Wat te doen als je ziek wordt tijdens je vakantie
Ontdek & boek je volgende camping
Gasten: 2
Volwassenen
Kinderen
Leeftijd van de kinderen bij uitchecken:
Wat te doen als je ziek wordt tijdens je vakantie? Ook tijdens je vakantie mag je jezelf ziek melden bij je werkgever, met behoud van vakantiedagen. Wat zijn de afspraken hierover en hoe regel je het?
Ziek worden tijdens je vakantie is ontzettend vervelend. In plaats van te genieten van je welverdiende rust lig je ziek op bed. Veel mensen weten niet dat je gemiste vakantiedagen terug kunt krijgen als je tijdens je vakantie ziek wordt. Wat zijn de afspraken hierover en hoe regel je het?
Ziek tijdens vakantie? Een stappenplan
Natuurlijk ben je niet van plan om juist tijdens je vakantie ziek te worden, maar in een nieuwe omgeving met ander eten of wat minder hygiënische omstandigheden ligt een voedselvergiftiging zomaar op de loer. Misschien onderneem je wel activiteiten die je normaal niet doet en kom je op een gehuurde scooter ten val of raak je besmet met een virus.
Omdat je toch echt moet kunnen genieten van je vakantiedagen mag je bij je werkgever melden dat je ziek bent. Dat gaat meestal op dezelfde manier als je al gewend bent. Na je ziekmelding registreert je werkgever deze dag als een ziektedag en niet langer als een vakantiedag. Het maakt daarbij niet uit of je in Nederland of in het buitenland vakantie viert.
Voor een soepele afhandeling en het verzamelen van bewijs raden we je aan om de volgende stappen te volgen:
Stap #1: Meld je onmiddellijk ziek
Word je ziek tijdens je vakantie? Stel je werkgever dan zo snel mogelijk op de hoogte. De dagen waarop je ziek bent, worden dan omgezet in ziektedagen en gaan niet van je vakantiedagen af. Bespreek later met je werkgever wanneer je de gemiste vakantiedagen opnieuw opneemt. Heb je een cao? Controleer deze dan op eventuele afspraken over specifieke regels rond ziekte tijdens vakantie. Soms vind je hierover ook informatie in je arbeidscontract.
Stap #2: Regel een doktersverklaring
Sommige werkgevers vragen om een doktersverklaring als je tijdens je vakantie ziek bent geworden. Zorg ervoor dat een arts een officiële verklaring geeft met de diagnose, het advies en de verwachte ziekteduur. Dit helpt als je werkgever later twijfelt aan je ziekte. Je bent overigens niet verplicht om je werkgever te vertellen wat je precies mankeert.
Stap #3: Blijf bereikbaar
Als je ziek wordt tijdens je vakantie hoef je niet halsoverkop naar huis. Je mag gerust daar blijven om te herstellen. Zorg wel dat je bereikbaar bent en geef je vakantieadres door aan je werkgever. Heb je een behandeling nodig of is herstel alleen thuis mogelijk? Ga dan terug en geef dit door aan je werkgever. Ook als je weer beter bent, meld je dit meteen bij je werkgever.
Ziek tijdens ander soort verlof
Word je ziek tijdens ouderschapsverlof? Dan loopt dit verlof door zoals afgesproken met je werkgever, tenzij je het verlof onderbreekt of stopzet. Ben je ziek tijdens zwangerschaps- of bevallingsverlof? Ook dan blijft je verlof gewoon doorlopen en verandert er niets aan je uitkering.
Je Nederlandse zorgverzekering in het buitenland
Als je op vakantie gaat naar het buitenland, dan blijf je voor zorg verzekerd via je Nederlandse zorgverzekering. Deze biedt namelijk werelddekking. Toch zijn er daarbij wel een paar aandachtspunten, omdat je Nederlandse zorgverzekering niet altijd alle kosten volledig dekt.
