voortent Winter

Winterkamperen: alles over het gebruik van de voortent

7 min read

Wil je gaan winterkamperen en je camper of caravan uitrusten met een voortent? Normale zomerluifels bereiken al snel hun grenzen. Maar er zijn voortenten die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in de winter. In deze gids leggen we uit waar je op moet letten als je ze gebruikt en hoe je de voortent correct opzet.

Inhoudsopgave

Normale zomertenten hebben zo hun beperkingen, bijvoorbeeld omdat ze kunnen bezwijken onder het gewicht van een pak sneeuw. Dus kies je voor een exemplaar dat speciaal voor het winterkamperen is ontworpen. In dit artikel leggen we uit waar je rekening mee moet houden bij het gebruik, en hoe je de voortent op de beste manier installeert. Overigens spreken we hier van voortent omdat het een afgesloten ruimte betreft, en dus niet van een luifel.

In regio’s met relatief weinig sneeuw gebruik je een normale voortent. Als je daarentegen een wintervakantie plant in regio’s waar het vaak en veel sneeuwt (bijvoorbeeld in de Alpen), is het raadzaam om een speciale wintervoortent te gebruiken.

Hieraan moet een voortent voldoen voor kamperen in de winter

Wintervoortenten zijn verkrijgbaar in diverse kwaliteits- en prijsklassen. Ze zijn vaak kleiner dan normale voortenten en hebben meestal een steiler dak, zodat de sneeuw er makkelijker af kan glijden. Om de juiste tent te vinden, stel je je zelf deze drie vragen:

  • Moet de voortent alleen de toegang tot het voertuig beschutten?
  • Wil je er alleen skiuitrusting en/of sportartikelen in opbergen of je leefruimte uitbreiden? De grootte van de tent is afhankelijk van het beoogde gebruik.
  • Wordt de voortent tijdens je vakantie maar een paar dagen gebruikt of laat je deze voor langere tijd onbeheerd achter? In het laatste geval moeten tentdoek en stokken veel stabieler zijn.
Winterkamperen
Winterkamperen © Sebastian - stock.adobe.com

In het beste geval zijn wintervoortenten bestand tegen zowel harde wind als zware sneeuwval. Ze zijn dan ook gemaakt van veel zwaarder materiaal en idealiter voorzien van stalen stokken. De meeste tenten beschikken over één sterk hellend dakoppervlak.

Tip: Bij de keuze voor een tent zorg je ervoor dat je voordeur ondanks het schuine dak van de voortent gemakkelijk kan worden geopend en dat de zijwanden van de voortent indien mogelijk geen ramen en andere openingen blokkeren.

Het eerste gebruik van de wintervoortent

Heb je je wintervoortent uitgekozen en gekocht, controleer dan eerst de verpakking. Alle onderdelen moeten uiteraard compleet zijn. Markeer nu alle delen van de staanders, bijvoorbeeld met gekleurd isolatietape.

Daarna komt de testopstelling. Dit doe je bij de stalling of als onderdeel van een kleine weekendtrip, op een plek waar het zacht weer is. Ten overvloede: ga je voor het eerst een nieuwe voortent opzetten, dan gaat dat een stuk gemakkelijker bij daglicht.

Deze accessoires heb je nodig om de wintervoortent op te zetten

Voordat we ingaan op de bouw aan de hand van het voorbeeld van een deeltent met een sterk hellend dak – de meest voorkomende soort wintervoortent – noemen we eerst al het benodigde gereedschap en accessoires.

Stalen of T-profiel haringen

Plastic dan wel tinnen haringen zijn in de winter meestal onbruikbaar vanwege de bevroren en dus extreem harde grond. Sommige plastic haringen hebben ook de neiging om te breken bij lage temperaturen. Haringen in T-profiel met een lengte van 20 en 40 centimeter en stalen haringen zijn zeer geschikt. Als alternatief kun je ook grote lange schijfkopschroeven uit de bouwmarkt gebruiken.

Hamer en schroefboormachine

Om de T-profiel haringen goed vast te krijgen, adviseren wij een zware hamer, en voor de stalen haringen een timmermanshamer. Deze komt ook van pas bij het verwijderen van de haringen. De eenvoudigste manier om schroeven in de grond te krijgen, is met een schroefboormachine. Als de grond extreem hard is, gebruik je deze tevens om gaten voor de haringen voor te boren.

Spanners van de koppeling

De makkelijkste manier om de nok te spannen, is met een nokspanner. Maar wees voorzichtig. Met een goede spanner kun je meer kracht uitoefenen dan het zeil en de naden van je luifel mogelijk aankunnen, dus ga voorzichtig te werk.

Universele dopsleutels

Als de hefinrichting geen snelspansysteem heeft (bijv. Power Grip) is het slim om een moersleutel of universele dopsleutel mee te nemen. Hiermee kun je de schroeven op je stang goed aandraaien en ook gemakkelijk losdraaien.

Tip: Een kleine ladder is handig om het zeil op de constructie te leggen. Zo kun je meteen gemakkelijk bij de koppelstrip op dakhoogte van het voertuig.

