Sneeuwkettingen voor campers: tips voor veilig rijden in de winter
Ontdek & boek je volgende camping
Gasten: 2
Volwassenen
Kinderen
Leeftijd van de kinderen bij uitchecken:
Wil je met je camper de bergen intrekken voor winterkamperen en wintersportactiviteiten? Zorg dan dat je sneeuwkettingen bij je hebt. We leggen je uit in welke situaties je sneeuwkettingen nodig hebt, hoe je ze monteert en welke modellen verkrijgbaar zijn.
De zomer is voorbij, dus de camper staat in de stalling, toch? Nee hoor, veel kampeerliefhebbers willen ook in de winter niet zonder hun vakantiehuis op wielen. Het geeft een kick om met een camper besneeuwde landschappen te bedwingen. Naast een rijbewijs dat het hele jaar geldig is en een verwarming heb je ook andere uitrusting nodig om je voertuig winterklaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan de juiste sneeuwkettingen voor je camper.
Wanneer moet je met sneeuwkettingen rijden?
Sneeuwkettingen zijn over het algemeen verplicht bij winterse omstandigheden, dus als de weg bedekt is met een dicht sneeuwdek of ijzig is. In buurland Duitsland is er geen algemene wettelijke verplichting om sneeuwkettingen te gebruiken. De lokale autoriteiten beslissen wanneer het noodzakelijk is om met sneeuwkettingen te rijden. Zodra deze verplichting om sneeuwkettingen te gebruiken door de lokale autoriteiten wordt afgekondigd, moet je de sneeuwkettingen monteren.
Regels rond sneeuwkettingen in Duitsland en andere winterse bestemmingen
In Duitsland, Oostenrijk en andere Alpenlanden is de verplichting om sneeuwkettingen te gebruiken aangegeven met een rond, blauw bord met in het wit een symbool van een band met sneeuwkettingen. Het bord geeft het punt aan waarop je moet stoppen om de kettingen te bevestigen. Daarnaast zijn winterbanden of vierseizoenenbanden in Duitsland over het algemeen verplicht bij gladheid door sneeuw, smeltende sneeuw, rijp en ijzel.
Let op: in sommige Alpenlanden kunnen sneeuwkettingen onder bepaalde weersomstandigheden ook verplicht zijn in de zomer, bijvoorbeeld bij het rijden op hoge bergpassen. In Oostenrijk moeten de kettingen voldoen aan de Oostenrijkse norm ÖNORM V5117 of gelijkwaardig. Dit geldt echter voor alle sneeuwkettingen die na 1997 zijn geproduceerd.
De maximaal toegestane snelheid met sneeuwkettingen is 50 km/u. Het overschrijden van deze snelheidslimiet kan duur zijn. In Duitsland bedraagt de boete 20 euro, maar in Oostenrijk is het aanzienlijk duurder; daar moet je tot 5.000 euro betalen. In Oostenrijk zijn bovendien winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht van 1 november tot 15 maart en in deze periode moeten er ook sneeuwkettingen in het voertuig aanwezig zijn. Italië en Zwitserland delen ook fikse boetes uit als je zonder kettingen rijdt op wegen waar de verplichting met een bord wordt aangegeven.
Wanneer moet je met sneeuwkettingen rijden?
Sneeuwkettingen voor campers zijn niet alleen een must op ijzige en besneeuwde wegen waar kettingen verplicht zijn. Het kan ook zinvol zijn om sneeuwkettingen om te doen als het (nog) niet verplicht is. Dit is bijvoorbeeld het geval als je op steile bergwegen rijdt die bedekt zijn met sneeuw en ijs, en de tractie van het voertuig niet meer voldoende is.
Houd er rekening mee dat een camper zich heel anders tot de weg verhoudt dan een kleine auto. Dat je met een gewone auto een steile helling op kunt, wil niet zeggen dat het in een camper net zo makkelijk gaat. Daarom is het altijd verstandig om sneeuwkettingen mee te nemen, vooral als je in de winter reist.
Tip: het is verboden om sneeuwkettingen te gebruiken als de weg niet bedekt is met sneeuw of ijs. Dit is om het asfalt te beschermen. Rijd daarom niet preventief met sneeuwkettingen.
Om ervoor te zorgen dat de sneeuwkettingen goed passen, moet je eerst de maat van je winterbanden weten. Pas als je de juiste bandenmaat hebt bepaald, kun je de juiste kettingen kopen. Op het rubber van de band staat de volgende informatie vermeld:
- hoogte van de winterbanden
- breedte van de winterbanden
- doorsnede van het loopvlak
- type constructie
- diameter van de velg
Over velgen gesproken: niet alle velgen zijn goedgekeurd voor gebruik in combinatie met sneeuwkettingen, dus let hier goed op. Er zijn speciale kettingen voor aluminium velgen om krassen te voorkomen. Bij het kopen van kettingen moet je ook rekening houden met de conditie van je banden en het gewicht van je camper. Boven een bepaald gewicht moet je misschien zelfs vrachtwagenkettingen gebruiken. Ook de grootte van de wielkast beperkt de keuze. Bij kleine wielkasten kan het monteren van sneeuwkettingen erg lastig of zelfs onmogelijk zijn, waardoor je niet alle kettingsystemen kunt gebruiken.
Goed om te weten: een slipkoppeling biedt extra bescherming tijdens moeilijke bergritten op smalle wegen.
Welke systemen zijn er voor sneeuwkettingen?
