winterkamperen

10 dingen die je niet mag vergeten bij winterkamperen + Checklist

7 min read

Wil je je camper of caravan niet gewoon laten verpieteren in de garage tijdens de winter? Goed idee! Kamperen is ook in de winter erg leuk. Toch moet je de winterkampeertrip goed voorbereiden. Je hebt immers de juiste uitrusting nodig – voor jou en voor je voertuig. In deze gids laten we je tien belangrijke dingen zien die je absoluut moet meenemen tijdens een trip in het koude seizoen.

Inhoudsopgave

Als je op winterkampeertrip gaat, moet je als eerste denken aan het winterklaar maken van de camper of caravan. Dit omvat bijvoorbeeld de montage van winterbanden en ervoor zorgen dat het watersysteem niet bevriest bij lage temperaturen. Naast deze essentiële zaken zijn er ook nog een paar items die het leven in de camper gewoon wat gezelliger maken. Laten we dat maar eens even onder de loep nemen.

📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.

Wat heb ik nodig voor winterkamperen?

In de winter is het logischerwijs veel kouder dan in het reguliere kampeerseizoen. Daarom draait het vooral om het warm houden van jezelf en de binnenkant van het voertuig. Een grote uitdaging is bijvoorbeeld het watersysteem. Bij temperaturen onder nul kunnen de leidingen en buizen bevriezen, en in het ergste geval zelfs beschadigd raken. Verwarmde en geïsoleerde watertanks (zowel voor vers water als afvalwater) en antivriesmiddel kunnen hiervoor een oplossing bieden. Door het frequenter verwarmen neemt echter ook het gasverbruik toe in de winter.

Voertuigen met dubbele bodem zijn bijzonder geschikt voor winterkamperen. In de beschermde tussenruimte is de boordtechniek (water-, stroom-, gas- en verwarmingsinstallatie) meestal beschermd en vorstbestendig opgeborgen. En het leuke bijeffect: door de tweede isolatielaag is het over het algemeen warmer in het voertuig. Als alternatief kun je isolatiematten of tapijten op de vloer leggen om te voorkomen dat kou van onderen opstijgt.

Voldoende gas

Voldoende gas
Voldoende gas © Pixelmixel -stock.adobe.com

Bij winterkamperen heb je aanzienlijk meer gas nodig dan in de zomer. Enerzijds omdat je over het algemeen meer moet verwarmen om aangename temperaturen in het interieur van het kampeervoertuig te hebben. Anderzijds omdat je meer warm water bereidt met het gasfornuis.

De hoeveelheid gas die je nodig hebt, hangt af van de buitentemperaturen en hoe goed je kampeervoertuig is geïsoleerd voor winterkamperen. Hoe goed je tegen kou kunt, speelt natuurlijk ook een rol. Wie zich in een slaapzak wikkelt of met een luifel voor minder warmteverlies zorgt, kan het verbruik verminderen. Over het algemeen moet je echter rekenen op 3 tot 5 kilogram gas per dag. Let er daarbij op dat je wintergas gebruikt, dus gas met een hoog propaangehalte. Butaangas kan niet verdampen bij temperaturen onder 0°C en is daarom niet beschikbaar om te verwarmen.

Vorstbestendige stroomkabel

De grootste ramp die je in de winter kan overkomen: de stroomkabel geeft problemen omdat het de kou niet verdraagt. Een vorstbestendige rubberen kabel bij winteraccessoires die voldoet aan de DIN- en EU-normen op het gebied van kamperen beschermt je tegen dit euvel. Volgens de norm DIN VDE 0100-721 zijn kabels voorgeschreven met een minimale doorsnede van 2,5 mm2 bij een zekering van 16 A – hiermee zit je aan de veilige kant.

Antivriesmiddel

Als je water gebruikt in je kampeervoertuig – bijvoorbeeld voor het toilet, spoelwater of het grijswatertank – kan het water in de winter bevriezen. Dat is behoorlijk vervelend, want dan kun je ze niet meer gebruiken. Antivriesmiddel op de paklijst voorkomt dit en zorgt ervoor dat het water stroomt wanneer het moet stromen. Let er echter op dat je het antivriesmiddel niet in de watertank giet. Voor koken en tandenpoetsen gebruiken veel kampeerders ook geen water uit de tank, maar drinkwater uit flessen.

Antivriesmiddel
Antivriesmiddel © Ralf Geithe - stock.adobe.com

Warme dekens

Niets is erger dan half bevriezen in bed. Neem daarom zeker een extra warm winterdekbed per persoon mee. Als het buiten erg koud wordt, kun je ook nog wat dekens van merinowol of fleece meenemen. Beide materialen voelen zeer aangenaam aan op de huid en bieden uitstekende bescherming tegen de kou tijdens winterkamperen. Een lonend alternatief is de slaapzak, die warmte goed vasthoudt, maar helaas niet zo comfortabel is.

