Kamperen in Duitsland

Kindvriendelijke en rustige campings in de natuur in Duitsland

Duitsland is een waar kampeerparadijs voor jong en oud. Zo zijn er genoeg kindvriendelijke campings te vinden maar ook rustige campings. Cultuurliefhebbers raken niet uitgekeken in Duitsland. Bezoek bijvoorbeeld delen van de Berlijnse Muur, verwonder je over bouwwerken als de Dom van Keulen of breng een bezoek aan het sprookjesachtige kasteel Neuschwanstein in Beieren. Duitsland is ook geliefd om zijn landschappen. Van de stranden en duinen in het noorden, tot de uitgestrekte wijnvelden en dichten bossen van het Zwarte Woud in het zuiden. Tijdens het kamperen in de natuur zijn er veel fiets- en wandelpaden te vinden van langeafstandsroutes tot korte dagtochten. Onderweg kom je langs kastelen, paleizen, Romeinse ruïnes en warmtebronnen. En dan is dit ook nog het land van de Frankfurter-worsten, de Riesling-wijnen en de Schwarzwälder Kirschtorte.

Nationale Parken in Duitsland

Natuurliefhebbers vinden hun geluk in de vele nationale parken die Duitsland rijk is. De bekendste is waarschijnlijk het Zwarte Woud, dat een inspiratiebron was voor de sprookjes van de gebroeders Grimm. Er zijn hier veel dichte sparren- en dennenbossen, heuvels en meren. Nationaal Park Müritz in Mecklenburg-Vorpommern is nog zo’n publiekstrekker. In dit gebied vind je te midden van oude beukenbossen zo’n 130 meren. Het park is een echte aanrader voor vogelliefhebbers. Er zijn tal van broedplaatsen voor zeldzame vogelsoorten. Met een beetje geluk spot je kraanvogels en zeearenden. Het is ook mogelijk om te kanoën over rivier de Havel of een rondvaart te maken over de Alte Fahrt. Door beide Nationale Parken in Duitsland lopen tal van fiets- wandel- en mountainbikeroutes, waarbij er genoeg campings in de buurt van te vinden.

Historische steden

Dresden is een leuke stad om te bezoeken tijdens je campingvakantie in Duitsland. Hier vind je het bekende barokke paleis van Augustus de Sterke uit de 18de eeuw, oftewel de Zwinger. Het gebouw is een waar hoogstandje op het gebied van architectuur. Rheinland-Pfalz was in het verleden het centrum van het Heilige Roomse Rijk. Hier zijn vele burchten en kastelen te vinden. Het landschap is enorm veelzijdig, waaronder het vulkaanlandschap van de Eifel. Als je besluit te gaan kamperen in Koblenz, dan loop je door een stad waar 2000 jaar geleden ook de Romeinen liepen.

De populairste campings in Duitsland

Bezienswaardigheden in Duitsland

 • Schloss Neuschwanstein

  Dit wordt ook wel het mooiste kasteel van Europa genoemd. Het is dan ook een grote trekpleister onder bezoekers van Beieren. Het kasteel werd gemaakt in de 19de eeuw door Lodewijk II en ligt sprookjesachtig op een hoge rots.

 • Dom van Keulen

  Deze kathedraal trekt jaarlijks miljoenen bezoekers en is daarmee de meest bezochte bezienswaardigheid van het land. Dit bouwwerk in gotische stijl heeft twee grote torens, mooie ramen en wandschilderingen.

 • Brandenburger Tor

  De stadspoort van Berlijn staat op de plek waar de Muur voor het eerste viel. Het is vandaag de dag het symbool van de vrijheid en de vereniging van de stad.

 • Europa-Park

  In het Zwarte Woud ligt het best bezochte pretpark van Europa. Verschillende landen zijn hier nagemaakt. Er zijn shows en meer dan honderd attracties voor jong en oud.

 • Bodensee

  Dit meer ligt op de grens van Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Bezoek kloostereiland Reichenau met zijn historische burcht en maak een wandeling over bloemeneiland Mainau.

Kampeerthema's in Duitsland

Keuzestress?

Op zoek naar de perfecte camping in Duitsland? We helpen je graag op weg met de Kamperen Keuzehulp! Zo weet je zeker dat je een camping vindt die aan al jouw wensen voldoet, zónder keuzestress.

Naar de keuzehulp

Shop alles voor je kampeervakantie naar Duitsland bij ANWB

Bekijk alle verplichte automaterialen en alles voor op de camping in Duitsland in de webshop van ANWB.