Nederland kampeert op Terschelling
Ontdek & boek je volgende camping
Gasten: 2
Volwassenen
Kinderen
Leeftijd van de kinderen bij uitchecken:
Terschelling onbereikbaar voor caravans en campers? Welnee. Buiten het hoogseizoen boek je zelfs voor half geld een overtocht naar het populaire eiland met de fraaiste vergezichten. Een actie in combinatie met negen campings die kampeerders aantrekkelijke tarieven berekenen. Hup, inschepen maar.
Cranberry
Op Terschelling groeien cranberry’s in het wild. Vooral in natte duinvalleien. De eilanders spreken hier over cranberryplakken, allemaal voorzien van een naam zoals het Douwkesplak, het Studentenplak en het plak van paal 14. De uitheemse bes spoelde ooit aan na een schipbreuk. Maak kennis met de cranberry in De Bessenschuur in West-Terschelling. In deze authentieke cranberryschuur bestel je thee of koffie met een – juist ja – cranberrygebakje.
Willem Barentsz
Het eiland eert zijn bekendste zoon – Willem Barentsz – met een museum: ’t Behouden Huys. Barentsz leidde in 1596 een expeditie. Die zocht een noordoostelijke zeeweg naar Indië. Barentsz kwam op Nova Zembla vast te zitten in het pakijs. Dat drukte het schip kapot. Van dat hout bouwde de bemanning ‘t Behouden Huys. Een deel van de bemanning keerde terug, maar Barentsz overleefde de ontdekkingstocht niet.
Trouwen in de Brandaris
Waar je ook bent op het eiland, overal heb je zicht op de Brandaris. De oudste vuurtoren (1594) van Nederland dankt zijn naam aan Sint-Brandarius, een Ierse heilige wiens naam het huidige West-Terschelling in de Middeleeuwen droeg. De vierkante toren verheft zich 54 meter boven het eiland, telt zes verdiepingen en 225 treden. Helaas, publiek krijgt geen toegang. Trouwlustigen wel. Die mogen op de eerste verdieping elkaar het jawoord geven.
Wrakkenmuseum
‘Een prettig gestoord museum vol spannende verhalen’, zo kondigt eigenaaren wrakduiker Hille van Dieren zijn verzameling museumstukken aan. Die dook hij op uit de vele scheepswrakken rond Terschelling. Het museum in Formerum ligt vol rariteiten uit de periode 1650 tot heden. Spannend voor groot en klein. Er is ook een speciale expositie over de duikers van het wrak van het goudschip Lutine en een piratenschip voor kinderen.
Paviljoen De Walvis
Paviljoen De Walvis aan het Groene Strand ligt aan een soortSunset Boulevard. Een hapje of drankje op het terras, de serre of veranda. Door de bijzondere ligging krijg je een gratis toetje opgediend, namelijk een prachtig vergezicht over het wad en natuurgebied de Noordvaarder – wat heerlijk om ’s avonds de zon onder te zien gaan met een kop koffie op het terras. Een ander drankje kan en mag natuurlijk ook.
Oerol
´Terug naar Terschelling´, zingt de lokaal bekende volkszanger Hessel in één van zijn nummers. Dat geldt zeker voor Oerol-gangers. Die genieten jaarlijks tijdens dit tiendaagse openluchtfestival van theater, muziek, dans en beeldende kunst. En dat op de mooiste plekjes van het eiland: in de duinen, op het strand, in bossen, op dijken, in schuren en gewoon op straat.En dat al vanaf 1982. Tijdens het festival staan op de campings de scheerlijnen over elkaar heen gespannen.
WadsApp Terschelling
Deze (gratis) app neemt je op het eiland bij de hand naar winkels, restaurants en musea en je krijgt leuke uitgaanstips. Inclusief fiets- en wandelroutes, informatie over de natuur en producten van het eiland. Je leest over de cultuurhistorie en krijgt informatie over plekken die je echt móet gaan bekijken. Maar ook leuke en grappige weetjes bij ‘Wist u dat?’ en bij ‘Sterke verhalen’. Terschelling heeft maar liefst drie dialecten, te beluisteren op de app.
Caravan- en camperactie
Terschelling is iets minder allergisch voor auto’s dan de buren op Vlieland en Schiermonnikoog, een stukje verderop. Toch ligt een invasie van auto’s, caravans en campers bepaald niet snel op de loer. Vorig jaar maakten ruim 1.500 campers en caravans de oversteek. Wie buiten het seizoen boekt, krijgt niet alleen tot 45 procent korting op de overtocht voor auto en kampeermiddel, maar ziet ook de kampeertarieven met 20 procent dalen. De caravanactie is een samenwerkingsverband tussen negen campings en Rederij Doeksen.