Voortent opzetten voor het winterkamperen: stap voor stap uitgelegd

Als je alle gereedschappen hebt verzameld en klaar bent met alle voorbereidingen is het tijd om je wintertent op te zetten. Idealiter doe je dit met twee of meer personen.

Breng dekzeilen mee

Scheid eerst, indien mogelijk, alle zij- en voorwanden van het dakdeel voordat je deze aan elkaar bevestigt. Als de bies van het dakdeel moeilijk in de koppelstrip te manoeuvreren is, helpt het als je de rail vooraf schoonmaakt met een borstel, en deze inspuit met wat siliconenspray.
Bij het bevestigen van de voortent aan het voertuig moet één persoon de voortent aan het uitlopende punt van de koppelstrip bevestigen en een tweede persoon de tent langzaam aantrekken. Bij sterkere krommingen van de biesstrip is het handig om de luifel van onderaf te ontlasten door deze omhoog te houden. Trek vervolgens het dak naar de gewenste positie.

Opzetten van de palen

Nu zijn de framestokken aan de beurt. Sorteer deze eerst – markeer ze – en leg ze klaar voor gebruik. In ons voorbeeld gaan we ervan uit dat je luifel drie staanders heeft. Zijn dat er maar twee, begin dan met een van de hoekstaanders.

Stel eerst de middelste staander in. Dan komen de hoeksteunvoeten. De hoeken zijn meestal door middel van staven verbonden met de middelste staander. Deze framestokken worden vaak door lussen op het dak van de voortent geleid, eerst het midden, dan door de haakstangen aan de zijkant. De palen zijn op dit moment nog niet helemaal uitgerekt.

Monteer nu alle voorwanden en de zijpanelen. Plaats vervolgens alle staanders verticaal en pas hun hoogte aan zodat de raamlijn van de tent of een naad parallel loopt en de strook die vuil buiten de deur houdt de grond aanraakt.

Montage van drukstaven

De volgende stap is de montage van de drukstaven. Deze zijn bedoeld om de afdichtingskussens van de zijwanden zo stevig mogelijk tegen de wand van het voertuig te drukken om tocht en vocht uit de voortent te weren. Rechte framestokken zijn hiervoor slechts in beperkte mate geschikt. Staven die aan de bovenkant gebogen zijn, zijn beter.

Tip: Als de zijwand van de luifel over een raam heen hangt, kun je bij veel tenten het drukkussen in dit gebied weghalen.

Bevestiging van de zijwanden

Vervolgens worden de zijwanden met de eerste haringen aan de grond bevestigd. De zijsteunpoten worden binnen de luifel zo naar buiten geschoven dat zowel voorwand als zijwanden licht gespannen zijn en de ritssluiting op de deur glad staat en soepel loopt. Idealiter lopen de zijsteunpoten nu evenwijdig aan een verticale naad van je luifel.

Hameren op haringen

Wanneer de zijwanden aan de grond zijn bevestigd, rek je de framestokken uit en vouw je vervolgens alle haringen in. Als de voortent een dakoverkapping en/of extra stokken heeft, zijn deze onderdelen nu gemonteerd. Nu hoef je alleen nog maar stormlijnen aan de punt van alle steunpoten te monteren, ze aan de grond te bevestigen met lange haringen en je bent klaar.

5 praktische tips voor wintervoortenten die je moet weten

Hieronder vind je nog vijf handige tips voor het juiste gebruik van de wintervoortent.

Vermijd plassen

Tijdens het gebruik van de wintervoortent merk je al snel dat deze van binnen extreem nat wordt en zo veel gaat druppelen dat er plassen op de grond ontstaan. Dit kun je voorkomen door een extra doek aan de binnenkant te bevestigen. Je kunt deze krijgen bij de kampeerspeciaalzaak of zelf maken van een katoenen laken.

Gebruik vloerbedekking of een grondzeil

Bij stralend mooi winterweer is het door de zonnestralen behaaglijk warm in de voortent. Als je deze op een besneeuwde ondergrond hebt opgesteld, zal de sneeuw op het oppervlak ontdooien en ‘s nachts weer bevriezen. Dit maakt het oppervlak extreem glad. Een vloerbedekking zoals die van IsabellaFloor biedt hier uitkomst.

Regelmatig sneeuw ruimen

Bij hevige sneeuwval kan de sneeuw zich ondanks de schuine dakvorm van de voortent op het dak ophopen. 50 centimeter hoge verse sneeuw weegt tot wel 100 kilogram per vierkante meter. Je ontkomt er niet aan om het dak sneeuwvrij te maken. Een sneeuwschep met uitschuifbare stang is perfect om winterse neerslag van je dak af te krijgen.

Wintervoortent op de juiste manier demonteren

Keer je terug huiswaarts of trek je verder naar een andere kampeerplek, dan verwijder je de voortent weer. Dit doe je in omgekeerde volgorde zoals hierboven beschreven. Het geheel kan echter behoorlijk nat zijn. Bewaar het tentdoek en de accessoires daarom in een goed ventilerende zak, zodat geen schimmel kan ontstaan.

Bevroren haringen losmaken

Als je haringen of tentvloer vastgevroren zijn, helpt het om er warm water overheen te gieten en even te wachten.

Laatste aanpassing: 02/12/2024