Camping Asin
Servië / Centraal-Servië
(1Recensie)
Buitengewoon-
-
14.400+ campings
196.700+ beoordelingen
Actueel & betrouwbaar
Geïnspecteerd door ANWB
Aantal campings | 39 |
---|---|
Beoordelingen van campings | 26 |
Gemiddelde beoordeling | 4.1 |
Servië is een echte insidertip om te kamperen. Ook al is het land geen lid van de EU, u kunt er gewoon met uw identiteitskaart binnenkomen en op uw gemak de prachtige landschappen ontdekken. Wandelaars en natuurliefhebbers komen aan hun trekken in het Nationaal Park Tara, vooral aan de grens met Bosnië. De regio kan prachtig per fiets worden verkend langs de oevers van de rivier de Sava en in de uiterwaarden van de Donau. In het oosten zijn de rotswanden van de vallei van de IJzeren Poort aan de Donau indrukwekkend.
Servië vormt het centrum van de Balkan en is met zijn mix van vlakke rivierlandschappen en beboste bergen een populaire bestemming voor kampeervakanties. Veel reizigers worden aangetrokken door de Donau. De machtige rivier kan per camper of fiets door het land worden gevolgd, langs de lage heuvels van het middelgebergte Fruška Gora, waar afgelegen orthodoxe kloosters op een bezoek wachten. Ook de stad Novi Sad met zijn architectuur uit de Habsburgse tijd, de levendige metropool Belgrado en de rotsformaties aan de grens met Roemenië zijn een must. Natuurliefhebbers kunnen ook het Nationaal Park Tara met zijn bossen en kliffen verkennen of de camper naar het bergachtige natuurpark Stara Planina met zijn heldere meren sturen.
Reizigers uit Duitsland kunnen Servië in principe op twee manieren bereiken. Vanuit Zuid-Duitsland, bijvoorbeeld vanuit München en Stuttgart, is de route via Oostenrijk de beste optie. De eerste route is naar Wenen of Graz. Vervolgens doorkruist u ofwel Hongarije in de richting van Noord-Servië of de landen Slovenië en Kroatië. Onderweg zijn er talloze bezienswaardigheden die een tussenstop een must maken. Vooral Wenen is fascinerend met zijn historische architectuur. Daarnaast is een verblijf van enkele dagen in Boedapest, aan het Balatonmeer en in Zagreb de moeite waard. Vanuit München is het ongeveer 950 km naar de hoofdstad Belgrado. In Stuttgart scheiden ongeveer 1200 km vakantiegangers van hun bestemming. Wie uit Noord-Duitsland of Berlijn komt, gebruikt meestal de route via Tsjechië en Slowakije. Het voordeel is dat de tol in beide landen aanzienlijk lager is dan in Oostenrijk. De Europese weg E65 loopt van Berlijn en Dresden door het Elbezandsteengebergte naar Praag. Vervolgens worden Brno en Bratislava aangedaan. De E75 brengt reizigers verder naar Boedapest in Hongarije en ten slotte naar het noorden van Servië.
Servië biedt zijn bezoekers diverse landschappen, waaronder de machtige kloven van de Donau en de Drina, maar ook steppen en bergformaties.
Bij Užice in het westen van Servië ligt het Nationaal Park Tara, een van de mooiste bestemmingen voor natuurliefhebbers. Via de gemeente Mokra Gora klimt men de bergen in en bereikt men de kliffen die abrupt in de rivier de Drina vallen. Het adembenemende uitzicht reikt ver over de rivier tot in buurland Bosnië. Enkele van de mooiste campings in Servië liggen aan het Zaovinameer.
Het Nationaal Park Đerdap vormt de grens met Roemenië en wordt omlijst door de Donau. De machtige rivier kronkelt hier door het berglandschap en heeft een opmerkelijke kloof in de rotsen geslagen. Verreweg het meest indrukwekkende resultaat van de erosie is de doorbraak van de IJzeren Poort, die met zijn majestueuze kliffen een absolute must-see is tijdens uw reis. Ook een bezoek waard is het kasteel Golubac, dat trapsgewijs afloopt naar de Donau.
Vojvodina is een autonome, deels Hongaars sprekende regio in het noorden van Servië. Het is grotendeels een uitgestrekt steppenland, dat prachtig is om bijvoorbeeld te paard te verkennen. Ten zuiden van de Donau biedt het middelgebergte Fruška Gora mogelijkheden voor excursies. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de stad Novi Sad met zijn Habsburgse gebouwen en idyllische achtertuinen.
Het klimaat in Servië is gematigd continentaal en wordt gekenmerkt door hete zomers en koude winters. Wie komt om te wandelen en te kamperen kiest meestal voor de periode van mei tot oktober. In juli en augustus moet u echter soms rekening houden met extremen van 40 graden Celsius. Het gemiddelde ligt rond de 27 graden Celsius, dus sportievelingen geven de voorkeur aan het voorjaar, met temperaturen van gemiddeld 17 graden Celsius in april tot 25 graden Celsius in juni. Het weer is vergelijkbaar in de herfst. In september loopt het kwik op tot 25 graden Celsius - in oktober is 17 graden Celsius overdag typisch.