Kamperen in Kroatië

Kamperen in Kroatië

Campings langs de lange kustlijn en een achterland vol verrassingen

Romeinse ruïnes, middeleeuwse stadjes en authentieke dorpen: Kroatië heeft meer te bieden dan strand. Ook wandelaars kunnen hier hun lol op. Van de Plitvice meren tot bergtoppen met een weids uitzicht over de eilanden voor de kust, het landschap is hier ongelofelijk gevarieerd.

Duizenden kilometers kust

De Jadranska Magistrale leidt je vanaf Opatija naar het zuiden. De duizenden haarspeldbochten volgen de grillen van de Adriatische Zee. Liefhebbers van waterpret weten Kroatië goed te vinden: er zijn maar weinig landen met zo’n lange kustlijn als Kroatië. Van het noorden van Istrië tot het zuiden van de Dalmatische kust strekt het land zich haast 1800 kilometer langs de Adriatische Zee uit – en dan tellen we de 1200 eilanden nog niet eens mee. Echte zandstanden zijn er in Kroatië niet veel, alleen het eiland Rab staat erom bekend.

Oude kerkjes

Houd je van mooie oude stadjes en historische bezienswaardigheden, dan is Kroatië een perfecte kampeerbestemming. Aan de kust van Istrië bepalen oude palazzi het stadsbeeld: dit gebied was ooit van Venetië. In Kroatië vind je een paar van de vroegste romaanse kerkjes: de basiliek Eufrazijeva in Porec uit de 6de eeuw is bijvoorbeeld een van de alleroudste kerken ter wereld. De historische bouwwerken van Kroatië vormen ook een fantastische achtergrond voor de vele festivals die hier worden georganiseerd – van het operafestival in het Romeinse amfitheater van Pula tot het internationale filmfestival aan de Adriatische zee en het kleine middeleeuwse vestingstadje Motovun in het glooiende groene binnenland.

De natuur in Kroatië

 • Rotsklimmen en grotten bezoeken

  Het Paklenica nationaal park is in Kroatië een van de beste plekken om de karststenen bergen te beklimmen. Bij Zagreb vind je de grot Veternica, in de beboste bergen van natuurpark Medvednica.

 • Kajakken, kanoën en raften

  Op snelstromende rivieren zoals de Cetina kun je raften en in veel kustplaatsen zijn kano's of kajaks te huur.

 • Duiken en snorkelen

  In het kristalheldere water liggen antieke amfora, gezonken galjoenen en wrakken uit twee wereldoorlogen verborgen. De Kornati-eilanden en het eiland Vis zijn de mooiste duikplekken.

 • Naaktzwemmen en -zonnen

  Het naturisme zou hier zijn ‘uitgevonden’, op het eiland Rab. Sinds de jaren zeventig is het land een geliefde bestemming voor naturisten, je vindt er tientallen naaktstranden en ook een aantal naturistencampings.

 • Fietsen door een wildreservaat

  Brijuni, een eilandengroep tussen Pula en Rovinj, is van oudsher een wildreservaat. Lokale diersoorten leven er in alle rust en in het dierenpark zie je beesten van over de hele wereld.

Shop alles voor je kampeervakantie naar Kroatië bij ANWB

Bekijk alle verplichte automaterialen en alles voor op de camping in Kroatië in de webshop van ANWB.