Kamperen op de boerderij

Knuffelen met geitjes, slenteren langs vlinderstruiken en ervaren hoe kaas nou eigenlijk gemaakt wordt. Kamperen bij de boer is de ideale manier om in contact te komen met het agrarische leven. Kamperen bij de boer neemt jaarlijks toe in populariteit. Jaarlijks kiezen steeds meer kampeerders voor een authentieke ervaring op een kleinschalige camping, weg van de drukte en de massa.

Kamperen bij de boer, wat is dat precies?

Veel gepassioneerde of gepensioneerde boeren stellen een deel van hun land beschikbaar voor een minicamping. Deze minicampings zijn voorzien van alle noodzakelijkheden zoals douches en toiletten maar vaak beperkter in extra voorzieningen zoals zwembaden, campingdisco’s en enorme speeltoestellen. Daarnaast beschikken de meeste minicampings over een bescheiden aantal staanplaatsen. Dankzij deze kleinschaligheid ontstaat er al snel een gezellige sfeer, je bent er een warm verwelkomde gast maar ook een beetje thuis; midden in de natuur. De campingeigenaar weet vaak precies wie er op zijn camping staat, en met een beetje geluk weet hij/zij zelfs je naam nog! Ook een leuke bijkomstigheid: het kan al gauw voor een tientje. Dat is toch net een stukje goedkoper dan overnachten op een commerciële camping... en een heel stuk leuker!

Ontdek de charme van het kamperen op de boerderij

Wat kan ik doen op zo'n boerderijcamping?

Dankzij de vaak kalme omgeving kun je er heerlijk tot rust komen, maar afhankelijk van het type boerderij kun je er verschillende activiteiten ondernemen. Het leuke van kamperen bij de boer is juist die grote variatie van camping tot camping. Zo kunnen er op de kaasboerderij koeien gemolken of zelfs geschoren worden, op een fruitboerderij kun je fruit plukken en op ambachtelijke wijze je eigen jam maken. Jammie! Kortom, je leert de ins en outs van het agrarische bedrijf waar je verblijft. Midden in de natuur en helemaal back to basic! Ruim twee derde van alle boerencampings is nog (deels) actief op agrarisch gebied.

Bij welke boeren kan ik kamperen?

In Nederland zijn een hoop boerencampings te vinden waar je gedurende het hele jaar terecht kunt. Zo kun je Noord-Brabant bij het Boerenbedrijf ’t Zandeind terecht voor een onvergetelijke overnachting met de kids. Voor de kleine avonturiers zijn er tal van leuk activiteiten zoals koeien knuffelen en zelfs koeien scheren! In Gelderland kun je onder andere terecht bij de rustige boerderijcamping Groot Antik. De eigenaren hebben een prachtige boerderijwinkel waar je terecht kunt voor de heerlijkste chutneys, wijn en Doesburgse mosterd. En zo zijn er nog tal van prachtige, goed verborgen plekjes in Nederland.

Wat maakt kamperen bij de boer zo bijzonder?

Om hier antwoord op te geven is Camperplatform Camptoo op de koffie gegaan bij Anja van boerderijcamping Prinsenhof in Odijk. In 1998 zijn zij gestart met het verwelkomen van kampeerliefhebbers op hun vleesboerderij. In de onderstaande video neem je een kijkje op de boerderij van Anja en Piet en ontdek je waarom kamperen bij de boer zo in trek is.

Wil je nou zelf graag een keer kamperen bij de boer met een camper of caravan maar heb je er zelf geen? Via Camptoo huur je een camper of caravan direct bij de eigenaar!

ANWB Kampeerkaart CKE

Ben je in het bezit van de ANWB Kampeerkaart CKE? Bekijk dan de lijst met campings met CKE-voordeel.

Bekijk campings