Met de camper in Scandinavië in de winter

Winterkamperen: dit zijn de beste tips en aanbevelingen voor kampeerplaatsen

7 min read

Winterkamperen wordt steeds populairder. Geen wonder, want plezier op de piste, sneeuwwandelingen en sleetje rijden bieden kampeerders in het koude seizoen een welkome afwisseling ten opzichte van het klassieke zomertrio zon, zee en strand. Om ervoor te zorgen dat de vakantie ondanks sneeuw en kou een ontspannen ervaring wordt, doe je als kampeerder met een camper of caravan je voordeel met de volgende tips.

Inhoudsopgave

Veel kampeerders melden hun camper in de winter af en stallen hem in het koude seizoen in hun eigen garage. Maar er zijn ook steeds meer mensen die het leuk vinden om een vakantie in de sneeuw door te brengen en kamperen te combineren met wintersport en skiën. Als je hier ook toe behoort, moet je er allereerst voor zorgen dat de camper winterklaar is.

Winterklaar maken omvat zaken als winterbanden, voldoende gasvoorziening (met het juiste gas) en het isoleren of verwarmen van het watersysteem. Concrete tips hierover vind je onder aan het artikel. Bij winterkamperen gaat het er ook om voor vertrek enkele voorbereidingen te treffen, de juiste bestemming te kiezen en de juiste uitrusting bij je te hebben. Laten we dat nu eens wat beter bekijken.

📧 Nieuwsbrief – mis onze tips en aanbiedingen niet!
Ik geef de ANWB toestemming mij per email te benaderen met de nieuwsbrief ANWB Vakantie met daarin alles voor een zorgeloze vakantie: inspiratie, praktische info en de leukste reisaanbiedingen.

Reserveer de kampeerplaats op tijd

Eerst een voor de hand liggend punt dat toch door velen wordt vergeten: boek je standplaats op tijd. Kamperen in de zomer is misschien populairder, maar dat betekent niet dat jij de enige winterkampeerder bent. Mooi gelegen, goed uitgeruste wintercampings in de Alpen zijn vaak al weken voor de kerstvakantie uitverkocht. Daarom geldt: reserveer op tijd een standplaats, bij voorkeur al 2 tot 3 maanden voor de geplande reisdatum.

Winterkamperen
Winterkamperen © travel3000- stock.adobe.com

Kies de juiste banden voor winterkamperen

In de winter moet je rekening houden met gladde, mogelijk bevroren wegen. Winterbanden zijn daarom absoluut noodzakelijk, zowel voor het trekkende voertuig als voor campers, maar ze worden ook aanbevolen voor caravans. Controleer daarbij zeker de profieldiepte. Deze moet minimaal 4 mm maar bij voorkeur 5 mm zijn. Ook moet je zeker sneeuwkettingen meenemen. Bovendien is het aan te raden om het voertuig al voor de vakantierit op een afgelegen traject te testen.

Winterbanden
Winterbanden © travel3000 - stock.adobe.com

Voorzichtig rijden

Eigenlijk is dit vanzelfsprekend, maar we willen het hier toch nogmaals benadrukken: in de winter is een voorzichtige en anticiperende rijstijl belangrijk vanwege de slechtere omstandigheden op de weg. Bij natte omstandigheden, sneeuw en gladheid wordt de remweg aanzienlijk langer – bereken daarom altijd een voldoende grote afstand tot andere voertuigen, bijvoorbeeld twee keer zo groot als in de zomer.

Over het algemeen geldt: hoe gladder de weg, des te minder je stuurt. Anders bestaat het gevaar dat de caravan (met auto) of camper in de slip raakt. Bij het bergopwaarts rijden op besneeuwde of gladde hellingen raden we een gelijkmatige, redelijk snelle snelheid aan, zodat de wielen niet doorslippen. Steile hellingen die ijzig of besneeuwd zijn, vermijd je het beste. Als het echt niet anders kan, kies dan een zo laag mogelijke versnelling en gebruik de motorrem.

Aankomst op de wintercamping: zo ga je te werk

Een standplaats zonder sneeuw en ijs zou ideaal zijn – maar die zijn in de winter zeldzaam. Het zou wel goed geruimd moeten zijn. Om te voorkomen dat de caravan of camper kantelt bij eventuele dooi leg je het beste voldoende grote planken onder de steunpoten, zodat ze niet inzakken bij dooi. Laat in elk geval de handrem los zodra de caravan met de steunpoten is vastgezet.

Ook bij de camper zet je na aankomst het beste de versnelling in de één en laat je de handrem los – zo kan deze niet vastvriezen. Beschermhoezen, indien nodig ook plastic zakken, beschermen de handremhendel en de oploopinrichting van de caravan tegen bevriezing. Leg de stroomkabel zo neer dat deze niet beschadigd kan worden door de sneeuwschuiver die bij zware sneeuwval de paden vrijhoudt.

Neem een voortent mee voor winterkamperen

De voortent voor winterkampeerders is bijna een must. Niet alleen om beschut te zijn tegen sneeuwstormen. Het is ook handig als opslagruimte voor sportuitrusting en natuurlijk voor het drogen van kleding. Hiermee voorkom je vocht in het interieur van het kampeervoertuig. Let er ook op dat de luchtinlaten en -uitlaten niet dichtsneeuwen. Bovendien moet je het dakraam altijd op een kier open laten, want dat verbetert de luchtcirculatie.

