Parkeerbord voor campers

Parkeerplaatsen voor caravans en campers - Zo parkeer je je voertuig correct

4 min read

In Nederland mag je jouw camper of caravan niet zomaar overal parkeren. Vooral voor het parkeren binnen de bebouwde kom gelden regels. Hoe zit het precies?

Inhoudsopgave

Heb je een camper of auto met caravan? Dan mag je in Nederland niet zomaar overal parkeren. Vooral voor het parkeren van een camper of caravan binnen de bebouwde kom gelden strenge regels. Hoe zit het precies? Weet jij waar je jouw camper of caravan wel of niet mag parkeren? We zochten het voor je uit en beantwoorden de belangrijkste vragen.

Parkeren van grote voertuigen binnen de bebouwde kom

In Nederland zijn de afspraken over het parkeren van grote voertuigen binnen de bebouwde kom per gemeente geregeld. De afspraken rond het voorkomen van parkeeroverlast zijn per gemeente vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dit is een document waarin de gemeente zaken rond openbare orde en veiligheid, milieu en het gebruik van openbare ruimtes zoals parkeerplaatsen regelt.

Wat betreft parkeeroverlast door grote voertuigen verschillen de regels per gemeente, maar meestal geldt dat het verboden is om een voertuig langer dan 6 meter of met een hoogte van meer dan 2,40 meter binnen de bebouwde kom op de openbare weg te parkeren. Alleen wanneer een parkeerplaats speciaal bedoeld is voor het parkeren van grote voertuigen, zoals campers of auto’s met caravan, mag je daar parkeren. Is je camper korter dan 6 meter en lager dan 2,40 meter? Dan is parkeren wel gewoon toegestaan en gelden de regels voor gewone personenauto’s.

Gelukkig is het meestal niet volledig verboden om campers of caravans op de openbare weg te parkeren, want bijna elke gemeente heeft in de APV een of meerdere straten of zelfs gebieden aangewezen waar de regels niet gelden. Kijk dus altijd even in de APV van de gemeente waar je wilt parkeren. Je vindt de APV op de website van de betreffende gemeente.

Op een openbare parkeerplaats overnachten met een camper of caravan

Zelfs wanneer je een voor grote voertuigen bestemde parkeerplek vindt, mag je daar alleen parkeren. Dus niet overnachten. Voor het overnachten in een camper ben je aangewezen op een van de officiële camperplaatsen in Nederland. Overnachten met een camper of caravan op een openbare parkeerplaats is over het algemeen dus niet toegestaan. Gemeenten doen dit om overlast, vervuiling en ongewenste situaties te voorkomen. Overnacht je toch? Dan kun je hiervoor een boete krijgen.

Parkeren op camperplaatsen

In Nederland zijn gelukkig veel camperplaatsen om veilig en legaal met je camper te overnachten. Deze speciaal aangewezen plekken vind je vaak bij campings en recreatieparken of bij jachthavens. Hier vind je een goede plek om met je camper te overnachten en soms zelfs voorzieningen zoals elektriciteit, sanitair en een mogelijkheid om je afval weg te gooien. De regels voor het gebruik van camperplaatsen verschillen vaak per locatie, maar ook hier zijn er een aantal algemene richtlijnen die in de meeste Nederlandse gemeenten gelden:

  • Vaak mag je maximaal drie dagen op een camperplaats verblijven. Soms is die tijd korter en staat dit aangegeven onder de officiële borden. 24 of 48 uur is ook een veelvoorkomende limiet. Dit voorkomt langdurig kamperen en zorgt ervoor dat er genoeg plek is voor andere mensen met een camper.
  • Veroorzaak geen overlast, zoals harde muziek en laat geen rommel achter.
  • Gebruik de aanwezige afvalbakken en voorzieningen voor afvalwater en chemisch toilet.
  • Registreer je of meld je aan bij aankomst als de beheerder van de camperplaats dit vereist.

Met een caravan op een camperplaats staan

In Nederland is het meestal niet toegestaan om met een auto en caravan op een camperplaats te staan, omdat camperplaatsen specifiek zijn ontworpen voor campers. Campers zijn namelijk uitgerust met ingebouwde voorzieningen zoals een toilet, douche, keuken en heel belangrijk: een speciale tank voor het opvangen van afvalwater. Hierdoor kunnen campers langer op een plek blijven zonder externe voorzieningen nodig te hebben. Een combinatie van een auto met caravan is bovendien vaak langer dan een enkele camper. Voor het overnachten in een caravan ben je in Nederland dus aangewezen op een van de campings of recreatieparken in het land.

Camper parkeren op eigen terrein

Goed, dan parkeer ik mijn camper gewoon op mijn eigen terrein, zul je misschien denken. Ook voor het parkeren van een camper op eigen terrein gelden in Nederland regels. Veel gemeenten eisen namelijk dat de camper of caravan achter de achtergevelrooilijn moet staan, wat in de praktijk betekent dat de camper achter de lijn van de achtergevel van je huis moet blijven. Deze regel is bedoeld om het normale straatbeeld te behouden en overlast te beperken. De specifieke regels hiervoor staan ook in de APV van je gemeente. Als de camper naast het huis of uit het zicht staat, is dit meestal geen probleem. Parkeren in de voortuin kan wel een probleem zijn, vooral als de camper erg in het zicht staat.

Camper of caravan voor de deur in de straat parkeren

Is je camper of caravan korter dan 6 meter en lager dan 2,40 meter? Dan is het parkeren meestal toegestaan. Wel gelden ook dan beperkingen hoelang je jouw caravan of camper mag laten staan. De meeste gemeenten volgen het voorstel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), waarin staat dat een caravan niet langer dan drie dagen op de openbare weg mag staan. Onder de openbare weg vallen onder andere de wegen, parkeerplaatsen en stoepen die voor iedereen toegankelijk zijn. Sommige gemeenten staan kortere of juist langere perioden toe, met een maximum van zeven dagen. Heb je meer tijd nodig dan in de APV is toegestaan? Neem dan even contact op met je gemeente. De meeste gemeenten verlenen namelijk een ontheffing als je hierom vraagt en je camper of caravan geen overlast veroorzaakt.

Laatste aanpassing: 29/07/2024