Vraag voordat je binnen Europa op reis gaat in ieder geval een Europese zorgverzekeringskaart (EHIC) aan. De EHIC biedt gemakkelijke toegang tot medische zorg in Europese landen, waardoor je minder snel zelf kosten hoeft voor te schieten. Je vraagt deze kaart gemakkelijk aan bij je zorgverzekeraar.
Kan de zorg niet wachten tot je terug bent in Nederland? Dan ontvang je hiervoor een vergoeding. Deze zorg valt wel onder het eigen risico. De vergoeding is maximaal gelijk aan het Nederlandse tarief. Het Nederlandse tarief is vaak lager dan het tarief van buitenlandse zorgverleners, vooral bij privéklinieken. Nederland heeft wel afspraken met verschillende landen. In deze landen krijg je zorg uit het basispakket van dat land, waarbij zorgverzekeraars de kosten onderling verrekenen. Bekijk de actuele lijst met alle aangesloten verdragslanden.
Raadzaam: aanvullende reisverzekering
Bij een reis naar het buitenland is het altijd aan te raden om een doorlopende of tijdelijke reisverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt het verschil in kosten bij een behandeling die in het buitenland duurder is, maar helpt ook met je repatriëring bij ziekte of overlijden. Voor reizen korter dan één jaar blijf je verzekerd onder de Nederlandse wetgeving en behoud je je zorgverzekering. Bekijk de reisverzekeringen van de ANWB.
Recht op wettelijk aantal jaarlijkse vakantiedagen
Als werknemer in Nederland heb je recht op een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. Hiervoor geldt vier keer het aantal uren dat je gemiddeld per week werkt. Een gemiddelde werkweek van 40 uur betekent dus 160 uur vakantie per jaar of 20 wettelijke vakantiedagen per jaar. Je mag je vakantie in hele dagen of in losse uren opnemen, afhankelijk van wat jou het beste uitkomt.
Als je ziek wordt tijdens je vakantie worden deze dagen omgezet in ziektedagen en gaan ze dus niet van je vakantiedagen af. Hierdoor behoud je je recht op het volledige aantal vakantiedagen.
Met terugwerkende kracht ziek melden na je vakantie
Ben je tijdens je vakantie ziek geweest, maar heb je dat niet gemeld aan je werkgever? Dan is het in sommige gevallen toch mogelijk om je met terugwerkende kracht na thuiskomst ziek te melden. Dit kan gebeuren in situaties waarin je niet in staat was om je op tijd ziek te melden door een ziekenhuisopname of andere ernstige situatie. Het kan ook voorkomen dat je pas later beseft dat je ziek bent. Bijvoorbeeld als je je in eerste instantie niet ernstig genoeg voelde om je ziek te melden, maar later bleek dat je toch niet in staat was om te werken.
Je moet wel kunnen aantonen dat je inderdaad al op die eerdere datum ziek was. Dit bewijs heb je nodig om ervoor te zorgen dat je recht hebt op behoud van je vrije dagen tijdens de periode waarin je tijdens je vakantie ziek was. Probeer op je vakantieadres een verklaring van een lokale arts of een ander medisch bewijs te regelen.
Belangrijk bij ziekte in het buitenland
Als je tijdens je vakantie in het buitenland ziek wordt, gelden dezelfde regels. Zorg ervoor dat je een medisch attest van een lokale arts krijgt om aan te tonen dat je daadwerkelijk ziek was en recht hebt op het behoud van je vakantiedagen. Je bent daarbij niet verplicht om te melden of op het document te laten zien wat je hebt gehad.
Meer weten?
Meer informatie over ziekte tijdens je vakantie vind je vaak in je cao of arbeidscontract. Ook de hr-afdeling helpt je graag verder. Zorg bij ziekte tijdens je vakantie in ieder geval altijd voor een goede communicatie met je werkgever en probeer een doktersverklaring te regelen. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf en geniet je maximaal van je vrije dagen.