Op de Koningsweg door Scandinavië

Op de Koningsweg door Scandinavië

6 min read

De Koningsweg is een belangrijke verkeersroute die de oude Hanzestad Bergen in het Noorse fjordland met de Finse hoofdstad Helsinki verbindt. Het is een fantastische route voor een indrukwekkende roadtrip. In de middeleeuwen werd deze weg gebruikt door koningen en kooplieden, maar tegenwoordig ontdekken kampeerders op deze route de Scandinavische landen Noorwegen, Zweden en Finland, inclusief hun bruisende hoofdsteden.

Inhoudsopgave

Op deze gevarieerde route staan niet alleen de steden, maar vooral ook de prachtige landschappen van Scandinavië centraal. Fjorden, hoogvlaktes, bergen, het enorme Vänernmeer, bos- en merenlandschappen en uiteindelijk de bijzondere scherenkust, met kleine rotsachtige eilanden zover het oog reikt. Langs de route vind je steeds meer camperplaatsen om te overnachten en veel campings midden in de natuur.

Praktische informatie over de Koningsweg door Scandinavië
Route Bergen - Geilo - Oslo - Örebro - Mariefred - Stockholm - Turku - Ekenäs - Helsinki
Afstand ca. 1.200 km
Reistijd 2-3 weken
Hoogtepunten Rit langs de Hardangerfjord, Vänernmeer in Zweden, scherenkust van Stockholm, museumeiland Suomenlinna in Helsinki
Beste reistijd Juni tot en met september
Tolwegen Alleen tolwegen in Noorwegen

Met de veerboot van Fjord Line vaar je van het Deense Hirtshals naar Noorwegen. Het laatste deel van de route volgt de spectaculaire westkust van Noorwegen, het zogenaamde Fjordland. In Bergen rijd je nieuwsgierig van de veerboot en ontdek je deze interessante stad.

Start in de Hanzestad Bergen

Bergen Bryggen
Bergen Bryggen © Thomas Kliem

De oude Hanzestad Bergen heeft veel te bieden en is met ongeveer 280.000 inwoners na Oslo de op een na grootste stad van Noorwegen. Gelegen in een kustlandschap vol eilanden en omgeven door hoge bergen, pronkt deze havenstad met een prachtige oude binnenstad. De vismarkt, de scheve houten huisjes van Bryggen, de uitkijkberg Fløyen en de vele musea, waaronder het bekende aquarium, zijn must-see attracties. De beroemdste inwoner van de stad is de componist Edvard Grieg, wiens nalatenschap je in Bergen kunt ontdekken. Met een beetje geluk ervaar je deze stad bij prachtig zonnig weer.

Rit door indrukwekkende landschappen naar Oslo

Ongetwijfeld onder de indruk van alles wat je hebt gezien, verlaat je Bergen in oostelijke richting. De route leidt langs de grote Hardangerfjord. Vanaf de weg heb je uitzicht op de vele boomgaarden. Hier wordt het landschap gedomineerd door appelbomen en oude houten huisjes. Gezellige campings nodigen uit om er te overnachten. Hiervoor raden we Lone Camping aan.

Campingtip: Lone Camping
Lone Camping

Je verlaat de lange Hardangerfjord en rijdt omhoog naar Hardangervidda, een uitgestrekte hoogvlakte die zich op een gemiddelde hoogte van 1100 meter uitstrekt. Deze omgeving is ideaal om te wandelen. Grote delen zijn beschermd natuurgebied en het Hardangervidda Nationaal Park trekt daarom veel wandelaars en natuurliefhebbers aan. Een stop in het toeristische plaatsje Geilo is een aanrader. Een overnachting op Birkelund Camping is een goede keuze. Op de etappe van Geilo naar Oslo bekijk je rustig de bijzondere staafkerken in Torpo en Gol, voordat je de binnenstad van Oslo binnenrijdt.

Campingtip: Birkelund Camping
Birkelund Camping

Tijd inplannen voor Oslo

Opera in Oslo
Opera in Oslo

In de Noorse hoofdstad vind je twee campings en een camperplaats. Vanuit deze basiskampen kun je de levendige Scandinavische metropool van dichtbij beleven. Door de bouw van ultramoderne gebouwen zoals het nieuwe operagebouw, het Munch-museum en de hippe wijken Tjuvholmen en Sørenga heeft de stad de afgelopen jaren een nieuw gezicht gekregen. Ook de vele elektrische auto’s in het centrum dragen aan deze uitstraling bij.

Op de lange lijst van bezienswaardigheden staan de skischans op de Holmenkollen, het Vikingschepenmuseum, het museumeiland Bygdøy en natuurlijk het centrum met indrukwekkende gebouwen zoals het koninklijk paleis, de universiteit en het statige Nationaal Theater. Een absolute must in Oslo is een wandeling door het Frognerpark met daarin het Vigelandpark, waar je helemaal gratis ruim 200 beelden in de meest bizarre poses en posities bewondert.

Campingtip: Topcamp Bogstad – Oslo
Topcamp Bogstad – Oslo

Dwars door Zweden naar Stockholm

Openluchtmuseum Wadköping
Openluchtmuseum Wadköping © Thomas Kliem

Na een korte etappe verlaat je Noorwegen en rijd je door de idyllische provincie Dalsland. Bossen, talloze meren en het legendarische Dalslandkanaal kenmerken deze regio. Deze provincie wordt ook weleens Zweden in het klein genoemd. De vele campings midden in de natuur zijn hier de beste uitvalsbasis voor een onvergetelijke kanotocht.