Lees verder: Koopadvies – voortenten voor caravans, campers en kampeerauto’s

Zolang het kampeervoertuig winterklaar is, voldoende wordt verwarmd en alle watervoorraden zich binnen bevinden, bevriest er niets. Een veelvoorkomend probleem is echter de afvalwatertank als deze niet is geïsoleerd of onverwarmd onder het kampeervoertuig ligt. Een oplossing: laat de aftapkraan openstaan en leid het water direct in een emmer. Zo kan het afvalwater ook nog als ijsblok goed worden verwijderd.

Zwitserland
Zwitserland © swisshippo- stock.adobe.com

Voorkom bevriezing en vorstschade bij winterkamperen

Veel moderne caravans en campers zijn ook goed uitgerust voor wintergebruik. Belangrijk is een goede isolatie van de opbouw, isolatieglas en een verwarming die de binnenruimte goed warm krijgt én houdt. Vooral geschikt zijn hier warmwaterverwarmingen met convectoren, omdat ze de warmte mooi gelijkmatig in het interieur van het voertuig verdelen. De watertank moet in ieder geval verwarmbaar zijn.

Ideaal voor winterkamperen zijn campers met dubbele vloer, omdat de boordtechnologie daarmee doorgaans goed geïsoleerd wordt. Door de extra laag op de bodem wordt opstijgende kou van onderop ook voorkomen. Maar dat zijn meestal ook de duurdere modellen. Bij campers met geïntegreerde cabine kan de kou door de eenvoudige beglazing dringen. Alleen zware scheidingsgordijnen en isolatiematten bieden daar soelaas.

Wintergas gebruiken en voldoende gas meenemen

Gebruik de gasinstallatie in de camper alleen met een propaan/butaan-mengsel dat ook bij temperaturen onder nul gasvormig blijft en kan worden gebruikt. Een tweeflessensysteem met automatische omschakeling hoort in de winter bij de standaarduitrusting, zodat de voorraad niet onverwacht op raakt en je niet naar buiten hoeft te gaan om handmatig over te schakelen. 11 kg gas is slechts voldoende voor ongeveer 2 tot 3 dagen – neem dus voldoende voorraad mee. Ook de uitrusting met EisEx van Truma is zinvol. Dit apparaat voorkomt het bevriezen van de drukregelaar door elektrische verwarming.

Wat te doen bij (veel) sneeuw en ijs

Bij hevige sneeuwval moet je het dak van de camper, caravan en voortent regelmatig van sneeuw ontdoen. Vooral natte sneeuw kan snel een loodzware last worden. Enkele centimeters poedersneeuw zijn echter niet schadelijk, ze dienen zelfs voor een betere isolatie. Alleen bij vertrek moet je sneeuw of ijs van het dak verwijderen, zodat achteropkomende voertuigen niet in gevaar worden gebracht. Neem daarom absoluut een voldoende lange ladder mee, zodat je ook op het dak van het kampeervoertuig kunt komen. Tip: neem ook een sneeuwschuiver en een sneeuwschep mee.

wintersport
wintersport

Tips voor winterkamperen in de Alpen

Of je nu uitkijkt naar uitdagende afdalingen, gezinsvriendelijke pistes of langlaufen en sneeuwschoenwandelingen – in de Alpen zijn er tal van prachtige gebieden die ontdekt moeten worden. We hebben een selectie gemaakt van de beste wintercampings in Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Zwitserland.

Winterkamperen in Duitsland

In Duitsland lokken tal van middelgebergten, maar de meest veelzijdige bestemmingen voor wintersporters liggen aan de rand van de Alpen. Vooral in de Allgäu en Noord-Beieren zijn er tal van aantrekkelijke wintercampings.

Winterkamperen in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn er talloze goed voorziene en bekende skigebieden. We hebben interessante wintercampings in Tirol, Vorarlberg, Salzburg en Stiermarken voor je geselecteerd.

Winterkamperen in Zwitserland

Hoewel skiën niet in Zwitserland is uitgevonden, geldt St. Moritz in het dal van Engadin toch als de geboorteplaats van het wintertoerisme. Al in 1929 werd daar de eerste skischool opgericht. Het mag dan ook geen wonder heten dat je hier geweldige wintercampings in Zwitserland vindt.

Winterkamperen in Italië

De skigebieden en wintercampings in Italië liggen aan de zonnige kant van de Alpen. Met perfect geprepareerde pistes en traditionele skidorpen zijn Zuid-Tirol, Trentino en Veneto bijzonder populair bij wintersporters. Veel campings hebben zich aangepast en hebben hun deuren ook in de koude maanden geopend. Neem gerust een kijkje in onze selectie.

Winterkamperen in Frankrijk

Winterkamperen in Frankrijk is veelzijdig: van oude boerendorpen tot moderne chaletwijken en grote skigebieden. Wie op zoek is naar gigantische pistes tot in het gletsjergebied vindt deze in Savoie, het departement Isère en de zonnige Alpes-Maritimes. Wie op zoek is naar de juiste camping vindt gegarandeerd iets van zijn gading in de selectie van ANWB.

Laatste aanpassing: 10/05/2024