CEE-stekker

CEE-stekker op de camping: hier moet je op letten

4 min read

Wat is precies een CEE-stekker en hoe verschilt deze van een normale stroomaansluiting? Waarom heb je überhaupt deze stekker nodig tijdens het kamperen? En in welke landen kan ik gebruikmaken van CEE-stroomvoorziening? Die vragen beantwoorden we in dit artikel.

Inhoudsopgave

Zonder stroom gebeurt er weinig tijdens een kampeervakantie. Of het nu gaat om keukenapparatuur, verlichting of ’s avonds televisiekijken, daarvoor heb je elektriciteit nodig. Gelukkig beschikken de meeste campings tegenwoordig over stroomvoorzieningen waar je je camper op kunt aansluiten. Maar niet met een normaal stroomsnoer, maar met speciale CEE-kabels en CEE-stekkers.

Voor beginners zijn de verschillende kabels, stekkertypes en adapters vaak een beetje verwarrend. Maar eigenlijk is het heel eenvoudig. Hieronder leggen we uit wat de verschillende stekkertypes betekenen en waar je op moet letten bij het gebruik op de camping of tijdens je campervakantie.

Wat is een CEE-stekker?

📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.
CEE-stekker
CEE-stekker

Het fijne aan een CEE-stekker is dat deze wereldwijd is gestandaardiseerd. Deze stekkers passen op de aansluitingen in de verdeelkasten op campings. Je herkent ze als volgt:

  • De aansluiting van de CEE-stekker heeft een blauwe kleur.
  • Het stopcontact heeft drie gaten voor de drie pinnen van de CEE-stekker.

CEE-aansluitingen zijn, in tegenstelling tot reguliere stekkers voor thuisgebruik, gestandaardiseerd volgens de IEC 60309-norm, die wereldwijd geldig is:

  • Stroomkasten op campings moeten altijd minimaal één aansluiting hebben voor een kabel met CEE-stekker.
  • De aansluitingen moeten minimaal klasse IP44 hebben, dat wil zeggen beschermd zijn tegen stof en spatwater.
  • De kabel mag maximaal 25 meter lang zijn.
  • Alleen flexibele rubberen leidingen met de aanduiding H07RN-F en een kabeldoorsnede van minimaal 2,5 mm² zijn toegestaan, dus kabels die ontworpen zijn voor permanent gebruik buitenshuis.

Belangrijk: Als je naar een camping gaat en daar stroom van de verdeelkast nodig hebt, moet je altijd een kabel met CEE-aansluiting bij je hebben.

Hoe werkt de CEE-stroomvoorziening op de camping?

CEE-stekker aangesloten op een kampeervoertuig
CEE-stekker aangesloten op een kampeervoertuig

Bijna alle campers beschikken over een externe stroomaansluiting en je vindt deze meestal aan de zijkant of achterkant van de camper. Met deze CEE-stekkerdoos sluit je de camper als volgt aan op de stroomkast op de camping:

  1. Steek het ene uiteinde van de CEE-kabel (stekkerdoos) in het stopcontact van de camper.
  2. Steek het andere uiteinde (stekker) in het stopcontact van de stroomkast op de camping.

Op deze manier leg je een directe stroomverbinding tussen de verdeelkast en de camper. Nadeel: er is geen mogelijkheid om stroom af te nemen voor andere elektrische apparaten buiten het voertuig, zoals bijvoorbeeld voor een extra lamp.

De eenvoudigste oplossing is in dit geval het gebruik van een CEE-kabelhaspel. Deze haspel heeft een kabel met CEE-stekker voor het stopcontact van de stroomkast, evenals een extra CEE-stopcontact voor de camper en een regulier stopcontact om stroom te verdelen naar andere apparaten.

Afhankelijk van hoeveel apparaten je wilt aansluiten, kan de bedrading enigszins omslachtig worden en tot een wirwar aan kabels leiden. Als de stroomkast wat verder van de camper staat, is een kabelhaspel ook handig, mogelijk zelfs met een langer CEE-snoer. Maar let op de maximale lengte van 25 meter. Bovendien moet je de haspel altijd volledig afrollen, anders kan de kabel oververhit raken en in het ergste geval zelfs vlam vatten.

Waarom is een CEE-adapter voor een normale kabel handig?

Er zijn ook zogenaamde CEE-adapters verkrijgbaar waarmee je een normaal snoer aansluit om het om te zetten naar een CEE-snoer. Dit mag niet gebruikt worden voor de stroomvoorziening in het voertuig, omdat de invoer via een genormaliseerde CEE-kabel moet gebeuren.

Op veel campings in populaire vakantielanden in Zuid-Europa zijn geen CEE-stroomvoorzieningen voorhanden. Zonder zo’n adapter kun je de camper dan niet op het stroomnet aansluiten. Een CEE-adapter is ook handig, omdat je deze kunt aansluiten op een CEE-kabelhaspel als je een normaal verlengsnoer nodig hebt.

CEE-stekkers gebruiken in andere landen

De netspanning is in heel Europa gelijk en bedraagt 220-230 V. In principe kun je dus overal in Europa elektrische apparaten gebruiken. Er zijn echter enkele uitzonderingen en regionale bijzonderheden.

Zwitserland

Zwitserland gebruikt de eigen norm SEV 1011. Om hier een CEE-stekker te gebruiken, heb je een adapter CEE-SEV nodig.

Engeland

Sommige campings in Engeland en de rest van het VK hebben ook CEE-aansluitingen. Hier vind je echter heel regelmatig het Britse stopcontact met drie rechthoekige gaten. Daarom is een speciale CEE-adapter voor Engeland aan te raden.

Zuid-Europa

Vooral kleinere campings in Zuid-Europese landen zoals Italië en Spanje hebben vaak alleen normale stopcontacten voor twee pinnen. Hiervoor heb je een reguliere CEE-adapter nodig.

Conclusie

CEE-stekkers zijn tegenwoordig standaard op veel campings in Europa en leveren een eenvoudige stroomvoorziening voor campers. Wie echter vaak op kleinere campings staat, vooral in Zuid-Europa, neemt een CEE-adapter voor reguliere stopcontacten mee, om niet zonder stroom komen te staan. Als alternatief is het de moeite waard na te denken over een volledig zelfvoorzienende stroomvoorziening.

Foto: © OceanProd – stock.adobe.com

Laatste aanpassing: 05/06/2024