Camping Ordesa
Spanje / Aragon / Torla
Geen reviews van kampeerders
-
-
14.400+ campings
196.700+ beoordelingen
Actueel & betrouwbaar
Geïnspecteerd door ANWB
Goed onderhouden wandelpaden kronkelen door schaduwrijke loof- en naaldbossen en rotsachtige dalen met wilde rivieren tot aan de toppen van de Pyreneeën. Telkens weer openen zich adembenemende panorama's met stromende watervallen en rustige bergmeren. Actieve vakantiegangers kunnen de natuurlandschappen rond het middeleeuwse bergstadje Torla in de Spaanse gemeente Aragón ook te paard, per mountainbike, per kajak of tijdens klimtochten veroveren.
Torla ligt in de centrale Pyreneeën niet ver van de Franse grens en is de toegangspoort tot het Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido, het oudste natuurreservaat van de Pyreneeën. De campings van Torla liggen allemaal aan de oevers van de rivier de Ara en zijn het ideale vertrekpunt voor wandeltochten door het omringende berglandschap. Pyreneese gemzen, marmotten en wilde zwijnen scharrelen hier rond. In de lucht maken baardgieren en steenarenden majestueus hun rondjes.
De afzondering, de frisse berglucht en het rustgevende kabbelen van de nabijgelegen rivier nodigen uit tot rust en ontspanning. De rivier Ara is een van de laatste natuurlijke rivieren in Spanje en biedt op talloze plaatsen kleine plassen water voor een verkwikkende duik.
De reis naar Torla gaat via België en Frankrijk vanuit het noorden van Duitsland en het Ruhrgebied, via Frankrijk vanuit het centrum en het zuidwesten en via Zwitserland vanuit het zuidoosten. Vanuit Hamburg is het bijvoorbeeld 1.800 km naar de camping in Torla, vanuit Frankfurt 1.480 km en vanuit München 1.520 km.
Als u via Zwitserland reist, is het gebied rond het meer van Genève een aanrader als ontspannende tussenstop. Daarnaast voert de route tussen Montpellier en Narbonne langs de kust van de Middellandse Zee. Hier kunt u een dagje strand plannen. Kampeerders uit het noorden van Duitsland komen aan via Parijs en hebben de mogelijkheid om één of meer dagen de Franse hoofdstad te verkennen.
Wie in de zomermaanden vanuit het zuiden en midden van Duitsland komt en de drukke A7 vanuit Lyon richting Middellandse Zee wil vermijden, kan kiezen voor de route via de A89 richting Clermont-Ferrand. Drie natuurparken liggen langs de weg en komen hier in aanmerking als ontspannende tussenstop.
Rondom Torla draait alles om de charmante natuur van het Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido. De unieke landschappen kunnen ook via alternatieve routes worden verkend, bijvoorbeeld per terreinwagen, te paard of per mountainbike.
Tijdens een vijf uur durende tocht kunnen zelfs onervaren wandelaars de majestueuze bergmassieven van de Pyreneeën ervaren. De terreinwagen neemt de veeleisende klim voor zijn rekening, daarna gaat de tocht te voet verder over een gemakkelijk wandelpad zonder grote hoogteverschillen. Vanaf een hoogte tot 2000 m zijn er indrukwekkende uitzichten op de rotsformatie Brecha de Rolando, de waterval van Cotatuero en de meer dan 3000 m hoge Monte Perdido.
Een onvergetelijke ervaring voor het hele gezin zijn de tochten te paard van één tot vijf uur langs de Río Ara, door het bos van Sarvisé of naar een van de omliggende uitzichtpunten. De ritten zijn in groepen met een betrouwbare gids en kunnen worden aangepast voor onervaren ruiters.
De evenementen in en rond Torla combineren traditionele feestdagen met folklore en streekproducten uit de Pyreneeën.
Door het kale landschap en de korte zomers in de Pyreneeën kent de veeteelt een lange traditie. De basis van de meeste gerechten is dan ook vlees, vooral lamsvlees. Een regionale specialiteit is bijvoorbeeld espalda de ternasco rellena, gevulde lamsschouder. De zware Aragonese rode wijn wordt niet alleen bij het eten gedronken, maar ook vaak gebruikt om het lam of rundvlees te smoren. Borage en olijfolie uit Neder-Aragón zijn andere ingrediënten die vaak bij de bereiding worden gebruikt.
De Pyreneeënkaas met zijn karakteristieke zwarte waslaag is inmiddels beroemd tot ver buiten de regio. De smaak varieert van mild tot pittig, naargelang hij gemaakt is van koeien-, schapen- of geitenmelk.
De warmste maanden in Torla zijn juli en augustus met maximumtemperaturen tot 29 graden Celsius. De hoger gelegen gebieden zijn in deze periode ook vrij van sneeuw. s Nachts zakt de thermometer echter soms onder de 15 graden Celsius. De maanden april en mei zijn de natste van het jaar en er kan nog sneeuw vallen. In september en oktober is het relatief droog en op geringe hoogte nog meestal vorst- en sneeuwvrij. De winter duurt van november tot maart met temperaturen rond het vriespunt en sneeuwval.
De beste tijd voor wandelingen naar de toppen van de Pyreneeën is juli en augustus. Als u vooral in de dalen reist, kunt u ook de maanden juni, september en oktober gebruiken voor uitgebreide wandelingen.