winterkamperen

Winterkamperen, hoe doe je dat? - Dit zijn de beste tips & aanbevelingen voor campings

6 min read

Winterkamperen wordt steeds populairder. Geen wonder, want de diverse vormen van sneeuwvermaak bieden kampeerders een welkom contrast met de klassieke drie-eenheid van zomer, zon en zee. Om van je vakantie in totaal andere weersomstandigheden een comfortabele ervaring te maken, hebben we voor kampeerders met campers of caravans de volgende tips op een rijtje gezet. Én een selectie gemaakt van de beste wintercampings.

Inhoudsopgave

Veel kampeerders stallen ‘s winters de camper op een veilige plek en halen hem pas in de lente weer tevoorschijn. Anderen brengen juist graag een kampeervakantie in de sneeuw door, gecombineerd met wintersport. Ben jij ook een winterkampeerder, dan dien je wel je kampeervoertuig winterklaar te maken.

Denk hierbij aan zaken als winterbanden, voldoende gasvoorraad (met het juiste gas) en het isoleren of verwarmen van het watersysteem. Concrete tips hierover vind je verderop in dit artikel. Winterkamperen houdt ook in: enkele voorbereidingen treffen, de juiste accessoires inpakken en de ideale bestemming vinden. Lees snel verder.

Boek je camping op tijd

Allereerst een voor de hand liggende handeling die velen echter nog steeds vergeten: boek vroeg. Zomerkamperen is misschien populairder, maar dat betekent niet dat je de enige winterkampeerder bent. Prachtig gelegen, goed uitgeruste wintercampings in de Alpen zijn vaak weken voor de kerstvakantie al volgeboekt. Reserveer daarom tijdig, bij voorkeur 2-3 maanden voor de geplande reisdatum.

tip: Winterkamperen: dit zijn de beste tips en aanbevelingen voor kampeerplaatsen

winterkamperen
winterkamperen © travel3000- stock.adobe.com

Kies de juiste banden voor je winterse kampeervakantie

In de winter moet je vanzelfsprekend rekening houden met gladde, mogelijk ijzige wegen. Daarom zijn winterbanden noodzakelijk, zowel voor personenauto’s als voor campers én caravans. De profieldiepte moet minimaal 4, bij voorkeur 5 mm zijn. Bovendien zijn sneeuwkettingen noodzakelijk. Verder wordt aangeraden om vóór de vakantiereis een proefrit te maken met deze combinatie, op een afgelegen route.

tip: Banden voor caravans en campers: de ultieme gids

banden voor je winterse kampeervakantie
banden voor je winterse kampeervakantie

Rijd voorzichtig

Eigenlijk vanzelfsprekend, maar we willen het hier toch benadrukken: in dit jaargetijde is een voorzichtige en anticiperende (defensieve) rijstijl vereist. In winterse omstandigheden is de remweg aanzienlijk langer – houd dus altijd voldoende afstand tot andere voertuigen, bij voorkeur twee keer zoveel als in de zomer.

Over het algemeen geldt: hoe gladder de weg, hoe minder je wilt sturen. Anders bestaat het risico dat de auto met caravan of camper gaat glijden. Bij het bergopwaarts rijden op besneeuwde of gladde hellingen hanteer je een stabiele snelheid, zodat de wielen ook hier niet slippen. Vermijd steile hellingen die ijzig of besneeuwd zijn zo veel mogelijk. Als het niet anders kan: kies een zo laag mogelijke versnelling en rem op de motor.

Bij aankomst op de wintercamping

Een sneeuw- en ijsvrije standplaats is even ideaal als zeldzaam. Om te voorkomen dat de caravan of camper scheefzakt bij dooi leg je planken onder de hefsteunen zodat ze niet inzakken zodra het ijs en de sneeuw eronder smelten. Laat in ieder geval de handrem los zodra de caravan met de hefsteunen vast zit.

Ook een camper zet je na aankomst in de versnelling met de handrem los, zodat deze niet vast kan vriezen. Beschermhoezen, eventueel ook plastic zakken, beschermen de handremhendel en de oploopinrichting van de caravan tegen ijsvorming. Je legt stroomkabels zodanig aan dat ze niet beschadigd of meegesleurd worden door de sneeuwploeg, die de paden vrijmaakt bij hevige sneeuwval.

Neem uw voortent mee op wintercamping

De luifel dan wel voortent is voor winterkampeerders bijna een must. Niet alleen om veilig te zijn voor neerslag. Deze is ook geschikt als opslagplaats voor sportartikelen en natuurlijk voor het drogen van kleding. Dit voorkomt vocht in het kampeervoertuig. Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen niet ondersneeuwen. Daarnaast laat je het dakluik altijd op een kier staan, omdat dit de luchtcirculatie verbetert.

tip: Zo vind je het juiste voortentkleed voor je caravan

Waar je op moet letten met drink- en afvalwater

Zolang het kampeervoertuig winterbestendig is en voldoende verwarmd wordt, bevriest er niets. Een veelvoorkomend probleem daarentegen is de afvalwatertank. Als deze niet geïsoleerd dan wel onverwarmd is, kan de vrieskou een spelbreker zijn. Een oplossing: laat de aftapkraan open staan en laat het water in een emmer lopen. Het afvalwater kan dan eventueel ook in bevroren toestand worden afgevoerd.

