Kamperen in de Dordogne

Gelegen in Nouvelle-Aquitaine, in het zuidwesten van Frankrijk, ten oosten van Bordeaux, aan de poort van Occitanië, nodigt de Dordogne je uit voor een reis door de tijd. In samenwerking met het Frans Bureau voor Toerisme en het Toeristenbureau Dordogne.

Uitzonderlijk cultureel erfgoed

In de Dordogne vind je prachtige gebouwen, kastelen en landhuizen, Romeinse kerken, verspreid over het gebied.

Het is geen toeval dat in de prehistorie, zo'n 17.000 jaar geleden, men besloot om hier te gaan wonen. Zij hebben uitzonderlijke meesterwerken aan de mensheid nagelaten, zoals de Lascaux-schilderingen en de 15 prehistorische archeologische vindplaatsen geconcentreerd in de Vézère-vallei, allen geclassificeerd als Werelderfgoed door UNESCO.

© Déclic & Décolle

Mede door tien geklasseerde dorpen, de middeleeuwse bastides en drie steden vol kunst en geschiedenis staat de Dordogne op de eerste plaats van de Franse departementen voor het grootste aantal geklasseerde historische monumenten. Vandaag de dag komt al dit erfgoed tot leven dankzij unieke evenementen en activiteiten die aan het publiek worden aangeboden.

Een aanrader is het evenement "Châteaux en fête", dat plaatsvindt tussen 16 april en 1 mei. Rond een selectie van de 1001 kastelen van de Périgord, biedt dit niet te missen evenement je de unieke mogelijkheid om met je familie of vrienden te genieten van exclusieve, feestelijke, culturele, educatieve, sportieve en gastronomische activiteiten.

Ook zijn er nieuwe activiteiten bij de grotten van Lascaux: zowel avondevenementen in de grotten zelf als andere spannende avonturen en eetervaringen. Een bezoek aan Fort De Tayac in de Vézère-vallei is zeker ook de moeite waard.

© Philippe Rol

Buitenactiviteiten in de natuur

Met slechts 429.000 inwoners woonachtig in 9.060 km2 is de Dordogne het derde grootste Franse departement met een dichtheid van 47 inwoners per km2. Genoeg ruimte om te genieten van de vrije natuur dus!

Ervaar de nieuwste buitenactiviteiten in de Dordogne: aan het stuur van een 100% elektrische buggy, abseilen van een klif van 100 meter hoog, in een kano of op een peddelboard langs de rivier in ansichtkaart-achtige omgevingen. Luister naar het leven in de natuur, die van insecten en vogels, die van de wind in het gebladerte of het kabbelen van de rivier.

© Les Droners

Iets minder avontuurlijk? Geniet van veilige fietstochten op een van de nieuw aangelegde fietsroutes en ontdek de Greenway-fietsroutes, geschikt voor het hele gezin. Tevens zijn er nieuwe themawandelingen beschikbaar, op meer dan 7.600 km aan bewegwijzerde paden. Familiespeurtochten zijn beschikbaar middels Terra Aventura.

Gastronomie en authentieke producten

De magie van de regio kan worden geproefd en ervaren op de lokale markten, waar lokale producten in alle seizoenen uitblinken: truffels, Monbazillac- en Bergerac-wijnen, walnoten, ganzen- en eendproducten, aardbeien... Verder is er veel om te ontdekken: muziek, theater- en mimefestivals, of een festival zoals het Nontron-messenfestival waar kunst en ambacht de boventoon voeren.

Maak een wandeling in Artisans Boutiques in Terrasson: de stad Terrasson-Lavilledieu heeft haar focus verlegd naar de presentatie van de savoir-faire van de Périgord door kunstenaars en ambachtslieden aan te moedigen hun bedrijf in het centrum van de stad te vestigen.

© Déclic & Décolle

Joséphine Baker en het Château des Milandes

Zangeres, danseres, actrice, showgirl en groot verzetsstrijdster, Josephine Baker is een vrouw met vele talenten.

Genaturaliseerd tot Franse sinds haar huwelijk met Jean Lion in 1937, werd Josephine Baker ingehuurd door het tweede Bureau van de Vrije Franse Strijdkrachten in 1939. Dankzij haar strijd tegen racisme en voor een vrij Frankrijk, ontving ze in 1961 de Legioen van Eer-medaille van Generaal Valin in het Château des Milandes.

Verliefd op dit kasteel sinds de jaren 1930, besloot Josephine Baker het te kopen en het om te vormen tot de utopie van haar dromen en noemde het kasteel de "Village du Monde". Tegenwoordig is het een museum dat hulde brengt aan haar leven en carrière en bezoekers een glimp biedt van de actrice, muzikant, madonna, spion, public relations-expert en artiest door het kasteel en het terrein.

Net als Josephine Baker heeft het Château des Milandes meerdere levens gehad. Na een grote adellijke familie en heren van de Dordogne... te hebben ondergebracht, diende het kasteel tijdens de Tweede Wereldoorlog als toevluchtsoord voor joden. Daarna werd het in 1968 verkocht en vertrok Josephine om zich in het zuidwesten van Frankrijk te vestigen. Vandaag, 47 jaar na de dood van Josephine Baker, keren haar kinderen (de "Tribu Arc en Ciel") soms terug naar Les Milandes met prachtige herinneringen aan hun moeder.

Bekijk ons kampeeraanbod in de Dordogne en kies de camping die helemaal bij je past.

Campings in de Dordogne