Nederland kampeert bij Ootmarsum

Nederland is vlak? Nee, hoor. In de buurt van het Twentse Ootmarsum zijn echte heuvels waar je tegenop kunt klimmen. Ben je op de top, dan heb je een fenomenaal uitzicht op de dorpjes, plukjes bos en de boer die zijn akkertje bewerkt.

Lekker op de trekker

Je kunt met paardenkracht en een huifkar Twente gaan ontdekken. Een stokoude trekker beklimmen is ook leuk en sinds vorig jaar weer wat nieuws in deze regio. Met de grote achterwielen, het meedeinende stoeltje en de ploffende motor beleef je Twente op een andere manier. De tocht kun je boeken bij Trekkerrit Twente. De start is altijd bij het stadje Ootmarsum.

Bruisende stad

Ootmarsum is een bruisend stadje: een knus centrum met terrasjes en bovendien veel gallerieën waar de kunstenaars hun schilderijen en andere kunstvormen tonen. Overigens zijn er in de zomer ook drie keer de Siepelmarkten, waar oude ambachten worden getoond. Deze kun je ook bekijken in het Openlucht Museum Ootmarsum. openluchtmuseumootmarsum.nl

Het water in de mond

Na een tocht door het Twentse land kun je neerploffen bij de watermolen Bels,

Genoeg dorpjes om te kunnen bezoeken in de omgeving

bij het plaatsje Vasse in het dal van de Mosbeek. Vroeger werden hier ­– met behulp van waterkracht van de Mosbeek – onder meer papier, koren en brood geproduceerd. Nu scharrelen hier dieren en bedienden rond. Je eet hier pannenkoeken, maar ook à la carte-gerechten. In het Infocentrum IJs & Es kom je meer te weten over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van dit landschap.

Glas blazen en daarna een borrel brouwen

In hartje Ootmarsum kun je in het hoogseizoen een demonstratie glasblazen bijwonen bij Hot Marks. Wip na die demonstratie vooral even binnen in de kadowinkel Duizendpoot. Na dit bezoek kun je de straat schuin oversteken en bij Stokerij Sculte diep in het glas kijken. In het voormalige klooster worden bekroonde whisky’s en ander vuurwater gebrouwen en geschonken. Proost.
hotmarksglass.nl en stokerijsculte.nl

Strandgevoel in Twente

Er zijn maar weinig rivieren in Nederland die nog zo'n mooi natuurlijk karakter hebben als de Dinkel. Het is niet voor niets dat de rivier al in de eerste regel van het Twentse volkslied op lyrische toon wordt bezongen. De Dinkel ontspringt net over de grens bij Ahaus en bij het Duitse Neuenhaus mondt hij uit in de Vecht. Tip: voor het juiste strandgevoel moet je even gaan zitten aan de zanderige oevers in natuurgebied Lutterzand. On-Nederlands mooi.

Op pad in Twente

De meest voorkomende toeristische bezigheden in Twente zijn fietsen en wandelen. De routes gaan over verstilde paadjes, langs bolle akkers en oude havezathen. Mooie uitzichtpunten zijn er ook, zoals bij de orienteertafel op de Kuiperberg net buiten Ootmarsum. Ook mooi: een dorp of oude buurtschap met karakter, zoals Het Stift bij Weerselo. Hier stond vroeger een Benedictijnenklooster uit de 12e eeuw en sinds de 14e eeuw is het een Stift, waar ongehuwde dames van adel woonden.

Bergen in Twente

Bos, heide, weide, beekjes en bronnen. Tijdens een tocht door het landschap kom je van alles tegen. Ook de vele Mariakapelletjes en grafheuvels geven een speciaal sfeertje. Het oostelijke deel van het gebied is het meest heuvelachtig. De Tankenberg bij Oldenzaal is de hoogste berg van Overijssel met liefst 85 hoogtemeters. Vanaf de top kun je naar de oosterburen gluren en meteen besluiten Duitsland te bezoeken. Zoals het stadje Bad Bentheim met mooie rotsformaties.

ANWB Kampeerkaart CKE

Ben je in het bezit van de ANWB Kampeerkaart CKE? Bekijk dan de lijst met campings met CKE-voordeel.

Bekijk campings

Meer inspiratie?