De Grand Tour van Catalonië
Ontdek & boek je volgende camping
Gasten: 2
Volwassenen
Kinderen
Leeftijd van de kinderen bij uitchecken:
Deze rondreis is met recht een Grand Tour van Catalonië en leidt je over schilderachtige wegen dwars door deze veelzijdige regio tussen de Middellandse Zee en de Pyreneeën. Een ultieme camperreis en de perfecte route om op eigen houtje een van de mooiste regio’s van Spanje te ontdekken!
Onder het motto “Un viatge ple de viatges” (Nederlands: “Eén reis, talloze mogelijkheden”) verken je tijdens deze ongeveer 14-daagse rondreis van 1.496 kilometer de mooiste plekjes van Catalonië. Heb je minder tijd? Dan zijn er vijf trajecten van elk vijf tot zeven dagen.
- Centraal-Catalonië: Barcelona – Tarragona (462 km)
- Zuid-Catalonië: Tarragona – Lleida (418 km)
- West-Catalonië: Lleida – La Seu d’Urgell (357 km)
- Pyreneeën: Seu d’Urgell – Figueres (357 km)
- Costa Brava: Figueres – Barcelona (525 km)
Praktische info over de Grand Tour van Catalonië | |
---|---|
Route | Barcelona - Tarragona - Falset - Montblanc - Vall de Boi - Ripoll - Portlligat - Tossa de Mar - Barcelona |
Afstand | ongeveer 1.500 km voor de hele tour |
Reistijd | minimaal 14 dagen voor de hele route, 5-7 dagen voor afzonderlijke trajecten |
Hoogtepunten | UNESCO-biosfeerreservaat Ebrodelta, Vall de Boí, Portlligat aan de Costa Brava |
Beste reistijd | april - juni, september - oktober, in de zomer extreem heet |
Tol | Tol op snelwegen wordt berekend op basis van de afgelegde afstand, geen vignet nodig |
Ontdek de mooiste plekken van Catalonië
De Grand Tour is een prachtige route om de geschiedenis, kunst, gastronomie, tradities en landschappen van de regio op je eigen manier te ontdekken. De reis voert langs de meest aantrekkelijke plekken van de negen toeristische regio’s van Catalonië en zorgt elke dag voor nieuwe indrukken, waaronder:
- De beroemde werken van Gaudí en Dalí
- Het bruisende stadsleven in Barcelona
- Pittoreske bergdorpjes in de Pyreneeën
- Het bijzondere cultuurlandschap in de Ebrodelta
- Het onbekende binnenland van de Terres de Lleida
- Gouden zandstranden aan de Costa Dorada en Costa Brava
Een ander hoogtepunt is natuurlijk de veelzijdige Catalaanse keuken. Van het simpele tomatenbrood pa amb tomàquet tot sterrenrestaurants vergezeld van uitstekende Catalaanse wijnen: deze reis is ook een culinaire belevenis! Overnachtingen, activiteiten en rondleidingen tijdens de Grand Tour kun je onderweg vrij kiezen. Inspiratie nodig? Bezoek de officiële website van de Grand Tour.
In het hart van Catalonië: van Barcelona naar Tarragona
Barcelona is het startpunt van dit traject, dat je in zes dagen over 462 kilometer naar het Romeinse Tarragona brengt. Onderweg liggen Montserrat, de iconische berg van Catalonië, en terrasvormige wijngaarden met uitzicht op zee op de route. Wijnproeverijen van topwijnen uit de Penedès-regio wachten op je. Verder gaat de reis naar de zomerresidentie van de Catalaanse cellist Pau Casals aan de Costa Dorada en naar een van de grootste kloosters van Catalonië op de cisterciënzerroute, Santes Creus.
Campingtip: Camping Vilanova Park
Camping Vilanova Park
Een van de hoogtepunten van de route is het bergmassief Montserrat met het klooster ter ere van de beschermheilige van Catalonië, de Verge de Montserrat, dat slechts 60 kilometer van Barcelona ligt. Een ochtendwandeling door het natuurpark Parc Natural de Montserrat is een aanrader, vooral wanneer de fascinerende rotsformaties door de ochtendzon in rood licht worden gedompeld. In het klooster Montserrat bevindt zich ook een van de oudste koorscholen van Europa.
