
Ontdek & boek je volgende camping
Gasten: 2
Volwassenen
Kinderen
Leeftijd van de kinderen bij uitchecken:
Kamperen op de Lofoten: droomplekken boven de poolcirkel
Honderden kilometers boven de poolcirkel liggen zo’n 80 eilanden voor de kust van Noorwegen. Hier wacht je een adembenemend landschap van fjorden, granieten bergtoppen en kristalheldere bergmeren, waar je het unieke gevoel van ultieme vrijheid ervaart. Helderblauw zeewater kabbelt langs ruige rotsformaties en felrode vissershutten, terwijl walvissen en papegaaiduikers zich rond de steile kliffen ophouden.
Klinkt dit als jouw ultieme droom? Ga dan met ons mee op avontuur en ontdek het kamperen op de Lofoten. Bijna geen enkele eilandengroep in het noorden trekt zoveel camperaars aan als deze. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, maar één ding blijft altijd hetzelfde: de overweldigende natuur. Welkom op de Lofoten!

Kamperen op de Lofoten, wat je moet weten
In Scandinavië, en dus ook in Noorwegen, geldt het bekende allemansrecht. Dit betekent dat je overal in de natuur mag wildkamperen, zolang je voldoende afstand houdt van privé- en openbare eigendommen en je aan de regels houdt. Dit recht geldt echter alleen voor tenten en door het bergachtige landschap van de Lofoten is het niet altijd makkelijk om een geschikte plek te vinden.
Reis je met een camper of wil je niet iedere avond eindeloos zoeken naar een slaapplek? Dan vind je op de Lofoten een aantal prachtige campings waar je geniet van alle rust en vrijheid, zonder in te leveren op comfort.

Beste reistijd voor kamperen op de Lofoten
Omdat veel campings op de Lofoten het hele jaar door open zijn, heb je volop keuze wanneer je op reis wilt gaan. Eén perfecte reismaand is moeilijk te bepalen, want de eilanden bieden in elk seizoen spectaculaire landschappen van water, rotsen en indrukwekkende natuurspektakels.
Van eind mei tot half juli blijft het op de Lofoten 24 uur per dag licht. Dankzij de noordelijke ligging ervaar je hier de ‘middernachtzon’, waarbij zelfs om twaalf uur ‘s nachts de zon nog gewoon schijnt. Met grotendeels droog weer en aangename temperaturen is dit de ideale periode voor outdooractiviteiten zoals wandelen, kajakken, vissen of klimmen.
In de winter, van begin december tot begin januari, blijft het daarentegen de hele dag donker. De enige verlichting komt dan van het magische noorderlicht, die met dansende kleuren en een groene gloed de hemel versiert. De kans om dit natuurwonder te zien is het grootst tussen oktober en maart. Wil je skiën of ijsklimmen? Dan zijn april of mei een betere keuze, omdat je dan tenminste een paar uur daglicht hebt.

Dankzij de warme golfstroom dalen de temperaturen in de winter zelden onder het vriespunt, waardoor kamperen op de Lofoten het hele jaar door mogelijk is. Toch moet je altijd voorbereid zijn op wind, regen en zelfs sneeuw. Het weer op de Lofoten is namelijk onvoorspelbaar en kan ook in de zomer plotseling omslaan.
Reis naar de Lofoten: per vliegtuig, boot of over land
Wie vanuit Nederland of België rechtstreeks naar de Lofoten wil vliegen, moet rekening houden met minstens één tussenstop in Oslo voordat je luchthavens Leknes of Svolvær bereikt. Andere nabijgelegen luchthavens zijn Harstad/Narvik, Bodø, Tromsø en zelfs Kiruna in Zweden, van waaruit je de eilanden met een huurauto of per veerboot kunt bereiken.
Een avontuurlijk alternatief voor het vliegtuig zijn de postschepen van Hurtigruten, die vertrekken vanuit Tromsø en ook rechtstreeks op de Lofoten aanmeren.