Isomatten of tapijt

In de winter kan de vloer van de camper behoorlijk koud worden, omdat de kou door de vloer dringt. Isolatiematten of een tapijt uit de bouwmarkt helpen tegen de koude voeten. In geval van nood kun je bij de winteruitrusting ook een elektrische kachel gebruiken als het toch te koud is – deze zijn echter echte stroomvreters en moeten voorzichtig worden gebruikt.

Thermomatten

Ook bij ramen en deuren kan de kou het interieur van de camper binnendringen. Schaf daarom een thermomat of thermofolie aan die je op de openingen bevestigt. Bij campers koelt vooral de cabine vaak af. Om jezelf tegen de kou te beschermen, hang je een thermogordijn tussen de bestuurderscabine en het woongedeelte. Als je meer bescherming nodig hebt, kun je ook een voetruimte-isolatie in het bestuurdersgedeelte leggen. Om het binnendringen van kou of sneeuw te voorkomen, is een luifel mogelijk de oplossing. Aan de ene kant dient het uitstekend als opslagruimte voor schoenen, ski’s of apparatuur, en aan de andere kant beschermt het de camper bij temperaturen onder nul tegen overmatig warmteverlies.

Luifel
Luifel © Jann - stock.adobe.com

Luifel

Luifels zijn een apart verhaal. Ze zijn misschien wat lastig op te zetten, vooral bij het vaak veranderen van de standplaats kan dit vervelend zijn. Ze bieden echter in de winter een uitstekende buffer tegen de kou. Bovendien zijn ze ideaal om natte schoenen, kleding, ski’s of andere apparatuur op te bergen die je niet per se in het woongedeelte wilt plaatsen. Als je wat langer op één locatie blijft, kun je de luifel aanvullen met een tenttapijt of een kunststof luifelbodem en beschermen tegen koude grond.

Steunplaten

Als je je voertuig op een camping in de sneeuw plaatst, kan het zijn dat de banden bij dooi in de modder wegzakken. Om dit te voorkomen, plaats je het beste steunplaten of houten planken onder de banden. Hier geldt: hoe breder de plaat, hoe beter. Op sommige plaatsen kan het ook zinvol zijn om oprijblokken te gebruiken als de grond te ongelijk is. Vooral in de winter moet je echter oppassen om niet weg te glijden.

Thee en chocolademelk

Als het buiten koud is, is het des te belangrijker om jezelf van binnenuit warm te houden. Warme thee en warme chocolademelk hebben zich al lang bewezen, want ze zijn eenvoudig en snel te bereiden op het gasfornuis. Neem dus voldoende voorraad van beide mee om je na een winters avontuur snel weer op te warmen.

Thee en chocolademelk
Thee en chocolademelk

Emmer

Normale watertanks bevriezen vaak bij lage temperaturen, omdat de openingen erg klein zijn. Gebruik daarom voor het grijswater liever een emmer of een bak en zet deze eronder. Als het echt koud wordt, is het ook aan te raden om de afvoerklep permanent open te laten staan en altijd een watercontainer eronder te zetten.

Andere handige items en accessoires voor winterkamperen

De bovenstaande items zijn essentieel – je moet ze dus zeker meenemen als je in de winter de weg op gaat. Maar daarnaast zijn er nog veel andere handige kampeeraccessoires die je, afhankelijk van je voorkeuren en reis, misschien wilt meenemen. Kijk maar eens naar onderstaande lijst:

• Haardroger om dingen in geval van nood te ontdooien
• Winterafdekking voor de ventilatieroosters van de koelkast
• Thermokap voor de disselbak
• Inklapbare schop of sneeuwschep om sneeuw te scheppen
• Ladder om sneeuw en ijs van het dak of van de luifel te verwijderen
• Bezem
• IJskrabber om ramen vrij te krabben
• Verwarmingsbanden om de waterleiding te ontdooien
• Deurmat voor buiten
• Schorten om je te beschermen tegen koude luchtstroom in de luifel
• Verlenging van de schoorsteen, zodat de uitlaatgassen ook bij een dik pak sneeuw kunnen ontsnappen
• Hoofdlampen voor licht in de schemering en in het donker
• Dikke werkhandschoenen, bij voorkeur gevoerd, voor het monteren van kettingen of het verwijderen van sneeuw van de aut

De beste plekken voor winterkampeerders

Heb je alles voorbereid en ben je klaar voor de reis naar de sneeuw? Dan snel de piste op. Als je nog niet precies weet waar je naartoe wilt, laten we je hier enkele zeer aan te bevelen wintercampings in Europa zien. Deze plaatsen hebben uitstekende recensies en behoren tot de absolute topaanbevelingen voor winterkampeerders:

  • Camping Brunnen
  • Erlebnis Comfort Camping Aufenfeld
  • Camping-Resort Allweglehen
  • Campingplatz Trixi Ferienpark
  • Camping Kirchzarten

Foto: © javiindy – stock.adobe.com