De route vervolgt langs de noordkust van het enorme Vänernmeer. Met een oppervlakte van ongeveer 5600 km² is het maar liefst tien keer groter dan de Bodensee. Een bezoek aan Karlstad is zeker de moeite waard voordat je Örebro, een andere aantrekkelijke stad, ontdekt. Bezoek hier zeker het statige Slot Örebro in het centrum en de houten wijk Wadköping, een charmant openluchtmuseum.

Campingtip: First Camp Ånnaboda-Örebro
First Camp Ånnaboda-Örebro

De volgende etappe loopt tussen de grote meren Hjälmaren en Mälaren door. In het rustige stadje Mariefred is een bezoek aan het beroemde kasteel Gripsholm zeker de moeite waard. Aan de oostelijke kant van het bochtige en eilandrijke Mälaren ligt Stockholm, verspreid over 14 eilanden en het vasteland. Het vormt het overgangsgebied naar de Oostzee. Ten oosten van Stockholm strekt de fantastische scherenkust zich uit met zo’n 24.000 eilanden. Veel rondvaartboten vertrekken vanuit de oude binnenstad en doorkruisen dit labyrint van grote en kleine eilanden. Een aanrader!

Koninklijk Stockholm

Stockholm Riddarholmen - © Thomas Kliem
Stockholm Riddarholmen - © Thomas Kliem

Tot de hoogtepunten van de Zweedse hoofdstad behoort naast een boottocht zeker ook een stadswandeling of beter nog een stadstocht per fiets. In het hart van de stad ligt de oude binnenstad op het eiland Gamla Stan. Naast het indrukwekkende paleis ontdek je hier ook smalle straatjes. Daarna kun je naar het Vasa-museum gaan, waar het oorlogsschip Vasa wordt tentoongesteld, dat 333 jaar na zijn ondergang werd geborgen en gerestaureerd. In de buurt vind je het openluchtmuseum Skansen, waar je eindelijk een eland kunt spotten als dat onderweg nog niet is gelukt. Omdat Stockholm zoveel te bieden heeft, raden we aan om meerdere nachten door te brengen op de camperplaats “Långholmens Husbilcamping” of op de camping “Bredäng Camping”.

Campingtip: Bredäng Camping Stockholm
Bredäng Camping Stockholm

Over de Oostzee naar Finland

Met de ferry vertrek je vanuit Stockholm en word je samen met je camper of caravan over de Oostzee vervoerd. De ferry komt aan in de Finse havenstad Turku, waar meteen een stadsbezoek op het programma staat. Turku is gesticht in 1229 en daarmee de oudste stad van Finland. Hoewel een grote brand in 1827 veel oude gebouwen heeft verwoest, valt er nog genoeg te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld het indrukwekkende middeleeuwse kasteel, de kathedraal en het interessante Maritiem Museum Forum Marinum.

De kathedraal in Helsinki

Kathedraal van Helsinki
Kathedraal van Helsinki

De laatste etappe voert je langs het gezellige kustplaatsje Ekenäs naar Helsinki. Net als bij de eerdere hoofdsteden, moet je bij voorkeur ook voor Helsinki voldoende tijd inplannen. Het hart van de stad ligt rond het grote Senaatsplein, waar de imposante witte kathedraal bovenuit torent. Vlakbij vind je andere hoogtepunten zoals Esplanade, een groen stadspark met gezellige terrasjes, de haven met de markthal uit 1888 en zelfs een ‘drijvend zwembad’. Tijdens je wandeling door de stad zal je versteld staan van hypermoderne en vooruitstrevende gebouwen zoals het KIASMA (de Nationale Galerie van Finland) en de Finlandia Hall.

Vanuit de haven vertrekken de excursieboten, dus plan ook zeker een tocht door de scherenkust of naar het museumeiland Suomenlinna. Dit eiland staat sinds 1991 op de UNESCO-werelderfgoedlijst, met als belangrijkste bezienswaardigheid een historisch fort uit de 18e eeuw. Het werd oorspronkelijk gebouwd door de Zweden om Helsinki te verdedigen tegen Russische aanvallen. Daarnaast biedt Suomenlinna adembenemende uitzichten op de Oostzee en de omringende eilanden.

Hier eindigt de afwisselende reis door Noord-Europa, voordat je Helsinki met de ferry verlaat en richting Duitsland vaart, waarna je je reis terug naar Nederland voortzet.

Campingtip: Rastila Camping Helsinki
Rastila Camping Helsinki

Praktische informatie over deze roadtrip

Niet te missen: in Oslo kun je via de nieuwe, ongeveer 9,5 kilometer lange havenpromenade lopend of per fiets veel bezienswaardigheden ontdekken. Horeca, jachthavens, zwemplekken, moderne gebouwen en het beroemde zeilschip Christian Radich zijn slechts enkele van de hoogtepunten van deze feloranje gemarkeerde promenade.

Als je na de tour nog wat extra tijd hebt, valt er in Finland nog veel meer te ontdekken. Dit zijn de beste campings in Finland!