Strandcamping Wallnau
Duitsland / Sleeswijk-Holstein
(69Recensies)
Erg goed-
-
14.400+ campings
196.700+ beoordelingen
Actueel & betrouwbaar
Geïnspecteerd door ANWB
Duitsland / Sleeswijk-Holstein
(8Recensies)
GeweldigAantal campings | 43 |
---|---|
Beoordelingen van campings | 1.046 |
Gemiddelde beoordeling | 4.0 |
Weidse rietvelden en weelderige gele koolzaadvelden, kilometerslange stranden en gevarieerde recreatiemogelijkheden - zo presenteert de Baai van Kiel in de deelstaat Sleeswijk-Holstein zich. De Oostzeekust tussen Kiel en Denemarken is landschappelijk, gezinsvriendelijk en diervriendelijk tegelijk. Ooit was de zomerverblijfplaats alleen voorbehouden aan de adel en rijke stedelingen, maar tegenwoordig trekken meerdere generaties naar deze regio, die wordt omgeven door water, weiden, bossen, rietgedekte huizen en de typische baksteengotiek.
De campings aan de Baai van Kiel zijn verschillend ingedeeld, van eenvoudige voorzieningen tot campings met een uitstekend kwaliteitskeurmerk. Dankzij het gevarieerde aanbod worden de meest uiteenlopende kampeerbehoeften in deze regio op elkaar afgestemd, zodat stellen, gezinnen en vrienden met of zonder hond zich even goed voelen. Kamperen in de Baai van Kiel is mogelijk tussen april en oktober, op veel plaatsen ook in de wintermaanden.
Kampeerders brengen hun vakantie direct aan het fijne Oostzeestrand door, direct achter de dijk of op uitgestrekte velden aan het water. Met het geluid van de zee is het dagelijkse leven ver weg van de drukte snel vergeten. Bovendien beschikken veel plaatsen over een eigen badstrand, waar ook viervoeters op aangewezen plekken welkom zijn.
Het meest opvallende verkeerskenmerk in Sleeswijk-Holstein is de rijksweg A7. Deze bijna 963 km lange snelweg is de langste van Duitsland en verbindt Denemarken met Oostenrijk in noord-zuidrichting. Via het knooppunt Hamburg slingert de A7 zich langs Neumünster en de Baai van Kiel naar Flensburg. Onderweg door Sleeswijk-Holstein vinden reizigers een aantal snelwegrestaurants, tankstations en rustplaatsen, zoals Holmmoor bij Norderstedt en Wikingerland bij Sleeswijk. De afstand van Hamburg, Frankfurt am Main en München naar Kiel bedraagt respectievelijk 95 km, 593 km en 887 km.
Een alternatief is de A1, die van Saarbrücken door het Ruhrgebied naar de Baai van Kiel loopt. Bij Hamburg komt hij ook samen met de A7 en A24 en in Lübeck met de A20. Op de route door Holstein liggen onder andere het tankstation en de verzorgingsplaats Buddikate bij Ahrensburg en de Neustädter Bucht in Sierksdorf. Kampeerders uit Trier rijden 672 km, uit Keulen 510 km en uit Bremen 230 km. Maar of het nu de A1 of de A7 is - iedereen met een flexibel schema vermijdt de verkeersknooppunten van Hamburg en Lübeck tijdens de spits. Bovendien kan tijdens vakantieperiodes op beide routes een sterk toegenomen verkeersdrukte worden verwacht.
De Romeinen zochten al naar barnsteen op de stranden, totdat in de keizertijd de eerste zomergasten de schoonheid van de Kieler Baai ontdekten. Zowel toen als nu verrukt de regio met zijn uitgestrekte zandstranden, die zich bijvoorbeeld langs de moderne badplaatsen Kappeln, Laboe en Weissenhäuser Strand slingeren. Daarnaast zijn er bezoekwaardige steden als Kiel, Osterby en Eckernförde, die scoren met hun historisch erfgoed en maritieme charme.