Er zijn verschillende soorten sneeuwkettingen verkrijgbaar. Het belangrijkste verschil is dat ze gemakkelijker of moeilijker te monteren zijn. De volgende systemen worden veel gebruikt:
- standaard sneeuwkettingen
- loopvlakkettingen
- systemen voor snelle montage
Standaard sneeuwkettingen
Standaard sneeuwkettingen zijn het goedkoopst en kunnen ook worden gemonteerd als het voertuig stilstaat. Handig als je met je camper al vastzit in de sneeuw. De montage is echter vrij ingewikkeld en moet van tevoren een paar keer worden geoefend, omdat een sterke staalkabel de ketting achter de band bij elkaar houdt. Bovendien moeten de uiteinden van de staalkabel aan elkaar worden gekoppeld in de vaak smalle wielkast achter de band. Dit kan een lastig klusje zijn.
Loopvlakkettingen
Loopvlakkettingen zijn iets duurder in aanschaf, maar eenvoudiger om te monteren. Je schuift een stalen ring ter grootte van het wiel met de sneeuwketting over de band. Vervolgens moet het wiel een kwartslag gedraaid worden om de ketting aan te spannen. Loopvlakkettingen zijn geschikt voor kleine wielkasten, omdat je niet in de wielkast hoeft te grijpen voor de montage.
Systemen voor snelle montage
Systemen voor snelle montage zijn het gemakkelijkst te gebruiken, maar let op: in veel gevallen moet de bijbehorende adapter voor de reis aan het wiel worden bevestigd. Er zijn ook zogenaamde sneeuwsokken die heel eenvoudig te monteren zijn. De stalen versies bieden wel meer tractie en slijtvastheid. De sneeuwsok is bovendien nog niet in alle landen toegestaan als alternatief voor sneeuwkettingen.
Welke leveranciers van sneeuwkettingen zijn er?
Er zijn verschillende fabrikanten van sneeuwkettingen die ook modellen voor campers aanbieden. Bekende leveranciers zijn onder andere:
- Ottinger
- König
- Pewag
- RUD
- Thule
- Weissenfels
Check de websites van de fabrikanten voor prijzen en functies van de sneeuwkettingen.
Tip: ga niet beknibbelen op de aanschaf van sneeuwkettingen en zorg dat ze van goede kwaliteit zijn. Als de kettingen onderweg breken, kan dit leiden tot schade aan de banden en het voertuig en dan ben je financieel veel verder van huis. Als vuistregel geldt: hoe meer schakels, hoe gelijkmatiger de verdeling, hoe meer grip.
Natuurlijk zijn kettingen met minder schakels goedkoper, maar er mag geen vrij loopvlak op de winterband zitten. Merkkettingen hebben daarnaast als voordeel dat ze een dikkere zinklaag hebben die beschermt tegen roest. Goedkope sneeuwkettingen hebben vaak geen Ö-Norm-keurmerk en kunnen daarom niet worden gebruikt in Oostenrijk.
Tips voor het kopen van sneeuwkettingen voor campers
Hier volgen nog enkele nuttige tips voor het kopen van sneeuwkettingen:
- Kettingspanning: Dure systemen spannen automatisch na de eerste paar meter. Goedkopere sneeuwkettingen moeten daarentegen handmatig worden gespannen.
- Grootte van de schakels: Hoe groter de schakels, hoe beter de tractie. Dit type sneeuwketting maakt echter ook meer geluid tijdens het rijden.
- Duurzaamheid: Kies voor een hoogwaardige afwerking en duurzaam materiaal (gehard staal en geen kunststof) zodat de sneeuwketting minder snel slijt.
- Grootte van de sneeuwkettingen: In een camper speelt de grootte van de sneeuwkettingen ook een rol, omdat je ze niet vaak nodig hebt en ergens op moet kunnen bergen. Hoewel systemen voor snelle montage handiger zijn, nemen ze vaak meer ruimte in beslag. Hier moet je gemak afwegen tegen verpakkingsgrootte.
Waar moet je op letten bij het monteren van sneeuwkettingen?
Hoe je sneeuwkettingen moet monteren, hangt af van het voertuig. De sneeuwkettingen worden altijd gemonteerd op de wielen van de aangedreven as. Bij vierwielaandrijving moeten de instructies van de fabrikant in acht worden genomen. Rijd je een camper met dubbellucht, dus vier banden op één as, dan is het voldoende om een ketting te monteren op slechts één van de twee winterbanden aan elke kant.
Je hebt de juiste sneeuwkettingen aangeschaft en weet hoe je ze moet omleggen. Nu heb je alleen nog een veilige en vlakke parkeerplaats, werkhandschoenen en een waterbestendige ondergrond nodig om op te knielen.
Oefen het monteren van de sneeuwkettingen enkele keren voordat je gaat winterkamperen, zodat je precies weet wat je moet doen. Dit voorkomt dat je straks met ijskoude vingers in de sneeuw staat te stuntelen.
Belangrijk: vergeet het onderhoud van je sneeuwkettingen niet
Je moet de sneeuwkettingen na gebruik niet demonteren en in je camper opbergen. De kettingen kunnen gaan roesten en zijn dan onbruikbaar. In plaats daarvan moet je de sneeuwkettingen zo snel mogelijk schoonmaken en al het vuil en zout verwijderen.
Het schoonmaken van sneeuwkettingen is niet ingewikkeld, je hoeft ze alleen maar grondig met water af te spoelen. Indien nodig kun je ook de opbergbak op deze manier schoonmaken. Zorg dat de kettingen helemaal droog zijn voordat je ze opbergt. Eventueel spuit je wat kettingolie op de schakels.
Samenvattend: sneeuwkettingen voor campers zijn een verstandige aankoop voor vakantiegangers die niet alleen in de zomer reizen. Denk voordat je ze koopt goed na over hoe vaak je ze gaat gebruiken en welk systeem het beste bij je past. Zo weet je zeker dat je veilig op weg kunt in besneeuwde gebieden.