Een tour voor avonturiers en fijnproevers
De route gaat verder het binnenland in. In de omgeving van het stuwmeer Pantà de la Llosa del Cavall in Vall de Lord is er een breed aanbod aan avontuurlijke sporten zoals klimmen, mountainbiken, canyoning en paragliding. Langs de rivier de Cardener leidt een schilderachtige weg je via Solsona naar het wijngebied D.O. Penedès met zijn lange wijngeschiedenis en wijngaarden tussen Montserrat en de Middellandse Zee.
Met een enorm aanbod van wijnproeverijen is Penedès hiervoor een uitstekende bestemming. Veel wijnhuizen bieden een aantrekkelijk programma aan. In Sant Sadurní d’Anoia kom je in het Centre d’Interpretació del Cava alles te weten over de beroemde Catalaanse mousserende wijn Cava. Voor het mooiste uitzicht over de wijngaarden raden we de wandelroute Ruta Miravinya aan. Deze route leidt je naar vijf uitkijkpunten, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de wijngaarden en de met gestapelde stenen ommuurde terrassen.
Na het bezoek aan de mooie kustplaatsjes Sitges met zijn kronkelige straatjes en El Vendrell, de geboorteplaats van de beroemde cellist Pau Casals, voert de tour langs de cisterciënzerroute naar het achterland van Tarragona. Op weg naar een van de grootste kloosters van de regio, Santes Creus. Daarna gaat het verder richting zee naar Tarragona. Hier ontdek je het Romeinse erfgoed van de stad en geniet je ‘s avonds van de lokale keuken, eventueel met verse vis. Een geweldige camping in de buurt van de stad is Camping Las Palmeras.
Campingtip: Camping Las Palmeras
Camping Las Palmeras
Onderweg in Zuid-Catalonië: van Tarragona naar Lleida
Van Tarragona naar Lleida loopt de route over 418 kilometer in zeven dagetappes door het zuiden van Catalonië. Eerst maak je een uitstapje naar de vermoutstad Reus langs de Costa Dorada naar de Ebrodelta, een van de belangrijkste wetlands van Europa. Van daaruit vervolg je de route naar de wijngebieden van topwijnen zoals Montsant en Priorat en vervolgens door het Pradesgebergte naar de cisterciënzerroute. Het einddoel van deze etappe is Lleida, met zijn middeleeuwse kathedraal te midden van bloeiende fruit- en groenteplantages.
Eerst staat een bezoek aan de oude ruïnes van Tarraco op het programma. Deze bouwwerken staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst en zijn zeker een bezoek waard. De volgende stop op de route is Reus, de geboorteplaats van architect Antoni Gaudí. De stad ligt slechts 15 kilometer landinwaarts vanaf Tarragona en staat bekend om haar aperitief, de Spaanse vermout, die hier sinds de 19e eeuw wordt geproduceerd.
Een uitstapje naar de kust naar Cambrils, het gastronomische mekka van de Costa Daurada, is ook de moeite waard. Hier is het mogelijk om de kust vanaf een catamaran te verkennen en geniet je van smaakvolle lokale visgerechten. Onderweg naar de Ebrodelta raden we je aan om de regio rond de rivier Ebre beter te verkennen en een tussenstop te maken in authentieke vissersdorpjes zoals L’Ametlla de Mar of L’Ampolla. In L’Ampolla kun je vers geoogste oesters en mosselen van de mosselbanken proeven.
Campingtip: TAIGA Delta de L’Ebre
TAIGA Delta de L’Ebre
De Ebrodelta is het grootste wetland van Catalonië, een UNESCO-biosfeerreservaat en een van de belangrijkste wetlands aan de westelijke Middellandse Zee. Al sinds de 17e eeuw wordt hier rijst verbouwd. Het landschap kenmerkt zich door grote lagunes, moerasgebieden en duinen. De 320 vierkante kilometer grote delta is internationaal bekend om zijn vogelwereld met meer dan 370 soorten, waaronder flamingo’s. Een vogelkijktocht in de vroege ochtend met een deskundige gids is hier een aanrader.
Een idyllisch landschap tussen wijngaarden en middeleeuwse dorpjes
Andere uitstapjes in de omgeving leiden bijvoorbeeld naar de rotstekeningen van Ulldecona, de duizendjarige olijfbomen in La Sénia of naar het stadje Tortosa met zijn jugendstil-markthal, waar je veel lokale producten vindt. Op een van de vele ongerepte stranden is het heerlijk om lekker te ontspannen.
