Mara Camping
(1Recensie)
Buitengewoon10% vroegboekkorting
Boek nu-
-
14.400+ campings
196.700+ beoordelingen
Actueel & betrouwbaar
Geïnspecteerd door ANWB
Aantal campings | 26 |
---|---|
Beoordelingen van campings | 9 |
Gemiddelde beoordeling | 4.2 |
Slowakije en Polen delen dit prachtige landschap als het hoogste deel van de Karpaten. Ruige bergen, kristalheldere meren en dichte naaldbossen kenmerken het landschap van het hoogste gebergte ten noorden van de Alpen. Voor kamperen in de bergen zijn in de Hoge Tatra zowel ten noorden als ten zuiden van de landsgrens zeer goed uitgeruste campings beschikbaar.
Voor actieve en fitte kampeerliefhebbers is de Hoge Tatra een uitstekende keuze. Het 340 km² grote berggebied in de Karpaten, dat onder natuurbescherming staat, biedt uitstekende wandelmogelijkheden en mogelijkheden voor adrenalinesporten als paragliding, ballonvaren, summer tubing of "aquazorbing". Het handelsmerk van de regio is ook het grote aantal goede thermale baden.
Het wilde natuurlandschap is ook een eersteklas bestemming voor kampeerders die behoefte hebben aan ontspanning, want het dieren- en plantenleven in dit grotendeels ongerepte gebied, dat door de UNESCO is uitgeroepen tot biosfeerreservaat, kan heel goed worden geobserveerd terwijl men zijn batterijen oplaadt in een schilderachtige omgeving. Bergen zoals Rysy of Gerlachovský štít (Gerlsdorf Peak), de hoogste top op 2.655 m, belonen de beklimming met een spectaculair uitzicht en een koninklijk panorama.
De reis vanaf Dresden is 675 km en voert dwars door Zuid-Polen naar de Hoge Tatra. Op de A4, E40 en S7 passeert u Bautzen, Görlitz, Wrocław, Katowice en Kraków. Vanaf Kraków voert de route over de S7 naar de Hoge Tatras, waar u kunt kiezen of u aan de Poolse of aan de Slowaakse kant wilt blijven. Het is raadzaam te stoppen voor een verfrissing in een van de genoemde steden, die allemaal goede restaurants hebben. De snelwegen zijn zowel in Polen (tolstations) als in Slowakije (vignet / e-vignet) tolwegen.
Vanaf München is het 806 km door Oostenrijk en Slowakije. Via de A94 kom je in Braunau am Inn aan de Oostenrijkse kant en dan rijd je over de A8 langs Wels en Linz. De route voert langs Wenen en de Slowaakse hoofdstad Bratislava. De rest van de weg naar de Hoge Tatra gaat over de E58, de R1 en de D1. Een tankstop met een snack wordt aanbevolen op de ASFINAG serviceplaats Kirchstetten na St. Pölten. Het vignet voor Slowakije is verkrijgbaar bij de meeste tankstations.
Het hooggebergte heeft unieke bestemmingen die gekenmerkt worden door de vier elementen aarde, vuur, water en wind en die de bezoeker bijzondere landschappelijke indrukken kunnen bezorgen.
Het Nationaal Park Tatra ligt aan de Poolse kant in de Tatra-regio. Op 211 km² bevinden zich vele scherp begrensde bergtoppen en interessante rotsformaties. Maar met 650 grotten zijn er ook volop ondergrondse ontdekkingsmogelijkheden. Wielka Sniezna is het grootste grottenstelsel, 18 km lang en 813 m diep, en 6 van deze grotten zijn toegankelijk voor het publiek. Het nationale park heeft ook 30 bergmeren en talrijke rivieren en spectaculaire watervallen. Als gezin met kinderen of alleen: Er zijn vele dier- en plantensoorten te bewonderen in het Nationaal Park Tatra.
Het bergmeer Štrbské pleso aan de Slowaakse kant met het daaruit voortvloeiende panorama is een zeer mooie excursiebestemming met een schilderachtig uitzicht op de berg Solisko. Het meer kan ook per boot worden bevaren en is dus geschikt voor een bezoek met het hele gezin. Overigens is varen een oude Slowaakse traditie. Geen wonder dus dat er bij het meer 18 houten roeiboten en een sportboot klaarliggen voor bezoekers. Wie moe wordt na de wandeling naar het meer, kan een eigen roeiboot huren.
Naast uitgebreide wandelingen zijn er volop mogelijkheden om de prachtige natuur in de Hoge Tatra actief te beleven. Lokale professionele aanbieders staan ook klaar om te helpen als bezoekers bepaalde activiteiten niet zelf kunnen ondernemen.
Dankzij de bergtopologie van de Hoge Tatra ligt een paraglidingexcursie voor de hand. Spectaculaire uitzichten en een onvergelijkbaar gevoel van zweven met de trekvogels staan garant voor een onvergetelijke ervaring hoog in de lucht. U hebt er geen ervaring voor nodig, want een tandemexcursie met een ervaren piloot is in de hele regio gemakkelijk te boeken.
De Termy Bukovina in Bukovina bestaat uit 20 thermale baden waarvan de temperatuur varieert tussen 28 en 36 graden Celsius. Dit maakt diepe ontspanning het hele jaar door mogelijk - geheel onafhankelijk van het weer. De faciliteit biedt kinderbaden en zwembaden met waterattracties en glijbanen voor de jongere bezoekers. Voor volwassenen zijn er saunatypes als Romeinse sauna, Finse sauna, bergsauna, bloemsauna en mediterrane sauna. Het zeer mineraalrijke thermale water komt van een diepte van 2.400 m en heeft een helende werking op spieren, botten en slagaders.
Het ruige leven in de bergen wordt ook weerspiegeld in het regionale eten. De lokale keuken bestaat uit stevige gerechten die dienen om het lichaam te versterken. Pasta, peulvruchten, porties, zuurkool, vlees- en aardappelgerechten zijn vaste onderdelen van de regionale keuken, maar zoals bijna overal in Europa zijn er nu ook invloeden uit de internationale gastronomie te vinden.
Typische voorgerechten zijn hamrolletjes bedekt met roomkaas of soepen. Daartoe behoren traditionele soepen zoals koolsoep met spek, champignons en parelgort, en knoflooksoep. In het Pools-Slowaakse grensgebied wacht u een grote verscheidenheid aan vleesgerechten, die op evenveel manieren worden bereid. Bij de vleesgerechten worden vaak groenten geserveerd. Tatratea is een likeurspecialiteit op basis van thee uit de Hoge Tatra. Het zou een digestieve werking hebben.
Het continentale hooglandklimaat wordt gekenmerkt door gematigde maar vaak zachte temperaturen die bijna nooit boven de 25 graden Celsius uitkomen, zelfs niet in de zomer. Zowel in de lente als in de herfst kunnen de weersveranderingen in de regio vrij snel gaan. In tegenstelling tot de lente is de herfst vaak wat warmer en winderiger. Anderzijds kan er meer mist zijn, vooral in de berggebieden.
De winter is meestal bitter koud en wordt vanaf december gekenmerkt door wintersport en wandelingen onder besneeuwde dennenbomen. Hoewel sommige campings het hele jaar open zijn, is de beste tijd voor de meeste bezoekers de zomermaanden van begin juni tot eind augustus.