Omdat het aanbod van huurauto’s en campers op de Lofoten vrij beperkt is, is het verstandig om van tevoren te beslissen of je beter op het vasteland een voertuig huurt. Als je op de kosten wilt letten, is het ook slim om in de buurlanden Zweden of Finland te kijken, waar je voor minder geld een auto of camper huurt.
Wil je met je eigen camper naar de Lofoten reizen? Plan dan voldoende tijd in en maak onderweg enkele tussenstops. De afstand vanuit Nederland bedraagt vanaf Utrecht minstens 2.600 kilometer, wat neerkomt op een reistijd van bijna 30 uur, zonder pauzes.
De snelste route over land is via de E10, die ongeveer 15 km ten noorden van Narvik van de E6 aftakt en naar de Lofoten leidt. Een andere optie is de veerboot van Bodø naar Moskenes. Kies je hiervoor, dan bereik je de zuidwestelijke punt van de E10 in ongeveer 3,5 uur.
Belangrijke tips voor een roadtrip op de Lofoten
Denk je aan een roadtrip op de Lofoten? Dan kom je ongetwijfeld op de E10 terecht. Deze hoofdroute van zo’n 270 kilometer lengte verbindt het vasteland van Noorwegen met alle grotere eilanden van de archipel, via bruggen en tunnels.
De E10 is een van de achttien officiële Noorse landschapsroutes, die bekendstaan om hun bijzonder mooie vergezichten en natuur. Hoe verder je richting het zuidwesten rijdt, hoe smaller de wegen worden, hoe schaarser de supermarkten zijn en hoe hoger de prijzen oplopen. Tankstations zijn hier ook niet overal te vinden en kunnen soms onaangekondigd gesloten zijn. Dus: tank op tijd bij en neem eventueel een reservevoorraad mee, bijvoorbeeld in een jerrycan.

Juist door goed voorbereid op pad te gaan, sla je ook de minder bekende wegen met een gerust hart in. Daar wacht een andere charme, compleet met nieuwsgierige schapen die je zomaar de weg kunnen versperren. Wil je het nog avontuurlijker? Neem dan een van de betaalbare veerverbindingen vanuit Moskenes of Svolvær naar de meer afgelegen delen van de Lofoten.
Wat je tijdens je Lofoten-trip niet mag missen
Naast indrukwekkende Vikingvondsten en ruige natuur is er tijdens een roadtrip op de Lofoten veel te doen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Lofotr Vikingmuseum in Borg, waar je het grootste langhuis uit de Vikingtijd kunt bewonderen en alles leert over de vroege Noorse zeevaarders. Of ga op zoek naar het noorderlicht in het Polarlichtcentrum in Laukvik, of beter nog: spot het gewoon in de vrije natuur! Liever de dierenwereld in? Dan is een natuursafari een must: zie zeearenden, robben en zelfs orka’s van dichtbij.

Voor wie graag actief bezig is, zijn er volop mogelijkheden. Kies voor raften in de Trollfjord, kajakken in Reine, of ga surfen in Unstad, een van de noordelijkste surfspots ter wereld. Klimliefhebbers gaan helemaal los in Henningsvær, Eggum of het beroemde klimgebied Paradiset. In de winter biedt de Rundtinden op Austvågøya prachtige skitochten en sneeuwschoenwandelingen.
Maar de absolute klassieker? Dat blijft natuurlijk wandelen. De Lofoten zijn een paradijs voor hikers, met uitzichten die je nergens anders ter wereld vindt.
Wandelen op de Lofoten: Droombestemming voor outdoorliefhebbers:
Een campingvakantie op de Lofoten is perfect voor wandelaars van elk niveau. Van ontspannen tochten langs groene kuststroken tot uitdagende klimtochten naar bergtoppen van bijna 1.000 meter hoog, wandelen op de Lofoten is allesbehalve eentonig.
Een van de mooiste en toch vaak verlaten plekken is de Kvalvika-baai aan de noordkust van Moskenesøya. Verborgen achter steile kliffen en alleen te voet bereikbaar via de Selfjord, leidt een lichte wandeling door gras- en heidevelden je naar een van de spectaculairste stranden van de Lofoten.

