De Molenhoek
Nederland / Zeeland / Kamperland
(6Recensies)
Buitengewoon-
-
Dankzij de vele eilanden en schiereilanden heeft de Nederlandse provincie Zeeland meer dan 600 km kustlijn. Campings voor een ontspannen strandvakantie liggen hier vaak midden in de duinen op een steenworp afstand van het fijne zandstrand van de Noordzee. Het vlakke landschap in het binnenland van schiereilanden en eilanden zoals Walcheren, Schouwen-Duiveland of Tholen zijn perfect voor natuurliefhebbende fietstochten met het gezin.
14.400+ campings
196.700+ beoordelingen
Actueel & betrouwbaar
Geïnspecteerd door ANWB
Aantal campings | 198 |
---|---|
Beoordelingen van campings | 1.174 |
Gemiddelde beoordeling | 4.2 |
Waar Maas, Schelde en Rijn in de Noordzee uitmonden, biedt de Nederlandse provincie Zeeland eersteklas kampeeromstandigheden. Rijke, groene weiden en weilanden voor runderen, buffels en schapen vormen het decor voor een recreatieve vakantie. Veel reizigers stappen op de fiets en volgen de dijken. Wie zin heeft, wandelt van riviereiland naar riviereiland of verkent de wateren per kano.
Geen provincie in Nederland is zo nauw met de Noordzee verbonden als Zeeland. Als je op een camping in Zeeland verblijft, geniet je daarom natuurlijk van de zee, het strand en heerlijke vis en schaal- en schelpdieren. Het is de zonnigste provincie van Nederland, dus perfect om te kamperen. Bovendien vind je er prachtige plaatsen en landschappen, unieke cultuur en natuurlijk de machtige Deltawerken.
Zeeland bestond vroeger uit eilanden, en op een camping in Zeeland verblijf je altijd in de buurt van de zee. Dat betekent dat er overal prachtige stranden zijn. Deze variëren van smal en intiem, tot breed en weids, van woeste golfslag, tot kalm en strakblauw. Een camping in Zeeland kan in de natuur liggen, of juist aan een gezellige boulevard. Aan de kustlijn van 650 kilometer is er voor iedereen een strand.
Natuurlijk biedt al dat water ook andere mogelijkheden om jezelf te vermaken. Watersporters doen er goed aan om één van de campings in Zeeland te reserveren. Ze kunnen er onder andere zeilen, varen, duiken, zwemmen, vliegen en wind-, golf- en kitesurfen. Langs het strand kan je ook fantastisch wandelen en fietsen, met je kop in de wind of juist rustig in de luwte.
Verblijf je op één van de campings in Zeeland, dan neem je niet je eigen aardappelen en potten pindakaas mee. De nabijheid van de zee betekent namelijk dat je er heerlijk kan eten. Vooral de Oosterschelde is beroemd. Hier komen twee soorten oesters voor: de betaalbare creuse en de verfijnde Zeeuwse platte oester. In de Oosterschelde leeft nog een uniek dier: de Oosterscheldekreeft. Omdat er duurzaam op gevist wordt, zijn ze beperkt verkrijgbaar. Als je er een te pakken krijgt is dit echter wel de moeite waard: de smaak is zachter en beter dan die van de normale Europese kreeft.
Elke dag kreeft en oesters eten past niet bij iedereen in het vakantiebudget. Verblijf je op een camping in Zeeland, dan kun je altijd nog gaan voor Zeeuwse mosselen, die net zo goed heerlijk zijn. Neem er een lekker glas bier of witte wijn bij. Natuurlijk komt er ook verse vis uit de zee. Bovendien worden er in Zeeland ook hele mooie groenten verbouwd, die je bij de boer kan halen.
Gooi op de camping in Zeeland iets op de barbecue, ga eten aan de boulevard of bezoek een van de zeven sterrenrestaurants. Je kan het zo eenvoudig of luxe maken als je zelf wil.
Op een camping in Zeeland heb je soms het gevoel dat je niet op vakantie in eigen land bent. Zeeland heeft namelijk een sterke eigen identiteit en cultuur. Wellicht komt dit doordat de provincie vroeger uit een aantal geïsoleerde eilanden bestond. De verschillende streken hebben daardoor ook verschillende dialecten. Deze dialecten hebben wel overeenkomsten en kennen invloeden uit Hollands en Vlaams dialect. In Zeeuws-Vlaanderen klinkt het weer anders: gelukkig spreekt men er ook gewoon Nederlands.
