de bedoeling dat een camper voor langere tijd in een woonwijk staat. Sommige gemeenten hebben bepaalde wegen of gedeelten daarvan aangewezen waar je jouw camper tot een maand mag parkeren. Ook deze informatie vind je in de APV die in jouw woonplaats geldt.

Boete voor parkeren van een camper in een woonwijk

Wanneer je denkt de regels te kunnen omzeilen door je camper elke drie dagen even te verplaatsen, kom je helaas bedrogen uit. De regels gelden namelijk meestal voor de hele gemeente, dus als een BOA jouw camper na drie dagen op een andere plek in dezelfde gemeente ziet staan, loop je nog steeds het risico op een boete.

Toch krijg je niet altijd direct een boete, maar volgt eerst een schriftelijke waarschuwing. Dat geeft je de tijd om je camper naar een stalling of andere opslagplaats te rijden. Negeer je de waarschuwing? Dan volgt een boete van 90 euro en kan je camper zelfs worden weggesleept. De kosten hiervan komen ook voor jouw rekening.

Foto: AdobeStock_360192017-min

Laatste aanpassing: 21/06/2024