Nog relaxter is de route van Nusfjord naar Nesland. Hier kun je je bergschoenen gerust in de camper laten en genieten van de sfeer in een van de oudste vissersdorpen van Noorwegen, inclusief de geur van luchtgedroogde vis. Daarna wacht een van de weinige vlakke wandelroutes op de Lofoten, met prachtig uitzicht op zee.
Wie liever de hoogte in gaat, kan de uitdaging aangaan op de Hermannsdalstinden, met 1.029 meter de hoogste berg van de Lofoten. Ervaren wandelaars kunnen de 11 kilometer lange tocht in één dag voltooien, maar een overnachting in de Munkebu-hut wordt aangeraden. De sleutel daarvoor moet je wel vooraf regelen via de Noorse wandelvereniging DNT. Maar één ding is zeker: het uitzicht vanaf de top, met meren, fjorden en ruige berglandschappen, maakt alle inspanningen meer dan waard.
5 idyllische campings op de Lofoten
Midnattsol Camping Bleik, Andøya

Aan de westkust van het eiland Andøya, net buiten het dorp Bleik, ligt deze camping direct aan een wit zandstrand met een schitterend uitzicht over zee. Zet je camper neer op een kiezelveld of kies voor een knusse hut aan de voet van het bergmassief. In de zomer kun je hier fietsen of een boot huren, terwijl in de winter een langlaufloipe direct naast de camping ligt.
Brustranda Sjøcamping, Vestvågøy

Langs weg 815, aan de zuidkust van Vestvågøy, ligt deze sfeervolle camping met typische Noorse rorbuer-huisjes en maritieme decoratie. Wat deze plek extra bijzonder maakt: de camping wordt van drie kanten omringd door bergen. Vanuit de rotsachtige kust vertrekken boten voor tochten over de Rolvsfjord, terwijl je op de fiets de omgeving kunt verkennen. Dankzij de afgelegen ligging is Brustranda een echte insider-tip onder kampeerders op de Lofoten.
Brustranda Sjøcamping, Vestvågøy
Moskenes Camping, Moskenesøy

Deze relatief nieuwe camping ligt vlak bij de veerhaven van Moskenes, aan het zuidwestelijke einde van de E10. Het hele jaar door kun je kiezen tussen een kampeerplek of een huuraccommodatie. De locatie is perfect voor een uitstapje naar eilandjes zoals Sørland en Røstland. Bovendien ligt de populaire hike naar Reinebringen op slechts een paar kilometer afstand.
Sildpollnes Sjøcamp, Austvågøya

Deze camping is een pareltje voor natuurliefhebbers, met een spectaculair uitzicht op de Austnesfjord en de ruige kustlijn. Op een schiereiland bij Vestpollen vind je 35 kampeerplekken en een paar charmante houten huisjes in het iconische Lofoten-rood. Bekend om zijn uitstekende vismogelijkheden, maar ook perfect om een kajak te huren en zelf het water op te gaan.
Sildpollnes Sjøcamp, Austvågøya
Lyngvær Lofoten Bobilcamping, Austvågøya

Direct aan de E10, op de oostelijkste Lofoten-eilanden, ligt deze relatief grote camping. Hier geniet je van absolute rust, omringd door het kristalheldere Noorse water en kleine eilandjes. Dankzij de bootverhuur kun je deze op eigen houtje verkennen. Of sluit je aan bij de vissers, die deze camping allang tot een favoriet hebben uitgeroepen en hun vangst ter plekke bereiden.
Wil je een langere roadtrip door Noorwegen maken? Dan vind je via ANWB Camping gemakkelijk je volgende overnachtingsadres. We hebben meer dan 350 campings in het land voor je op een rij gezet.