Via eenzame binnenwegen en kleine dorpjes kom je aan in de wijngebieden Priorat en Montsant, die een aantal van de beste wijnen van Catalonië produceren met de beschermde herkomstbenamingen D.O. Montsant en D.O.Q. Priorat. Vanuit Falset is de rit over een van de mooiste panoramische wegen van de Costa Dorada een echte aanrader. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de in terrassen aangelegde wijngaarden van het Priorat en de schilderachtige dorpjes in de regio.
Vanaf Montsant gaat de route door het Pradesgebergte naar het middeleeuwse stadje Montblanc, met een nog volledig intacte stadsmuur met torens en een bijzondere kloosterkerk. Het traject gaat verder langs de cisterciënzerroute, die je langs de grootste cisterciënzerkloosters van Catalonië voert: het klooster van Poblet en de imposante gebouwen van het klooster van Santes Creus. Hier kun je de cisterciënzerabdij Santa Maria de Poblet bezoeken, die sinds 1991 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. De route gaat ook door Belianes, Arbeca en Les Borges Blanques, waar de heerlijke olijfolie D.O.P. Les Garrigues wordt geproduceerd.
Aangekomen in Lleida is een bezoek aan de middeleeuwse kathedraal zeker de moeite waard. Deze ligt hoog op een rots en biedt een prachtig uitzicht over de fruit- en groenteplantages in de vlakte. De kathedraal is een symbool van de provincie Lleida, net als de slakken die hier als ‘cargols a la llauna’ worden geserveerd, bereid in een metalen ovenschaal boven een houtskoolvuur.
Het westen: van Lleida naar La Seu d’Urgell
Vanuit Lleida volg je de panoramische route tussen Balaguer en La Baronia de Sant Oïsme, door een indrukwekkend landschap met uitzicht op de rivier de Segre, het stuwmeer Pantà de Camarasa en het Montsec-gebergte richting het noorden. Mis de spectaculaire kloof Congost de Mont-rebei niet, die je lopend of zelfs per kajak op de rivier Noguera Ribagorçana kunt verkennen. Een mooie camping voor een tussenstop is Camping La Noguera.
Campingtip: Camping La Noguera
Camping La Noguera
Het volgende hoogtepunt op de route is een wandeling in het enige nationale park van Catalonië, het Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. In dit unieke landschap wachten gletsjermeren en bergen van ruim 3.000 meter hoogte op je. Dit nationale park is een echt wandelparadijs en biedt geweldige wandelroutes voor elk niveau.
Bij de ingang van het nationale park ligt de Vall de Boí, met een groep van de belangrijkste romaanse kerken in Europa, die in 2000 door UNESCO tot werelderfgoed werd verklaard. In totaal vind je hier acht romaanse kerken en een kapel, allemaal gebouwd tussen de 11e en 12e eeuw, in het indrukwekkende decor van de Pyreneeën.
Vanuit daar voert de route dieper de Pyreneeën in, naar de authentieke en afgelegen Vall d’Aran. In de pittoreske stenen dorpen houdt men oude tradities nog steeds in ere, zoals het vuurfeest voor de zomerzonnewende, dat sinds 2015 op de lijst van immaterieel werelderfgoed staat. Als kers op de taart kun je een raftingtocht maken op de bergrivier Noguera Pallaresa.
Langs de Pyreneeën: van La Seu d’Urgell naar Figueres
La Seu d’Urgell is niet alleen de kaashoofdstad van Catalonië, hier vind je ook de Santa María-kathedraal, de enige kathedraal in Catalonië in romaanse stijl die volledig bewaard is gebleven. Langs de westelijke rand van het natuurreservaat Parc Natural Cadí-Moixeró leidt een kronkelende weg door pijnboombossen naar het dorp Gósol in de regio Berguedà.
De beroemde schilder Pablo Picasso verbleef hier in 1906 en maakte in slechts enkele maanden meer dan honderd schetsen, die het begin van zijn kubistische periode markeerden. Vlakbij, ten zuiden van het Cadí-gebergte in het natuurreservaat Cadí-Moixeró, nodigt de markante berg Pedraforca met zijn dubbele pieken je uit voor een wandeling.
De route gaat verder naar het noorden van het Parc Natural Cadí-Moixeró, naar de regio Cerdanya. Vanaf de middeleeuwse oude stad in Bellver de Cerdanya rij je door naar Puigcerdà, een stad waar een van de romans van de Catalaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón zich afspeelt. Een prachtige wandeling leidt naar het charmante dorp Castellar de n’Hug.
