Rondje Denemarken
Ontdek & boek je volgende camping
Gasten: 2
Volwassenen
Kinderen
Leeftijd van de kinderen bij uitchecken:
Denemarken is mooi: kilometers kust met eindeloze duinen, ruige kliffen, fjorden, ongerepte wadden – met prachtige Waddeneilanden – en glooiende heuvels, afgewisseld met meren en nóg meer fjorden in het binnenland. Maar ook oerbossen, 444 eilanden en krijtrotsen waar fossielen voor het oprapen liggen. En kamperen dat je er kunt! Wie dit rondje rijdt, beleeft het allemaal.
ANWB Samen met VisitDenmark
Stop 1: We starten dichtbij huis
Sønderjylland, in het zuiden van Jutland, biedt natuurbelevenissen op maar zes uur rijden vanaf Utrecht. Fiets de Coast to Coast-route vanaf Nationaal Park De Waddenzee in het westen naar het Aabenraa Fjord in het oosten. Volg de sporen van de laatste ijstijd en geniet van glooiend groen en gezellige plaatsjes, zoals Aabenraa.
Mis in de Waddenzee ook het Waddeneiland Rømø niet. Je rijdt er gewoon via een dam naartoe en vindt er de breedste zandstranden van Europa – soms tot 3 kilometer breed. Nog een aanrader: net over de Duits-Deense grens loopt het Gendarmenpad. Dit wandelpad van 84 kilometer voert langs rotsachtige strandjes, oude beukenbossen, verlaten steenfabrieken en adembenemende kliffen.
Stop 2: Wadden en Vikingen
Langs de westkust rijd je door tot de volgende stop: de Deense Waddenzee. Voor wie denkt ‘Wadden hebben wij ook’. Ja. En: nee. De Deense Waddenzeeregio Vadehavskysten omvat onder meer de Waddeneilanden Fanø, dat je vooral deelt met zeehonden, herten en konijnen en Mandø, waar je per tractorbus naartoe reist. Bij het Vadehavscentret vlak bij Ribe regel je excursies waarmee je de Waddenzeeregio ontdekt, zoals wadlopen, het natuurfenomeen met de dansende spreeuwen Sort Sol, zeehonden- of oestersafari’s.
Ribe, de alleroudste stad van Scandinavië, is een aanrader op zich. Het heeft een middeleeuws centrum met goed bewaarde (vakwerk)huizen en neemt je mee naar de historie van de Vikingen.
Stop 3: Fjorden, kliffen en fossielen
In het noorden van Jutland, een klein stukje onder de top, kom je aan in de regio Limfjord en Himmerland. Zo sta je bij ruige kliffen en raap je fossielen langs de kustlijn om even later een rondje te SUPpen op het kalme water van het Limfjord. Vis, schaal- en schelpdieren staan overal op de menukaart.
Mooie plek: Aggersborg (UNESCO). Hier bevindt zich sinds 980 de grootste Vikingburcht van Denemarken. Rondje fietsen? Ga het Mariager Fjord rond of volg de route langs het Limfjord. Wandelaars zijn fan van de Himmerlandsstien, over heuvels en door valleien.
Struinen doe je op Livø, een groen eiland zonder auto’s of fietsen. In het Limfjord liggen in totaal liefst acht eilanden en een schiereiland. Bezoek ze allemaal voor leuke dagtochten. Bijvoorbeeld naar het eiland Fur, kleiner dan Vlieland en slechts vier minuten met het veer.
Stop 4: De kop van Denemarken
Het noorden van Noord-Jutland, Nordjylland, zit vol verrassingen. Aan het noordelijkste puntje kun je twee zeeën zien botsen: het Skagerrak en Kattegat. Voor uitzicht en je benen strekken ga je naar Jyske Ås. Deze ‘bips van Jutland’, gevormd door de ijstijd, levert hier bijna veertig heuveltoppen boven de 100 meter. Nog meer uitzicht krijg je vanaf Pikkerbakken: een drie kilometerlange kustklif in Frederikshavn die 71 meter boven zeeniveau uitsteekt. Hier vandaan pak je gelijk de veerboot naar het eiland Læsø, met zijn unieke zeegrasdaken die wel 350 jaar meegaan.