Naast de taal is er unieke klederdracht en zijn er eeuwenoude tradities. Verder zijn er fraaie streekproducten, zoals boterbabbelaars en Zeeuwse bolussen, die een stuk smakelijker zijn dan ze klinken.
Zeeland staat bekend om zijn hoogwaardige landbouwproducten. De boerderijen in de directe omgeving van de meeste campings en de markten bieden onder meer biologisch schapenvlees en rundvlees. Van de producten wordt smakelijk gebraden met lokale kruiden. Ook produceren de Zeeuwse akkers hoogwaardige asperges, die in het seizoen worden bereid met ei en ham. Wie in de Zeeuwse kookpotten kijkt, ontdekt ook veel visgerechten. Er gaat niets boven in witte wijn gekookte mosselen en de beroemde Oosterscheldekreeften.
Tussen de drie Zeeuwse rivierarmen vinden vakantiegangers de beste kampeeromstandigheden op eilanden en schiereilanden zoals Walcheren en Beveland.
Aan de monding van de Schelde biedt het voormalige eiland Walcheren zijn bezoekers prachtige polderlandschappen. Aan de kust nodigen de brede stranden en metershoge duinen uit tot ontspannende dagen aan het water en korte wandelingen. Cultureel gezien is Middelburg met zijn gotische binnenstad een absolute aanrader. Vooral het stadhuis is indrukwekkend. Ook de badplaats Domburg is een bezoek waard, met zijn mooie stranden en prachtige natuur.
Beveland, met zijn zuidelijke en noordelijke delen, ligt in de buurt van Walcheren en biedt zijn bezoekers de nabijheid van de twee armen van de Schelde. Als u de gemeente Yerseke bezoekt, moet u zeker oesters proeven. Dit is het centrum van de oesterkweek in Nederland. Watersporters worden aangetrokken door het Veerse Meer, een kleine lagune met de beste omstandigheden om te zeilen en windsurfen.
Het Zeeuwse Vlaanderen vormt het zuidelijkste deel van de provincie en grenst direct aan België. In deze regio genieten kampeerders vooral van een grote mate van rust en afzondering. Aan de kust bieden gemeenten als Nieuwesluis, Breskens en Kruishoofd prachtig terrein om te zwemmen en te sporten. Vlakbij Terneuzen is het de moeite waard om het traditionele dorp Axel met zijn streekmuseum te bezoeken.
In de zomer is Zeeland een waar zwemparadijs. Vooral in juli en augustus zijn de omstandigheden goed om in het verfrissende Noordzeewater te springen. De zee warmt dan op tot zo'n 19 graden Celsius. In de lucht kun je tot 22 graden Celsius verwachten. Ook de maanden juni en september zijn goed voor de watersport. De waarden schommelen dan overdag tussen de elf en 21 graden Celsius. Daarnaast is er minder neerslag te verwachten dan in de hoogzomer.
Vooral watersporters komen in Zeeland aan hun trekken. Naast surfen, zeilen en kiten kun je ook wandelen en fietsen door het natuurgebied.
In Zeeland leiden de fietspaden over de dijken, langs zandstranden, duinen, polders en kwelders. Je kunt gemakkelijk de vele rivierlopen volgen, vooral de rustige Schelde. Het verkennen van steden en dorpen als Groede, Renesse, Domburg of Oostkapelle is natuurlijk bijzonder aantrekkelijk op twee wielen.
De wind is ideaal om het water op te gaan met een zeilboot, surfplank of vlieger. Voor beginners zijn het Veerse Meer en de Grevelingen de beste plaatsen om hun eerste stappen te zetten. Gevorderde surfers daarentegen voelen zich aangetrokken tot de open Noordzee. De beste omstandigheden om te kitesurfen zijn bij de Brouwersdam, op Neeltje Jans en in Kamperland.
Op de eilanden Schouwen-Duiveland en Zeeuws-Vlaanderen wachten uitgestrekte, afgelegen landschappen op wandelaars. Vooral het natuurgebied Verdronken Land van Saeftinghe valt op door zijn weelderige dieren. Via de Zeeland app kun je de zogenaamde parelroutes volgen van de ene attractie naar de andere.
Seizoensgebonden gourmet- en fijnproeversfeesten met vis, mosselen of kreeft behoren tot de jaarlijkse hoogtepunten in Zeeland.