bouw je je eigen kampeerdouche

Zelf aan de slag: met deze handleiding bouw je je eigen kampeerdouch

4 min read

Heb je geen boiler in je camper of wil je een extra watertank hebben? Dan ben je hier aan het juiste adres: we bouwen een doe-het-zelf zonnedouche die tegelijkertijd als watertank fungeert. Het materiaal hiervoor is verkrijgbaar bij elke bouwmarkt en je hebt niet veel gereedschap nodig.

Inhoudsopgave

Het enige waar je op moet letten, is hoe hoog het toegestane dakgewicht is van je camper of kampeerbus en hoeveel gewicht je al op het dak vervoert. De gevulde zonnedouche weegt inclusief materiaal ongeveer 20 kilogram.

Materiaalaankoop voor doe-het-zelf zonnedouche voor de kampeerbus

Materiaalaankoop voor doe-het-zelf zonnedouche
Materiaalaankoop voor doe-het-zelf zonnedouche
📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.

Genoeg theorie, het is tijd om het materiaal voor onze externe doe-het-zelf douche te kopen:

  • E-HD buis in stangen Ø 110 / Lengte individueel afhankelijk van het voertuig (mag niet uitsteken)
  • 2x dop voor PE buis PE100 Ø 110
  • 45 graden bocht PE buis PE100 Ø 110 eenzijdig met interne afdichting
  • 1x mof PE100 Ø 110 aan beide zijden met interne afdichting
  • Aftapkraan naar keuze
  • Teflontape voor afdichting
  • PVC-U Plus lijm
  • Messing draadnippel – Afmeting afhankelijk van aftapkraan
  • Messing verloopverlenging – Afmeting afhankelijk van aftapkraan
  • uisklemmen
  • Tuinslang

Het is het beste om alle onderdelen in zwart te kopen. Bij een PE-buis is dat geen probleem, want deze is van nature al zwart. Hierdoor wordt het vervelende schilderen overbodig, zoals wij helaas wel moesten doen. Als je ook geen zwarte PE-buizen kunt vinden, is ons advies om de buizen voor het schilderen op te schuren. Alleen zo blijft de verf op de lange termijn ook goed zitten.

Bouwinstructies voor doe-het-zelf kampeerdouche

Maar nu aan het werk. Ten eerste moet je bedenken waar op het dak je de buis wilt bevestigen. Deze omstandigheid bepaalt ook de lengte van de buis, die je vaak zelfs op maat kunt laten snijden in de bouwmarkt. Let op: de buis moet afschot hebben naar de aftapkraan, die meestal aan de achterkant van het voertuig wordt geplaatst.

Bouwinstructies

Vervolgens gaan we naar de eerste afsluitklep. We beginnen hier met degene waar later ook de aftapkraan op wordt gemonteerd. Je moet een gat in de klep boren, het gemakkelijkst gaat dit met een ronde boor. Let op: het gat moet zo dicht mogelijk bij de rand van de afsluitkap zitten, zodat al het water kan wegstromen – maar ook slechts zover dat de kraan met rand nog kan worden geplaatst. De grootte van het gat zelf hangt af van de messing verloopverlenging die je er daarna inschroeft. Vergeet niet: wikkel alle draden met teflon om, zodat de verbinding daarna ook waterdicht is.

Bouwinstructies

Dus nogmaals op volgorde: gat boren in afsluitkap, verloopverlenging als doorvoer van de afsluitkap, mof als verbindingsstuk en aftapkraan. Wat betreft de kraan mag je je gerust uitleven, want er zijn zowel eenvoudige als speelse en zowel dure als goedkope exemplaren. We hebben gekozen voor een gietijzeren kraan met een afsluithefboom. Omdat de kraan zwaar is, hebben we hem extra aan het dakrek bevestigd. Mocht hij om wat voor reden dan ook losraken, dan valt hij niet op straat. Veiligheid is voor ons belangrijk.

Nu zijn we al een heel eind verder. Als volgende zetten we het andere uiteinde in elkaar: de PE-buis licht opschuren, de PE-mof en vervolgens de bocht in elkaar zetten. Heel eenvoudig, toch? Toegegeven, het vereist wel wat inspanning, maar daarna is het geheel (door de in de mof geïntegreerde afdichting) ook waterdicht.

handleiding

Wat nu nog ontbreekt, is de tweede afsluitklep. Hierin moet je zeker een paar kleine gaten boren (of schroeven indraaien en er weer uitdraaien), zodat lucht kan worden aangezogen, want anders komt er nauwelijks water naar buiten, omdat er een vacuüm in de buis ontstaat. Dat is ook de plek waar je de buis vult met vers water. Nu, na een paar maal gebruik te hebben gemaakt van onze eigen douche, zouden we liever een schroefdop monteren, omdat deze veel gemakkelijker te verwijderen is dan de originele buiskap.

Bevestiging van de doe-het-zelf buitendouche op het campervan-dak

Zo, we zijn bijna klaar. Nu hoeft de douche alleen nog op het dak te worden gemonteerd en stevig te worden bevestigd, want niemand wil zijn douche op de snelweg verliezen. We hebben de PE-buis met flexibele buisklemmen aan het dakrek bevestigd en daarbij ook een afschot naar de aftapkraan gecreëerd.

Bevestiging
Bevestiging

Wat nu nog nodig is, is zon, want het water in de buis moet op natuurlijke wijze opwarmen. Wij hebben gemerkt dat het na een paar uur bij 25 tot 30°C al mogelijk is om comfortabel te douchen. Een beetje geduld is dus nodig. Bovendien moet het water alleen gekookt worden gebruikt om te koken of te drinken, omdat bacteriën zich goed kunnen vermenigvuldigen in het lauwe water. Voor douchen of dingen afspoelen is dit echter geen probleem.

Maar de buis op het dak is voor ons inmiddels niet alleen een douche, maar ook een extra watertank. Want eerlijk gezegd: 25 liter in het interieur van onze camper is voor ons toch een beetje te weinig water.

Laatste aanpassing: 13/05/2024