Waar je op moet letten met drink- en afvalwater

Zolang het kampeervoertuig winterbestendig is en voldoende verwarmd wordt, bevriest er niets. Een veelvoorkomend probleem daarentegen is de afvalwatertank. Als deze niet geïsoleerd dan wel onverwarmd is, kan de vrieskou een spelbreker zijn. Een oplossing: laat de aftapkraan open staan en laat het water in een emmer lopen. Het afvalwater kan dan eventueel ook in bevroren toestand worden afgevoerd.

winterkamperen
winterkamperen

Hoe voorkom je bevriezing en vorstschade tijdens het kamperen in de winter?

Veel moderne caravans en campers zijn geschikt voor winters gebruik, met goede isolatie (inclusief de ramen) en een deugdelijk verwarmingssysteem. Warmwaterboilers met convectoren bieden uitkomst, omdat ze de warmte gelijkmatig over het voertuig verdelen. De drinkwatertank moet sowieso verwarmbaar zijn.

Campers met een dubbele bodem zijn ideaal voor winterkamperen, omdat de elektra aan boord dan goed geïsoleerd is. De extra laag aan de onderkant voorkomt ook optrekkende kou van onderaf. Dit zijn meestal wel de duurdere modellen. In campers met een geïntegreerde bestuurderscabine kan de kou door de ramen met enkel glas komen. De enige remedie daar zijn zware scheidingsgordijnen en isolerende matten.

Gebruik wintergas (en neem sowieso voldoende gas mee)

Gebruik het gassysteem in de camper alleen met een winterbestendig propaan- of butaanmengsel, dat gasvormig blijft en bij temperaturen onder het vriespunt bruikbaar blijft. Een tweecilindersysteem met automatische omschakeling moet in de winter tot de basisuitrusting behoren, zodat de voorraad niet onverwachts opraakt en je de kou in moet om handmatig te schakelen. 11 kg gas is slechts genoeg voor ongeveer twee tot drie dagen – neem dus voldoende mee. De toevoeging van een EisEx is ook handig. Dit apparaat voorkomt dat de drukregelaar bevriest.

Kamperen met sneeuw en ijs

Bij zware sneeuwval maak je regelmatig het dak van de camper, caravan en luifel sneeuwvrij. Winterse neerslag vormt namelijk al snel een aanzienlijk gewicht. Een paar centimeter poedersneeuw kan geen kwaad, deze dient zelfs als extra isolatie. Pas als je weer wegrijdt, moet je de sneeuwlading (of ijsklompen) van het dak verwijderen, zodat andere voertuigen er niet door in gevaar worden gebracht. Neem een ladder mee, zodat je ook op het dak van het kampeervoertuig kunt komen. En een sneeuwschep!

Tips voor wintercampings in de Alpen
Tips voor wintercampings in de Alpen

Tips voor wintercampings in de Alpen

Of je nu uitkijkt naar uitdagende afdalingen, gezinsvriendelijke pistes of langlauf- en wandeltochten, er zijn tal van fantastische gebieden in de Alpen die ontdekt willen worden. Wij hebben daarom een selectie gemaakt van de beste wintercampings in Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Zwitserland.

Winterkamperen in Duitsland

In Duitsland zijn er tal van middelgebergten, maar de meest veelzijdige bestemmingen voor wintersporters liggen aan de rand van de Alpen. Vooral in de Allgäu en in de hoger geleden delen van Beieren zijn diverse charmante wintercampings:

Winterkamperen in Oostenrijk

Oostenrijk wordt, vanwege zijn vele skigebieden, door menigeen direct met wintersport geassocieerd. Wij hebben enkele interessante wintercampings geselecteerd:

Winterkamperen in Zwitserland

Hoewel skiën niet in Zwitserland is uitgevonden, wordt St. Moritz nog steeds beschouwd als de bakermat van het wintertoerisme. Al in 1929 werd daar de eerste skischool opgericht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er ook in Zwitserland geweldige wintercampings zijn:

Winterkamperen in Italië

De skigebieden en wintercampings van Italië liggen aan de zonnige kant van de Alpen. Met prima pistes en traditionele skidorpen zijn Zuid-Tirol en Trentino bijzonder populair bij wintersporters. Veel campings hebben zich aangepast en tevens in de koude maanden hun poorten geopend. Kijk maar eens naar deze twee:

Winterkamperen in Frankrijk

Winterkamperen in Frankrijk is veelzijdig: van oude boerendorpjes tot moderne chaletnederzettingen en grote skigebieden. Ben je op zoek naar gigantische pistegebieden tot aan de gletsjerzone? Die vind je hier:

Laatste aanpassing: 09/12/2024