Stop 5: Groot outdoorparadijs
Van de Noord-Jutse kust rijd je naar het merenhooglandgebied (Søhøjlandet) in de Aarhus Regio. Ga vissen of kajakken op de Gudenå rivier, de langste van het land, en wandel door en rond de historische stad Viborg voordat je naar ‘De Neus van Denemarken’ reist.
Als je op de kaart kijkt, zie je direct waarom Djursland zo wordt genoemd. Je vindt er volop natuurschatten. Nationaal Park Mols Bjerge met heuvels waarbij het hoogste punt 137 meter is, de Kalø kasteelruïne, maar ook de Karlby en Sangstrup kliffen en het Randers Fjord. En langs de kustlijn maak je kans bruinvissen te zien!
Stop 6: Eilanden en sprookjes
Welkom in de Tuin van Denemarken. Via de Grote Beltbrug ga je naar Funen. Stilte, glooiende heuvels, kastelen en eilandenpracht: hier stap je een sprookje vol natuur in. Fynshoved met zijn 25 meter hoge kliffen, kilometers stranden, bossen en – in de lente – velden vol bloeiend koolzaad. Hop van eiland naar eiland in de Funense archipel: er zijn er bijna 100! Vooral de Zuid-Funense Archipel is toegankelijk en onvergetelijk.
Voor de picknick neem je de lokale gerookte kaas mee en als toetje eet je Brunsviger-taart, een plaatselijk gerecht, smullen! Proef het bijvoorbeeld in Odense – in de 1.000 jaar oude sprookjesstad treed je in de voetsporen van Hans Christian Andersen.
Stop 7: Lieflijk en ruig tegelijk
Na Funen kom je aan op Seeland, het eiland waarop ook Kopenhagen ligt. Via ijstijdlandschappen en wijnranken ontdek je de schoonheid van West-Seeland. Vooral op Røsnæs – een schiereiland gevormd door een wal van klei, zand, grind en steen, opgestuwd tijdens de ijstijd. Het uitzicht vanaf de Røsnæs Fyr vuurtoren, op de punt van het schiereiland, geven een boost aan je natuurgevoel. Over oude tijden gesproken: het 1.000 jaar oude Vikingfort Trelleborg wacht op je bezoek.
Stop 8: Eilandparels
Eventueel via een tussenstop in Kopenhagen rijd je naar het zuiden van Seeland waar je via bruggen naar de eilandparels Lolland en Falster rijdt.
De weergaloze kustlijn van totaal zo’n 600 kilometer varieert van witte zandstranden tot steile kliffen, fjorden en oerbossen. Maar je fietst ook zomaar over een dijk, door de Lollandian Alps, waar je gelijk de mooie Dodekalitten ziet. Trek eropuit met de kajak om de eilandjes in het Maribo Sø natuurreservaat te verkennen. Ook een aanrader: de wandeling naar het puntje van de Hyllekrog landtong in natuur- en vogelreservaat Saksfjed-Hyllekrog. Direct op je route als je met de Scandlines veerboot van of naar Denemarken reist!
Tips voor campings
- Gammelmark Strand Camping
- Gåsevig Strand Camping
- Ribe Camping
- Fur Camping
- Mariager Camping & Hytter
- Blushøj Camping Ebeltoft
- Terrassen Camping
- Asaa Camping & Hytteferie
- Nibe Camping
- Hedebo Strand Camping
- Randers City Camp
- Falsled Strand Camping
- Emmerbølle Strand Camping
- Vejlby Fed Strand Camping
- First Camp Holbæk Fjord – Sjælland
- Vesterlyng Camping
- Nysted Strand Camping
- Ulslev Strandcamping
Bekijk hier de gehele routekaart van het Rondje Denemarken met nog heel veel meer natuurtips, de campings per regio, schitterende fiets- en wandelroutes en handige detailkaartjes per bestemming.
In samenwerking met VisitDenmark Campings in Denemarken
Foto: Kalø kasteelruïne in Djursland, Aarhus Regio © Mathias Juul Dahl