Dit is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Sleeswijk-Holstein. Haar naam is nauw verbonden met de jaarlijkse zeilwedstrijd Kieler Woche, die meestal in juni wordt gehouden. Een havenrondvaart is een absolute must voor iedereen die Kiel bezoekt. Vooral de sluizen in de wijk Holtenau, de toegangspoort tot het Kieler-kanaal, zijn de moeite waard. Eenmaal terug op de vaste wal is een wandeling door de mooie oude stad en een bezoek aan de Nikolaikerk uit 1242 een aanrader.
Het schilderachtige vakantieoord Kappeln ligt tussen de Oostzee en de Schlei, een fjordachtige inham. Een ritje met de door stoom aangedreven museumspoorweg door het Anglische landschap is een bijzondere belevenis. Naast het stukje industriële cultuur op aloude sporen fascineert de stad door zijn haringhek. Het herkenningsteken van Kappeln is meer dan 500 jaar oud en was ooit een wijdverbreide methode om de vis, die in grote scholen verschijnt, te vangen.
Zee en duinen, bossen en meren - de Baai van Kiel vormt een afwisselend landschappelijk decor waar kampeerders rust en ontspanning kunnen vinden of actief bezig kunnen zijn.
Op de uitgestrekte zandstranden van de Oostzee, zoals in Glücksburg of Laboe, maken zwemmers het zich gemakkelijk in de strandstoelen en kijken naar de kleurrijke drukte op de ondiepe oever. Of wat dacht u van een verfrissende duik in het Lanker meer of de Passader See? Terwijl wandelaars op weg zijn langs het Kieler Kanaal of de Europese Lange Afstand Route, voeren wind en golven surfers, kiters en zeilers over het water. Fietsers daarentegen volgen de aangewezen routes, bijvoorbeeld op de glooiende vlakten van de Oostzeekustfietsroute.
Zandkastelen bouwen, schelpen zoeken of met papa en mama vliegeren - de Baai van Kiel is ook voor kinderen een vakantieparadijs. Het subtropische zwembad aan het Weissenhäuser Strand, het aquarium in Kiel en de dierentuin in Gettorf zijn slechts enkele van de attracties die voor afwisseling zorgen.
Liefdevol gerenoveerde herenhuizen in Jugendstil en een stadskerk met opvallende trapgevels maken het historische centrum van Heiligenhafen tot een populaire bestemming. Niet minder fotogeniek: de Fehmarnsund-brug en de onderzeeër U 995 bij het marinegedenkteken in Laboe.
Gebakken of gerookt - vis staat hoog op het menu in de landelijke herbergen en viskramen. Het populairst zijn forel, makreel, kabeljauw, paling, maties en haring, die heerlijk smaken met gebakken aardappelen, botersaus en seizoensgroenten. Labskaus is ook een van de bekendste specialiteiten van de regio. De pittige lekkernij van rundvlees wordt in restaurants geserveerd met bieten, ei en komkommer.
Wie wil, kan dit traditionele gerecht laten garneren met een rolmops. Oma's kookboek was bijzonder vriendelijk voor zoetekauwen, die moeten kiezen tussen rode vruchtengelei met vanillesaus, warme frambozen op chocolade-ijs en Jell-O met aalbessen. En trouw aan het gezegde, de vis moet zwemmen, zweert de Holsteiner bij zijn wrange bier van plaatselijke brouwerijen.
Het landschap aan de Baai van Kiel is gevarieerd en divers, maar onmiskenbaar mooi in elk jaargetijde. De maanden juli en augustus zijn ongetwijfeld het zonnigst. Het zomerhoogseizoen trekt met 22°C en meer vooral badgasten naar de Oostzee, waar de watertemperatuur altijd 18°C is.
Buiten het badseizoen zijn mei, juni en september aan te bevelen, wanneer de thermometer tussen 15°C en 19°C aangeeft. Dan trekken de milde temperaturen bezoekers aan voor sightseeing-tours en sportieve activiteiten. Veel kampeerders waarderen ook de rustigere voor- en nazomer om te genieten van het gezonde en heilzame zeeklimaat. En zelfs de winter heeft zijn charme bij temperaturen rond het vriespunt, bijvoorbeeld bij het zwerven over de besneeuwde stranden met kinderen en honden.