Wintergas

Wintergas op de camping: je kampeervoertuig in het koude seizoen verwarmen

3 min read

Winterkamperen begint meer en meer in trek te raken. Velen reizen graag met hun camper of caravan tijdens het koude seizoen en hebben daarvoor de juiste gastoevoer nodig. Voor koudere temperaturen is er bij geselecteerde fabrikanten speciaal wintergas verkrijgbaar, dat bij -22 graden Celsius nog te gebruiken is. In dit artikel lees je wat wintergas precies is, hoe het werkt en waar je het kunt kopen.

Inhoudsopgave

Simpelweg de gasfles vullen en naar de camping rijden is in de zomer een goed idee, maar niet in de winter. Het butaangas dat je normaal gesproken gebruikt, heeft een goede verbrandingswaarde, maar er komt niets uit de fles als de temperatuur onder het vriespunt zakt. Daarom bieden gespecialiseerde verkopers speciale wintergasmengsels aan die ook bij lage temperaturen werken.

Hoe werken gasflessen en gaspatronen?

Voordat we het over wintergas gaan hebben, kijken we eerst hoe reguliere gaspatronen en -flessen werken die je gebruikt voor koken en verwarmen tijdens het kamperen.

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is gas in een gasfles niet gasvormig maar vloeibaar. Dit komt door de hoge druk in de fles. De druk in de gasfles daalt alleen als deze iets wordt geopend met behulp van een regelaar. Het ontsnappende gas verdampt en kan worden ontstoken om bijvoorbeeld te koken. De overgang van vloeibaar naar gasvormig gaat gepaard met een hoog energieverbruik, dat onder andere wordt ondervangen door zuurstof uit de omgeving.

Het is belangrijk om te weten dat de decompressie van normaal butaangas alleen werkt bij temperaturen tot 0° Celsius. Bovendien wordt tijdens dit proces warmte aan de omgeving onttrokken en kou gegenereerd. Als het gasverbruik bijzonder hoog is, kan de fles zelfs bevriezen, waarna er helemaal niets meer werkt. Om dit te voorkomen, gebruiken fabrikanten van campinggas meestal een mengsel van propaan en butaan of isobutaan (methylpropaan).

Belangrijk: kookpunten van gassoorten

Tijdens het winterkamperen moet je vooral letten op het kookpunt van de verschillende soorten gas. Elke gassoort heeft een ander kookpunt. Dat wil zeggen de temperatuur waarbij een stof van een vloeistof in een gas verandert. Water bijvoorbeeld heeft als kookpunt 100° Celsius. Propaan heeft het laagste kookpunt en presteert het beste bij bijzonder lage temperaturen. Isobutaan en butaan hebben minder lage kookpunten.

Kookpunten van de gassoorten:

  • propaan: -42°C
  • isobutaan: -11,7°C
  • butaan: -1°C

Je ziet nu meteen waarom gasflessen met een hoog percentage butaangas geen goede optie zijn bij koude temperaturen: zodra de thermometer onder 0°C zakt, kan het gas niet meer verdampen omdat het onder het kookpunt zakt. Daarom heb je in de winter gas met een lager kookpunt nodig.

Het perfecte gas voor winterkamperen: een mengsel van isobutaan en propaan

Bekende fabrikanten van campinggas gebruiken over het algemeen een mengsel van propaan en isobutaan in hun flessen voor winterkamperen. Zuiver propaan zou een nog lager kookpunt hebben, maar een mengsel van propaan en isobutaan biedt de beste verhouding tussen prestaties en verbruik. Primus wintergas kan bijvoorbeeld probleemloos worden gebruikt tijdens het kamperen in de koude maanden, zelfs bij temperaturen van -22 graden Celsius.

Primus gebruikt hiervoor een slimme uitvinding genaamd vapour mesh. Dit is een sterk absorberend papier dat de druk verhoogt in de gasfles. Het grotere oppervlak zorgt er ook voor dat het vloeibare gas zelfs bij lage temperaturen optimaal kan verdampen. Dit leidt tot hogere prestaties en loont zich tijdens het kamperen in de winter.

Het probleem met de gastank in de winter

De meeste mensen die reguliere gaspatronen of -flessen gebruiken, weten niet wat het verschil is tussen zomer- en wintergas. Misschien heb je zelf weleens meegemaakt dat de gastankindicator bij koude temperaturen nog steeds halfvol aangaf, maar dat de verwarming, koelkast en het fornuis niet meer werkten.

Dit probleem ontstaat door de mengverhouding van gassen die over het algemeen wordt gebruikt voor campers. De meeste flessen met zomergas zijn gevuld met een verhouding van 60% butaan en 40% propaan. Als de temperatuur onder het vriespunt zakt, verdampt butaan niet meer, zoals hierboven uitgelegd, en blijft het in vloeibare toestand. Hierdoor wordt de hele gasfles onbruikbaar en werken apparaten in het kampeervoertuig niet meer.

Tanken met wintergas voor campers

Als je graag met je camper reist in de wintermaanden kun je het beste kiezen voor een mengsel met een hoog percentage propaan. Bij veel tankstations in Duitsland wordt bijvoorbeeld een wintermengsel van 95% propaan en slechts 5% butaan aangeboden. Vraag gewoon aan de medewerkers van tankstations of ze een wintermengsel hebben. Met dit mengsel zit je ook in de koude maanden aan de veilige kant en kun je zonder beperkingen verwarmen of koken.

Laatste aanpassing: 19/11/2024