Onderweg in het hart van de Pyreneeën
De volgende stop op de route is Ripoll, vlak bij Vall de Núria, een imposant dal met een unieke flora en fauna. Ripoll staat verder bekend om het in 879 gestichte klooster Santa Maria de Ripoll met zijn monumentale toegangsportaal, een perfect voorbeeld van middeleeuwse Catalaanse architectuur. Vervolgens gaat de route verder naar Olot, in het noorden van het vulkanische natuurpark Parc Natural de la Zona Volcànica de La Garrotxa.
De weg naar Figueres voert langs het meer van Banyoles, halverwege tussen de Pyreneeën en de vlakte van Empordà. Hier is een kajaktocht op het meer in de ochtend, met aansluitend een verfrissende duik een echte aanrader. Voor je aankomt in Figueres, is een tussenstop in het middeleeuwse dorp Besalú een must. Het stadje maakt indruk met zijn goed bewaarde historische oude stad, de schilderachtige wijk van de sefardische Joden uit de 13e eeuw met synagoge en het zeer goed bewaarde Joodse badhuis.
Tussen zee en bergen: van Figueres naar Barcelona
Figueres, Portlligat en Púbol zijn een aantal van de charmante plaatsen aan de Costa Brava. Deze plekken hebben het leven en werk van Dalí beïnvloed, en ze zijn op hun beurt ook door hem gevormd. Deze drie plaatsen vormen samen de zogenoemde Dalí-driehoek: als je ze op de kaart met elkaar verbindt, vormen ze een driehoek die belangrijke momenten in het leven van de surrealistische schilder markeren.
Slechts zo’n 40 kilometer verderop, bij Cap de Creus in Portlligat, ligt het huis dat tot 1982 de hoofdwoning van Dalí was. Het schilderachtige vissersdorp Cadaqués is ideaal om te genieten van verse vis.
Verder langs de baai van Roses kom je door het natuurreservaat Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, een van de meest ongerepte en mooiste landschappen van Catalonië met een grote diversiteit aan vogelsoorten. Een bezoek aan de opgravingen van Empúries is zeker aan te raden. Hier vestigden de Grieken en Romeinen zich voor het eerst op het Iberisch schiereiland.
De middeleeuwse dorpjes zoals Peratallada, Ullastret, Canapost, La Bisbal d’Empordà (de Catalaanse hoofdstad van de keramiek) en Pals met zijn versterkte oude stad, zijn perfect te verkennen tijdens een e-bike-tour. Een ander hoogtepunt is het voormalige vissersdorpje Calella de Palafrugell. Onderweg is een tussenstop en overnachting op Camping Interpals Eco Resort een aanrader.
Campingtip: Camping Interpals Eco Resort
Interpals Eco Resort
Vissersdorpjes en romantische badplaatsen
De volgende stop langs de kust is de Catalaanse badplaats Tossa de Mar. Na een bezoek aan de oude stad en de visserswijk Sa Roqueta is een wandeling op de kustroute Camí de Ronda naar de baai Cala Giverola een aanrader. De oude smokkelroutes, Camins de Ronda, maken deel uit van de langeafstandswandelroute GR-92 en strekken zich uit over ongeveer 235 kilometer langs de hele Costa Brava. Een goede camping aan zee is Camping Cala Pola.
Campingtip: Camping Cala Pola
Camping Cala Pola
Daarna voert de route het binnenland in naar Girona. Dit is de kleinste van de vier Catalaanse provinciehoofdsteden, maar maakt opnieuw indruk met een prachtige kathedraal, de historische Joodse wijk met kronkelige straatjes en de kleurrijke huizen langs de rivier de Riu Onyar. De route gaat vervolgens verder richting Garrotxa.
Na een overnachting in het schilderachtige dorpje Hostalets d’en Bas, aan de rivier de Flùvia, duik je de berglandschappen van Collsacabra in, met steile kliffen, kloven en watervallen. Bezienswaardige dorpen zijn het volledig op de rotsen gebouwde Rupit en Tavertet. Ook Vic is absoluut een bezoek waard. Het centrale plein in deze stad, de Plaça Major, is een van de bekendste van Catalonië en volledig omgeven door bijzondere arcades. Vooral tijdens de wekelijkse markt is het hier heel levendig.
Vanuit de bergen reis je verder richting de kust, naar de fijne zandstranden van Maresme en pittoreske vissersdorpjes zoals Sant Pol de Mar of Canet de Mar. De tour eindigt met twee dagen in Barcelona. Hier kun je de Ruta del Modernisme volgen, een route die je langs meer dan 120 jugendstilgebouwen leidt, met werken van belangrijke architecten zoals Gaudí en Domènech i Montaner.