Kamperen in Polen

Vakantie in Polen

Nationale parken en historische steden

In Polen stikt het van de kastelen en kasteelruïnes – niet zo gek als je je bedenkt dat dit in de middeleeuwen een machtig koninkrijk was. Maar niet alleen cultuurliefhebbers komen hier aan hun trekken, wandelaars kunnen er ook hun lol op.

Sightseeën en wandelen

Leuk weetje: de Nederlandse bouwmeester Tilman van Gameren bouwde eind 17de eeuw tal van barokke paleizen in Polen. Absolute topper is het buitenhuis van een kardinaal, in Nieborów, met zijn mooie Franse tuin. Wat je eigenlijk ook niet over mag slaan zijn de beruchte concentratie- en vernietigingskampen die in Polen werden ingericht door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog, zoals Auschwitz. Wandelaars kunnen vooruit in Polen, want er zijn wel 23 nationale parken. Je vindt ze vooral in het noorden. In het zuiden slingeren honderden paadjes rond de bergen in de Tatra. Dit is ook een mooi gebied voor dagtochtjes naar de grotten met hun spectaculaire druipsteenformaties.

Met de kinderen op pad

Ga je met het hele gezin kamperen in Polen? De attracties hier zijn heel kleinschalig – geen grote pretparken dus, maar dat heeft eigenlijk ook wel z’n charme. Er valt genoeg te beleven voor de kleintjes. De grote steden hebben dierentuinen en sommige musea zijn ook voor kinderen heel leuk. Denk bijvoorbeeld aan het mijnbouwmuseum in Tarnowskie Góry, waar je met een mijntreintje de diepte in gaat. De openluchtmusea zijn een aanrader, hier worden vaak ook evenementen gehouden waardoor alles echt tot leven komt.

Historische steden in Polen

 • Krakau

  De mooiste stad van het land heeft grotendeels weten te ontkomen aan de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. In het autovrije centrum vind je schitterende historische gebouwen. Bekijk ook de burcht op de heuvel Wawel.

 • Gdansk

  Deze Hanzestad is zwaar getroffen in de Tweede Wereldoorlog, maar de oude koopmanshuizen zijn met liefde en gevoel voor historie gerestaureerd. Het lijkt af en toe net Amsterdam.

 • Warschau

  Warschau is na 1945 zo goed als herbouwd, zoveel mogelijk in de oude stijl. De UNESCO vindt het geslaagd, zo blijkt uit de Werelderfgoedvermelding. De Oude Stad is leuk om doorheen te dwalen.

 • Wroclaw

  Deze stad ligt al eeuwen op een kruispunt van culturen. De invloeden van Bohemen, Oostenrijk en Pruisen zie je terug in de fraaie gotische kerken, herenhuizen in Renaissancestijl en paleizen uit de barok.

 • Zamosc

  Een renaissancestad die eind 16de eeuw in 20 jaar tijd uit de grond werd gestampt door een Italiaanse architect. Let op de Armeense koopmanshuizen aan het centrale plein.

Shop alles voor je kampeervakantie naar Polen bij ANWB

Bekijk alle verplichte automaterialen en alles voor op de camping in Polen in de webshop van ANWB.