Campingwasmachine

Campingwasmachine – zo was je zonder stroom

4 min read

Torenhoge bergen kleding stapelen zich op het bed op. Je gedachten dwalen wanhopig van deze indrukwekkende berg was naar je plotseling wel heel klein uitziende camper. Wie nu al opgeeft of in gedachten extra kastvakken in zijn camper installeert, mag opgelucht ademhalen. Zelfs op langere vakanties is het dankzij de campingwasmachine mogelijk om onderweg kleding te wassen en zo de helft van je bagage thuis te laten. We bespreken hier enkele varianten van draagbare wasoplossingen.

Inhoudsopgave

Ruimtebesparend en toch effectief

The Scrubba Wash Bag
The Scrubba Wash Bag

De kleinste en eenvoudigste campingwasmachine is de Scrubba Wash Bag. Deze combineert een wasbak en een wasbord in een kleine, handige zak. Gewoon kleding, wat wasmiddel en water erin doen, goed afsluiten – en dan kneden maar. De Scrubba is aan de binnenkant voorzien van noppen waarmee je kleding tijdens het kneden schoon wordt gewreven. Vervolgens giet je het vuile water weg, vul je het aan met vers water en schud je de weer afgesloten zak goed door om de kledingstukken uit te spoelen. Klaar is de was.

Het nadeel van deze campingwasmachine is het ontbreken van een centrifuge. De kledingstukken verlaten de zak zeiknat en moeten voor het ophangen nog goed uitgeknepen worden. Maar hij past wel in elke bagage en met ongeveer 150 gram is hij een echt lichtgewicht.

Campingwasmachines voor campers en caravans

Natuurlijk zijn er ook campingwasmachines die meer technologie in huis hebben. Deze wasmachines werken volgens een vergelijkbaar principe: ze hebben een wastrommel waarin het vuile wasgoed, wat wasmiddel en water worden gedaan. Deze trommel wordt dan, afhankelijk van het model, in beweging gezet door een handzwengel of een voetpedaal. Ze werken dus als normale wasmachines, alleen heb je geen elektriciteit nodig, maar spierkracht. En daarvan heb je wel wat nodig, want hier moet je enkele minuten lang zwengelen of stevig op het pedaal trappen. Zo krijg je naast schone was ook meteen een fitnesssessie.

Na het wassen moet het vuile water worden afgetapt en vervangen door vers water, zodat het wasgoed nogmaals kan worden uitgespoeld.

📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.
Yirego Drumi
Yirego Drumi

Welk model voor welke behoeften?

Het aanbod van beschikbare modellen is momenteel nog zeer beperkt. In principe moet je jezelf vooral één vraag stellen: hoeveel wasgoed moet erin passen en hoeveel gewicht mag de campingwasmachine hebben? De Scrubba Wash Bag is een echt lichtgewicht en flexibele zak die bijna overal kan worden opgeborgen en gebruikt. Het is echter meer geschikt voor kleinere kledingstukken. De slingerwasmachine White Magic is daarentegen wat omvangrijker – en met ongeveer 2,5 kg eigen gewicht niet te onderschatten. Maar met deze reiswasmachine kun je zelfs beddengoed wassen. De campingwasmachine Katherine van Obelink weegt nog steeds 2,2 kg en kan maximaal 2 kg wasgoed aan.

Een nadeel van al deze campingwasmachines is dat ze geen centrifugefunctie hebben. Door te centrifugeren bespaar je jezelf het vermoeiende uitwringen van de kletsnatte kledingstukken en het is zachter voor je kleding. Ook het drogen van de was gaat natuurlijk veel sneller als het goed gecentrifugeerd is. Campingwasmachines met centrifugefunctie zijn momenteel nog zeldzaam op de Nederlandse markt. Zo is er bijvoorbeeld de Aqua Laser Laundry Pod, die momenteel helaas niet meer verkrijgbaar is, maar hopelijk wel terugkomt. Ook is het de moeite waard om de verdere ontwikkeling van de Drumi van Yirego in de gaten te houden. Deze door een voetpedaal aangedreven campingwasmachine is momenteel alleen bij de Canadese fabrikant te bestellen, maar lijkt veelbelovend. Op navraag kregen we te horen dat de eerste leveringen onderweg zijn naar Europa.

Yirego Drumi
Yirego Drumi

Truc tegen de wasberg

Is de berg vuile was al een kleine Mount Everest, dan kost het je soms wel een kostbare vakantiedag om alle kledingstukken weer schoon te krijgen. Hier is nog een tip van de ervaren kampeerder, want zelfs schijnbaar ongebruikte rijtijd, bijvoorbeeld naar een bezienswaardigheid, kun je gebruiken om kleding te wassen. Neem een waterdichte kleine ton, doe er wasgoed, wat wasmiddel en water in, bevestig de goed afgesloten ton veilig in de auto of camper – en daar ga je. Door de bewegingen van de auto wast je wasgoed helemaal vanzelf.

Natuurlijk komen ook hier de voordelen van een spoel- of centrifugebeurt te vervallen. Je moet het gewassen wasgoed na de rit zelf uitspoelen, uitwringen en ophangen.

Last but not least: het afvalwater tijdens het wassen

Je hebt jezelf als verantwoordelijke kampeerder vast al afgevraagd waar het zeepachtige afvalwater van het wassen eigenlijk naartoe moet? Als je een camper hebt of met een caravan op pad bent, zet je de campingwasmachine het beste in je douchecabine. Hier kun je het afvalwater eenvoudig in de afvalwatertank van je camper laten lopen.

Ben je als backpacker onderweg of is je tank al bijna vol? Ook dat is geen probleem! Kies gewoon een wasmiddel dat volledig biologisch afbreekbaar is – dit veroorzaakt geen schade aan de natuur. Ben je avontuurlijk en maak je graag alles zelf, dan kun je ook je eigen natuurlijke zeep maken. Zweterige en andere niet vervuilde kledingstukken kun je bovendien alleen met helder water wassen en volledig afzien van zeep – de natuur is je alvast dankbaar.

Wassen op de camping

Met dit overzicht ben je goed voorbereid op je vakantie, waar je ook naartoe gaat! Overigens bieden veel campings hun gasten wasruimtes met wasmachines aan. Met onze handige filter zie je zelfs alleen campings met wasmachines. Klik gewoon in de filterfunctie van de campinglijsten onder Voorzieningen op het vakje Wasmachine.

Laatste aanpassing: 10/05/2024