Camping met baby: tips van de professional
Ontdek & boek je volgende camping
Gasten: 2
Volwassenen
Kinderen
Leeftijd van de kinderen bij uitchecken:
Dicht bij de natuur, flexibel, mobiel en betaalbaar: kamperen is ongetwijfeld een mooie manier voor gezinnen om vakantie te vieren. Maar hoe ziet dat eruit als je een baby bij je hebt? Het antwoord: verrassend eenvoudig! We laten je zien waar je op moet letten, zodat de vakantie voor iedereen ontspannen verloopt.
De mogelijke vormen van kamperen
Goed nieuws: kamperen met een baby kan heel ontspannen zijn, want vooral in de babytijd heeft het kleine mensje eigenlijk nog niet veel nodig. Voeding, een fijne slaapplaats, regelmatig rust en veel tijd met de ouders, al deze dingen kun je je kleine ontdekker ook tijdens een kampeervakantie gewoon bieden.
De meest voorkomende en oorspronkelijke vorm van een kampeervakantie is kamperen in een tent. Ook met een baby is dat mogelijk, maar niet bijzonder comfortabel: de weersomstandigheden en de hygiënische omstandigheden zijn wat dat betreft de spelbrekers. Wat als de tent onder water staat en nattigheid de slaapruimtes binnendringt? Wat als de lucht in de tent door de hitte buiten ondraaglijk benauwd en warm wordt? Als er rekening wordt gehouden met de behoeften van de baby kan kamperen nog steeds een optie zijn, maar dan moet je wel accepteren dat het soms een avontuur kan zijn en moet je je zeker flexibel opstellen.
Kamperen met een baby in een caravan of camper betekent al aanzienlijk meer comfort. Concreet betekent dit: niet gebonden aan één plek, beschermd tegen wind en weer, flexibel en goed uitgerust. Als je het ons vraagt, is vakantie in een caravan een zeer praktische manier voor een gezinsvakantie. De baby heeft altijd dezelfde slaapplaats, voldoende ruimte om te spelen en er is veel opbergruimte.
De meest comfortabele vorm van kamperen is waarschijnlijk een vakantie in een huuraccommodatie. Ook al heeft deze vorm van vakantie minder te maken met het oorspronkelijke kamperen – het is eerder vergelijkbaar met een vakantie in een vakantiehuis – heb je een vaste plek, een vast bed, vaak elektriciteit en voldoende ruimte om speelruimte te garanderen, en toch ruimte voor jezelf. Dat maakt hutten of bungalows bijzonder aantrekkelijk.
Reistijd en bestemming voor kamperen met baby
Nederland, Europa of de wereld: kamperen is in principe overal mogelijk, maar je moet vooral met een baby letten op extreme temperaturen. Spanje midden in de zomer of Noorwegen in de winter zijn misschien niet de meest praktische reistijden voor een kampeervakantie met een baby. Informeer van tevoren wanneer de mildste tijd is voor een vakantie op jouw gewenste bestemming. Vooral Europa heeft talloze geweldige kampeerbestemmingen te bieden die niet te heet, te koud, te droog of te regenachtig zijn.
Bij het kiezen van de kampeerplek moet je altijd bedenken dat tijdens het kamperen veel activiteiten buiten plaatsvinden. Weerbestendige kleding en zonnebrandcrème mogen niet ontbreken tijdens het kamperen met het gezin. Vooral als er een baby mee kamperen gaat, moet je letten op schaduwrijke plekken zonder te veel zonlicht.
Paklijst voor een kampeervakantie met baby
De eerste kampeervakantie met een baby is spannend en je hebt waarschijnlijk voor vertrek nog veel vragen. Wat mag er niet ontbreken voor de baby? Hoeveel kleding moet ik inpakken? Als je van plan bent om een klassieke kampeervakantie te plannen – en dus niet meerdere weken achter elkaar in het wild kampeert – hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken over het aantal kledingstukken.
De meeste campings bieden wasmachines en drogers aan, waar je zonder problemen kunt wassen. Pak dus kleding in voor ongeveer vijf dagen of een week. Daar kun je prima mee uit de voeten.
Tip: met de filterfunctie kun je op ANWB campings zonder wasmachine verbergen. Wat blijft er over? Meer dan 1000 campings waar je je vuile was snel weer brandschoon krijgt.
Afhankelijk van het seizoen en de duur van de reis houd je zeker in gedachten dat je zowel zomer- als winterkleding moet inpakken. Ook de keuze van schoenen moet variëren van stevig en beschermend tot schoeisel dat je baby aan het meer kan dragen. Bovendien moet je bij langere reizen bedenken dat de baby groeit als kool – en dat je dus ook enkele kledingstukken in een maat groter in je bagage stopt.
5 onmisbare gadgets voor kamperen met baby
Lanyard. Deze sleutelhanger is handig om knuffels, speelgoed en spenen vast te zetten tijdens de rit. Hierdoor hoef je niet regelmatig te stoppen om babyspullen op te rapen.
Nachtlicht. Een lichtgewicht, op batterijen of accu’s werkend nachtlampje is buitengewoon handig voor nachten tijdens het kamperen, zodat je geen knipperend plafondlicht of een felle zaklamp aan moet zetten, waar je baby mogelijk klaarwakker van wordt.
Campingdeken. Een picknick- of campingdeken met een waterafstotende kant is de perfecte ondergrond tijdens het kamperen met een baby. Of het nu op een grasveld, op het strand of als picknickdeken tijdens een wandeling is, de deken is altijd een handige metgezel.
Verschoonmatje voor onderweg. Dit is niet alleen handig tijdens het kamperen, maar ook tijdens het reizen in het algemeen. Afval en wasgoed hopen zich zeker op en dan komt een handig herbruikbaar verschoonmatje goed van pas. Wegwerpwikkelmatten vermijd je liever, want dat levert een hoop afval op.
Opvouwbaar badje. Vooral in de zomer is een opvouwbaar bad een handige accessoire. Zo ben je niet afhankelijk van sanitaire voorzieningen en hoef je je niet met de baby in de krappe douche van de camper te wringen. Een opvouwbaar badje van 15 liter is een perfecte reisgenoot voor korte badsessies of spelen in de zomer.
Waar je op moet letten bij kamperen met een baby in een camper of caravan
Let bij kamperen met een baby goed op de veiligheid tijdens het slapen en tijdens de rit. Dit omvat het beveiligen van het interieur van de camper en de bagage, evenals het correct installeren van het autostoeltje en de veiligheidsgordel. Helaas is Isofix nog niet standaard in de meeste campers.
Ook beveiligde of gesloten ramen en een veilige slaapplaats hebben de hoogste prioriteit. Afhankelijk van de leeftijd van de baby begint het ontdekkingsavontuur: de baby kruipt of rolt rond en deinst niet terug voor de grepen aan het raam. Baby’s moeten daarom nooit onbewaakt op bed blijven liggen.
Conclusie over kamperen met een baby
Zoals je kunt zien, kan kamperen met een baby zonder problemen. Als je enkele dingen even goed voorbereidt en rekening houdt met de behoeften van de baby staat niets een gezinscampingvakantie met een baby in de weg.
Foto: Blog taklyontour.de